• 9.401.283 stemmen

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015)

Documentaire | 119 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Going Clear: Scientology & the Prison of Belief

Geregisseerd door: Alex Gibney

Met onder meer: Paul Haggis, Jason Beghe en Lawrence Wright

Plot Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

'Going Clear' is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lawrence Wright en is verdeeld in drie onderdelen. In het eerste gedeelte vertellen voormalige Scientology-leden hoe ze bij Scientology terecht kwamen. Het tweede gedeelte vertelt over de geschiedenis van Scientology en haar oprichter L. Ron Hubbard. In het laatste gedeelte toont de film de beschuldigingen van misbruik van kerkleden en wangedrag door het leiderschap.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Narrator (stemrol)

Sara Northrup (stemrol)

avatar van Ste*

Ste*

• 2080 berichten

jipt schreef:

Enge sekte en een interessant verhaal, maar nogal een taaie documentaire. 3*

Hier ben ik het wel mee eens. De inhoud is op zich schokkend en interessant genoeg, toch vond ik het soms wat aan de taaie (en bijna soms saaie?) kant.

Als je een beetje bekend bent met sektes is het ook allemaal niet superverrassend natuurlijk, hoe zoiets te werk gaat.

Wel vind ik het verbijsterend dat L. Ron Hubbard, die duidelijk een grote fantast is met de nodige stoornissen, op basis van zijn groteske verzinsels een 'religie' van de grond krijgt en genoeg mensen aan zich weet te binden. Het verbaast me toch altijd weer hoe dolende en zoekende mensen bereid zijn om onzin te geloven. En dat hele IRS verhaal is natuurlijk ook een gotspe.

Ook vind ik het triest, jammer en zorgwekkend dat Tom Cruise zo high in de ranks zit daar. We zijn de afgelopen jaren massaal gevallen voor zijn charismatische praatjes en zijn publieke persona, maar daar gaat echt een gebrainwashte gek achter schuil die zijn dochter in de steek gelaten heeft en dat schijnen een hoop mensen (en ik soms zelf ook) niet echt te willen zien of te vergeten.

avatar van N00dles

N00dles

Geen heel spannende docu qua opzet, maar inhoudelijk interessant genoeg om de aandacht erbij te houden.

David Miscavige en zijn directe handlangers hadden natuurlijk allang vervolgd moeten worden wegens afpersing, mishandeling, kidnapping en human trafficking en de ""religie"" had allang zijn belastingvrije status moeten kwijtraken. Dat dat nog niet gebeurd is, is een gotspe, maar goed, dat is hoe de wereld in elkaar steekt. De rijke elite houdt kwaadaardige praktijken in stand, of het nou Wall Street, religie of politiek is, geld en macht bepaalt.

Ik heb wel besloten vanaf nu geen enkele film van Tom Cruise te zien in de bioscoop, want ik ga niet indirect de Scientology-kas lopen spekken. Ik kan ook niet wachten tot die gek van zijn voetstuk valt en exposed wordt voor wat ie is: een narcistische slavendrijver met een perverse honger naar macht en aanzien.

Eén vraag die de docu niet behandelde, maar wel nog steeds speelt: waar is Shelley Miscavige eigenlijk, de vrouw van David, die in 2007 voor het laatst in het openbaar is gezien?

avatar van ibendb

ibendb

Scientology is zo'n fenomeen waarvan je wel gehoord hebt een oordeel over hebt zonder dat je er al te veel van weet. Deze documentaire wil daar verandering in brengen en legt alle praktijken open en bloot. Laat ons zeggen dat het alleszins voor een erg boeiende docu zorgt.

Met zo'n sappig iets als Scientology is het niet moeilijk om een fascinerende film te maken. Gelukkig is het allemaal grondig genoeg. Je krijgt eerst de historie van de religie en zelfs dat is al dubieus. Hoe verder we gaan, hoe meer we te weten komen over de wanpraktijken van deze zogenaamde 'kerk'. Het is vlot, continu interessant en komt oprecht over.

Ik heb de laatste tijd genoeg docu's over cults gezien. Scientology is zeker en vast een cult. Schandalig dat dit erkend werd als religie.

avatar van Robi

Robi

Ergens eind jaren zeventig was het dat ik samen met een vriend over de kalverstraat in Amsterdam liep. We waren begin twintig en net van school en de werkloosheid was toen groot. Toen werden we daar aangesproken door iemand die vroeg of wij werk wilden hebben. En zo hebben wij ons toen mee laten lokken naar een gebouw achteraf, waar meer mensen naar toe gelokt werden. Mijn vriend en ik werden daar van elkaar gescheiden en zo kwam ik in een ruimte waar ik moest wachten tot er iemand kwam om met mij te praten. Ik heb die ruimte toen aandachtig bekeken en toen ontdekte ik dat het om een religie ging over scientology of zoiets. Met religie wilde ik niets te maken hebben dus ik ben die ruimte weer uit gegaan om mijn vriend te zoeken. Ik voelde me ook behoorlijk misleid. Dit had niets met werk zoeken te maken. Ik vroeg waar mijn vriend was en toen moest ik maar even wachten in een andere ruimte. Waar ook mensen als ik binnen kwamen. Dus die sprak ik gelijk aan met weten jullie dat het hier om een religie of sekte gaat? Nee iedereen kwam binnen vanwege werk. Toen de mensen van scientology dat door kregen dat ik iedereen aansprak toen kreeg ik een spreekverbod. En ik zei dat ik mijn mond zou houden als ik met mijn vriend weer naar buiten kon. En dat is toen gebeurd. Maar zodoende heb ik wel mijn interesse gekregen in de church of scientology al is het dus geen positieve ervaring. En zodoende wilde ik ook deze documentaire zien. Het verhaal van de documentaire is nog veel schokkender dan ik mij kon voorstellen. Een verhaal over macht, extreem geld verdienen en mensen manipuleren en zo afhankelijk maken dat ze niet meer weg kunnen. Helaas is het verhaal schokkender dan de documentaire als documentaire zelf. Film technisch of artistiek gezien is het maar een heel gewone documentaire. Dus vandaar dat ik hem geen superhoge score wil geven. Maar het verhaal is dus wel schokkend en laat een diepe indruk achter.