• 9.374.148 stemmen

B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989 (2015)

Documentaire / Muziek | 92 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: B-Movie - Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Jörg A. Hoppe, Heiko Lange en Klaus Maeck

Met onder meer: Blixa Bargeld, Gudrun Gut en Annette Humpe

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Plot B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989

"If you can remember the 80's, you weren't there!"

Het Berlijn van de jaren 1980. Nog voor het einde van de Koude Oorlog was de verdeelde stad een mekka voor kunstenaars, krakers en levensgenieters. Berlijn was op dat moment dé ontmoetingsplaats voor kunstenaars met enige betekenis. De film gaat op zoek in het laatste decennium waar er nog sprake is van een Oost- en West-Berlijn en probeert met behulp van interviews en originele opnames, van bijvoorbeeld Nick Cave en Blixa Bargeld, een licht te schijnen over deze periode.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Lijkt me wel een interessante docu gezien het tijdsbeeld.

avatar van Biosguru

Biosguru

Erg leuk gemonteerde docu over de "scene" in Berlijn, gemaakt door iemand die er midden in zat. Zo komen ze toevallig Christiane F. tegen, hoi hoe is het nou dan? En nog meer van zulke leuke grappen

avatar van beavis

beavis

Ik had me goed voorbereid, dus herkende veel beelden terug

opvallend veel gebruikt ook uit Kalt Wie Eis (1981) toch wel een echte cult film in de beste zin des woords

Maar wat was dit verder toch een goede docu. Geen enkele pratend hoofd, maar een rijk geïllustreerd autobiografisch verhaal dat tegelijkertijd een beeld geeft van een scene, een stad, een overgang van een soort algehele verloedering (zoals in die tijd ook in Amsterdam en New York aan te treffen was) naar een wederopbouw, een overgang van rock-n-roll via punk naar techno en natuurlijk de val van de muur die al de oude periodes definitief lijkt af te sluiten.

Nu de filmpjes uit de Berlin Super 80 collectie nog, en dan kan ik mijn Berlijnse periode langzaam gaan afsluiten

Inderdaad wel een geinig tijdsbeeld, al is het niet helemaal mijn scene.

avatar van Vidi well

Vidi well

Leuke docu die ik destijds op IDFA zag en die een nostalgische sfeer oproept naar kraakpanden en bijbehorende artistieke vrijheid. Berlijn wordt neergezet zoals ik de stad het liefst zie: grauw, vuil en vooral als een vrijplaats voor creatieve geesten. Het vele documentaire-materiaal geeft deze docu een meerwaarde, je hebt het gevoel deel te zijn van deze creatieve interessante periode.

Minpuntje vond ik dat sommige scenes geënsceneerd zijn, met een lookalike van de regisseur die de hoofdrol speelt. Dat komt op mij enigszins misplaatst over (in hoeverre klopt dit beeld precies, en ‘zie mij hier mijn jeugd nostalgisch opnieuw vormgeven’), maar de aanpak is wel interessant en zorgt voor een rode draad in de bonte verzameling van beelden.