• 9.375.261 stemmen

To Stay Alive: A Method (2016)

Documentaire | 70 minuten / 60 minuten (ingekorte tv-versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 70 minuten / 60 minuten (ingekorte tv-versie)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Arno Hagers, Erik Lieshout en Reinier van Brummelen

Met onder meer: Michel Houellebecq en Iggy Pop

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 2 februari 2017

Plot To Stay Alive: A Method

"A feel good movie about suffering"

Vanuit zijn zonovergoten tuin in Miami leest rockster Iggy Pop voor uit Michel Houellebecqs 'To Stay Alive.' In 1991 schreef Houellebecq dit spraakmakende essay over waanzin, overleven en kunst en noemde het een zwak maar duidelijk signaal aan hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien. Houellebecq roept levensmoede dichters op om altijd terug te keren naar de oorsprong: het lijden. De regisseurs filmen Houellebecq in de keuken van zijn grootouders en bezoeken de mensen met een psychiatrische ziekte wier levensverhalen de inspiratiebron vormden voor het essay.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Wat een gekunstelde documentaire.

Vanaf 2 februari in de bioscoop (Contact Film)

avatar van Emma Elisabeth

Emma Elisabeth

Gekunsteld is helemaal de bedoeling van deze documentaire, thomzi50! Zo veel interessante documentaires dezer dagen zijn gekunsteld, of een mengeling van geënsceneerde beelden en materiaal dat in het wild is geschoten. Dat maakt toch helemaal niet uit!?

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Wel, Emma Elisabeth, als ik bij nagenoeg ieder shot het idee heb: dit is omwille van de kunstzinnigheid gedaan, er is amper een verhaal dat ze willen vertellen, iets wat ze willen overbrengen behalve sfeer.

avatar van TheBunk

TheBunk

Gekunsteld is niet erg (bv 10,000 Days on Earth) als het op zijn minst visueel aantrekkelijk is. Dat is hier niet het geval. Het enige interessante is Iggy, die kun je nog de Gouden Gids laten voorlezen en het is boeiend. De materie in deze film kan dat ook zijn, maar is het eigenlijk nergens. Vraag me ook af waarom er drie man aan te pas moesten komen om dit te regisseren.

avatar van De filosoof

De filosoof

Geweldig, vooral vanwege de vele wijsheden van Houellebecq (een auteur die ik echt eens zou moeten lezen!).

avatar van Lavrot

Lavrot

Dode dichters dichten niet. Op zoek naar de zin van het lijden moet de weg van de kunst ingeslagen worden. Aan dooddoeners geen gebrek. Toch een meer dan kijkwaardige uiteenzetting, waarin Houellebecq zelf figureert en Pop in de garage met beeld en geluid alleen achterlaat.

Het lijden laat de tijd in zijn traagste tempo passeren om de eenmalige onderbreking met de eeuwigheid pijnlijk in het bewustzijn te hameren.

avatar van Metalfist

Metalfist

A dead poet does not write

Af en toe ontstaat er een interessante combinatie in de filmwereld. Regisseurs Arno Hagers, Erik Lieshout en Reinier van Brummelen besloten om rock icoon Iggy Pop samen te brengen met de Franse schrijver Michel Houellebecq en wat bleek toen? Beide waren op de één of andere manier door de andere beïnvloedt in hun jeugd. Houllebecq luisterde als tiener naar de platen van Iggy & the Stooges en Iggy beschouwt Houllebecq al jaren als één van zijn favoriete schrijvers. Die twee samenbrengen kan dus vonken geven.

To Stay Alive: A Method (de titel wordt geleend van het gelijknamige essay van Houellebecq) knettert hier en daar weliswaar, maar algemeen gezien sputtert het toch vooral. Het interessantste zijn ongetwijfeld de scènes met de heer Pop zelve. Er is gewoon iets met de klank van zijn stem waardoor je gebiologeerd blijft volgen naar eender wat hij verkondigt. Wat op zich vreemd is, want Iggy's stem is bij vlagen wat monotoon en toch... Het werkt overduidelijk. Je kunt die man dan ook werkelijk alles laten voorlezen volgens mij. Het uitgangspunt van To Stay Alive is dat een dode dichter niet meer schrijft en dat je dus eigenlijk tevreden moet zijn dat je leeft. De documentaire wordt dan ook geprofileerd als een feelgood movie about suffering, maar dat resulteert vooral in het oplijsten van dooddoeners zoals "Don't be afraid of happiness: it doesn't exist". An sich nog wel een interessante aanpak, maar er wordt te weinig mee gedaan om dit echt volledig te laten boeien.

Dat lijden doe je echter niet alleen en daardoor wordt er gekozen om naast Iggy Pop een groepje Parijzenaren te introduceren. De ex-psychiatriepatiënt Jerome is er daar eentje van en de suïcidale Anne-Claire is de tweede maar het interessantste is misschien nog wel de derde spilfiguur in het geheel, namelijk Vincent. Dat blijkt een rol voor Houllebecq zelf te zijn en het is in de sporadische momenten dat hij en Iggy tezamen zijn dat de film zijn interessantste momenten kent. Let vooral op dat je de volwaardige versie te pakken krijgen. Documentaires op televisie worden wel vaker verknipt tot een kortere speelduur, maar om de een of andere stomme reden is er een 60 minuten en een 70 minuten durende versie uitgebracht. Best dus voor de DVD gaan.

Goh, lastig te beoordelen. Iggy Pop zelf is en blijft een fascinerend figuur en zo'n nummer als I Want to Go to the Beach blijft heerlijk (Particles of pain in my brain/I guess they're here to stay/They work their way inside/And I can't hide or even walk away) maar neem hem weg en de documentaire dooft als een nachtkaars uit. Veel wijsheden uit het oeuvre van Houllebecq worden verkondigt gedurende de 70 minuten, maar als documentaire heeft dat toch wat te weinig vlees.