• 9.373.071 stemmen

Huang Feihong Zhi Yingxiong You Meng (2014)

Actie / Drama | 131 minuten

Genre: Actie / Drama

Alternatieve titel: Rise of the Legend

Oorsprong: Hongkong / China

Geregisseerd door: Roy Chow Hin-Yeung

Met onder meer: Eddie Peng

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

Plot Huang Feihong Zhi Yingxiong You Meng

In 1868 tijdens de Qing dynastie veroorzaakte de alom heersende corruptie menig lijden bij de plaatselijke bevolking. Een wees, Wong Fei Hung, wiens vader was vermoord door duistere krachten, trekt tegen de onrechtvaardigheid en corruptie ten strijde en zou een legende worden in de wereld van de martial arts.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gauke

gauke

Een visueel sterke en onderhoudende kung fu film met een behoorlijk gecompliceerde verhaallijn, die ik niet echt gemakkelijk vond om te volgen. Eddie Peng wist van wanten en deed zijn uiterste best, toch vond ik de gevechten in bijvoorbeeld IP Man beter. De houten decors zagen er authentiek uit.

avatar van sean-penn

sean-penn

Chinese geschiedenis en cinema is voor mij grotendeels onbekend terrein. Dat het zich afspeelt tijdens de Qing dynastie zegt me nagenoeg niets. Nog een mankement is de introductie van meerdere personages met moeilijke namen die in mijn oren niet vertrouwd klinken. Tel daar ook bij dat het verhaal niet chronologisch wordt verteld en je begrijpt dat zeker in het begin de film moeilijk te doorgronden is. Echter, als je even doorzet vallen alle puzzelstukjes mooi op z'n plaats en is het goed te volgen.

Uiteindelijk gaat het over wraak en macht. Zo simpel als ik het verwoord is het zeker niet. Er zijn verschillende verhaallijnen in verwerkt waar de regisseur met veel zorg en kunde de menselijke verhoudingen blootlegt. Dat verwacht je niet in een martial arts film waar de nadruk voornamelijk ligt bij de actie scènes. Hier zorgt het drama voor de nodige rustpunten en geeft de film een diepere laag.

Kung Fu gedeelte is uitstekend ge-choreografeerd en met veel stijl gefilmd. Dat ze onlogische bewegingen maken en daarbij zwaartekracht negeren maakt het allemaal opwindender. Misschien niet realistisch maar is geen punt van ergernis, verre van dat. Na red cliff (2008) part 1 en 2 weer een verassend goede film van Chinese bodem.

avatar van marieta

marieta

mooi vertaald sean-penn..sluit me hierbij aan.

Leuk!

Ze doen het toch maar weer. Martial arts cinema blijft dé discipline bij uitstek voor Hong Kong en met deze film (en ook wel Once upon a Time in Shanghai) wordt het genre weer nieuw leven ingeblazen. Chow en Peng zetten een geweldige traditie voort.

Een wat uitgebreider plot én vooral nieuwe toevoegingen aan de actie cinematografie zonder daarbij afbreuk te doen aan het verleden. Het brengt iets nieuw in de gevechten waar ik absoluut van kon genieten. Nog net iets dynamischer en harder allemaal, zonder daarbij het acrobatische uit het oog te verliezen.

Aanrader voor zij die graag eens een martial arts filmpje kijken. Film ziet er keurig uit, Peng lijkt een waardige opvolger voor Li te zijn en Wong Fei-hung films zijn eigenlijk altijd wel de moeite. De vernieuwing mag er ook best zijn, al bij al een geslaagde (eerste?) film dus. Kom maar op met die vervolgen.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van Film Pegasus

Het verhaal hebben we al meer gezien, dus mijn hoop ging naar nieuwe overtuigende choreografieën. De film doet meer dan dat. Het zorgt visueel voor mooie beelden die scherp, maar tegelijkertijd toch nog warm zijn en proberen de sfeer van weleer te behouden. Het genre is duidelijk nog lang niet dood en het is genieten van de vele actiescènes. Maar ook de beelden tussendoor, het verhaal en de subtiele humor maken dit tot een zeer genietbare film.

Het is de eerste film die ik van Eddie Peng zie. Goeie vechter en hopelijk kom ik er nog wat meer van tegen. Sammo Hung is zoals altijd in vorm en speelt met overtuiging de bad guy van dienst.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Was het niet helemaal voor mij. Het is vooral de speelduur waar ik wat moeite mee had. Het verhaal was te gecompliceerd, waardoor de focus niet meer optimaal was. Actiescènes zijn daarentegen goed en Peng vult zijn Wong Fei Hung rol naar behoren in. Een uitstraling als Jet Li heeft hij naar mijn mening niet, maar zijn performance mag er zeker wezen. Sammo Hung is zoals zo vaak weer sterk in zijn rol.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vond het wel een goede film, ziet er redelijk big budget uit. Verwacht je echter niet aan een martial arts film vol gevechten; zou dit geen martial arts film willen noemen; die zijn er bitter weinig en het is de misdaadfilm met de nodige intriges die overheerst. Hoewel ik meer actie verwachtte viel het gebrek eraan me niet tegen. Het verhaal rond de held Fei die een maffiabende, The Black Tiger, van binnenuit wil kapot maken is boeiend genoeg om te volgen. De flashbacks zijn wat slecht gelinkt aan het heden, waardoor de vertelstructuur wat verwarrend kan overkomen.

Er valt ook serieus te genieten van de werkelijk prachtige decors van het midden tot eind 19de eeuwse Chinese havenleven. Dit is echt visueel verbluffend. De opiumrokerijen, de havenactiviteit, de pakhuizen. Het is heel waarheidsgetrouw weergegeven, vermoedelijk op basis van de postkaarten uit die tijd die je tijdens de eindcredits te zien krijgt.