Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Marc van Uchelen en Viviane de Muynck
6,4 (104)
Gesproken taal: Nederlands
Plot Duister Licht
Een inbreker wordt betrapt op een boerderij, waarna hij door de boerin gevangen wordt gehouden. Verstrikt in het religieuze web van de boerin probeert de jonge man zich los te worstelen.
Duister Licht is een soort van Nederlandse variant op Misery.
Met een geheel eigen draai, dus vergelijken heeft niet zoveel zin.
Duister Licht is een hele rauwe film. Qua stylering doet de film wel wat aan Met Grote Blijdschap denken.
Er zitten prachtige shots in de film. Vooral het weidse landschap, het ijs op de sloten en de heldere luchten leveren Hollands Licht achtige plaatjes op.
De confrontatie tussen de twee hoofdpersonages, die zich beide aan de rand van de samenleving staande proberen te houden, is hard en meedogenloos.
De betrapte inbreker laat zich eerst nog even door de boerin commanderen, maar al gauw onstaat een machtsspel tussen de twee.
De dialogen zijn zo recht voor zijn raap dat ze soms een beetje 'hoekig' overkomen.
Op het spel van Marc van Uchelen en Viviane de Muynck is weinig aan te merken. Op mij maakte de rol van Viviane de Muynck het meeste indruk. Haar aparte uitspraak en haar opmerkelijke verschijning zijn daar debet aan.
In het begin van de film zit een prachtig shot wanneer de boerin in de schuur verschijnt. Over haar gezicht hangt een donkere schaduw als ze met de inbreker praat. Een prachtig detail.
Ik ben altijd een beetje huiverig voor religieuze motieven van personages. Ik ben van mening dat je je dan al gauw op glad ijs begeeft. Ik zie het liever niet in films.
Inderdaad een (verrassend) sterke film. Erg mooi camerawerk, sterke dialogen (ik stoore me persoonlijk totaal niet aan de regilieuze motieven) en zowel van Van Uchelen als de Muynck zetten beide een puike rol neer.
4* voorlopig...
Ik heb trouwens nog één vraagje, die hier vast wel iemand kan beantwoorden.
Die scène met dat varken zag er erg realistisch uit. Was dit ook een echt varken of werd hier gebruik gemaakt van trucopnamen?
Net weer gezien en hij blijft toch erg Koolhovenachtig (in positieve zin dus). In elke film van Koolhoven (misschien in De Grot nog het minste, maar die moet ik nog eens herzien; was voor mij destijds de eerste film van Koolhoven die ik zag) wordt een speciaal soort sfeertje 'gekweekt' wat mij erg aanspreekt.
Koolhovenachtig...Koolhoviaans... Als het kindje maar een naam heeft.
Vooral in de donkere scenes is Duister Licht mooi. Wat een goede plek die boerderij. Donker en erg sfeerrijk.
Voor de rest een heel aardige film. Vooral de manier waarop er met de sympathie van mij als kijker omgesprongen werd was interessant. Geen duidelijk goed/kwaad standpunt.
Goodfella
Wat starbright boy zegt. De belichting maakt dit korte filmpje lekker sfeervol en de hele film straalt bovendien iets viezigs uit.. Ondanks de claustrofobische sfeer en setting wordt het echter nooit écht beklemmend, had ook een klein beetje het gevoel het allemaal al eens gezien te hebben.
tovenaar
Verrassing! Ja, dat was Duister Licht wel voor mij in positieve zin ja. De sfeer in de film is helemaal top (gave platenspeler trouwens). Veel in de film doet enorm vies aan, alles eigenlijk... De "lik schoon!"-scene is het toppunt van die viezigheid. Oef, dit kon ik niet aanzien zonder m'n gezicht in dezelfde plooi te houden
(eveneens bij de scene met het varken).
Marc van Uchelen vind ik trouwens een leuke acteur (stop hem maar vaker in een film Martin). De manier waarop hij: "Meen je dat nou echt" en "ja, maar jij bent gek" zegt, zorgden ervoor dat ik wederom mijn gezicht niet in dezelfde plooi kon houden, maar deze keer was het met de mond de andere kant op (mondhoekjes naar boven dus!).
De shots die buiten genomen zijn, zien er héél mooi uit. Vooral het ijs op de sloten doet het hem perfect. En eh... op glad ijs begeven met religeuze thema's in je film? Het ijs was niet glad, brak zelfs. Ik had er geen problemen mee! Van dat religie-taboe mogen we ook wel een keer af.
(Ik ben de laatste die een taboe op religie plaatst. Als ervaringsdeskundige vind ik echter dat het heel nauw luistert.)
Ik geloofde het personage op dit vlak niet helemaal. Dat is vooral een kwestie van gevoel.
De manier waarop ze geloofde zei me niets.
tovenaar
De manier waarop ze geloofde zei me niets.
Nee, dat vond ik niet vreemd. Ik wil hier nog wel eens op terug komen, maar dan moet ik de film nog een keer zien.
jassonn
Vonden jullie die Marc van Uchelen ook zo op Colin Farrel lijken?
mdj
Bijzonder originele film en geweldig dat het verhaal van Job centraal staat. Jammer helaas dat het nodig is om dit geheel en al te expliciteren, maar ja, waarschijnlijk kennen te weinig mensen het verhaal van Job en het wordt wel op een mooie manier gedaan. Leuk trouwens hoe er met dit verhaal 'gespeeld' wordt zoals de jongen een andere draai probeert te geven bv aan het verhaal van die vrouw ("vrouw van Job"). Mooie kritiek tegelijk op al te fanatieke godsdienstigen die zelf voor God gaan spelen en laat motieven voor godsdienstfanatisme mooi zien in een notendop. Als je eenmaal onder het juk van het geloof zit, lijkt het moeilijk af te werpen maar het is niet ondoenlijk zoals de film laat zien hoewel de jongen wel geketend nog het huis uit gaat, niet alles is 1-2-3 af te werpen blijkbaar. Mooie muziek verder en prachtig licht. Gedurfde thematiek in deze tijd en boeiende dialogen.
Een groot minpunt is het varken. Ik had liever gezien dat bij de aftiteling vermeld had kunnen worden "voor deze film zijn geen dieren misbruikt", ik vind zoiets in deze tijd echt niet meer kunnen, gebruikmaken van trucage zou in dit soort gevallen verplicht moeten worden gesteld.
Ik vind het juist goed dat het getoond wordt. Dit drukt je met de neus op de feiten.
Ik hoor wel vaker dat mensen na het zien van dergelijke beelden vegetariër worden.
mdj
Dergelijke beelden mogen wel getoond worden en als het vegetariërs oplevert des te beter, al waag ik dat te betwijfelen, maar ik vind het gewoonweg uit de tijd (had het ook niet verwacht dat dat nog gebeurde in NL-films) om daadwerkelijk dieren voor de kunst op te offeren terwijl dat ook wel op andere manieren kan lijkt me.
In ieder geval 1 lid van de crew.
Overigens is het varken volledig geslacht zoals ie dat anders ook zou worden. En opgegeten.
mdj
Als babylijken in films getoond 'moeten' worden, dan worden daar ook oplossingen voor verzonnen die niet zo ver gaan dat er een echt babylijk getoond wordt. Dit is voor mensen vanzelfsprekend en ik vind dat het zo zou moeten zijn dat het voor andere dieren ook zo werkt. Bij Verder dan de maan (als ik me niet vergis) viel het me op dat er niet zulke diervriendelijke scenes met varkens in zaten (ik heb de eerste versie gezien op het NFF) maar dat ter geruststelling aan het eind vermeld wordt dat er geen dieren voor de film misbruikt waren, dat vond ik erg mooi.
Ik bedacht nog dat het verhaal van Job hier itt wat gangbaar is niet zelf duidelijk geproblematiseerd wordt. De vrouw identificeert zich volledig met Job ipv het verhaal als struikelblok voor het christelijk geloof te zien. Dat vind ik nog een sterk punt aan de film, dat je zo'n oud verhaal in een heel nieuw jasje kunt gieten.
Jordy
ik vind dat het zo zou moeten zijn dat het voor andere dieren ook zo werkt.
Wat een ongelofelijke flauwekul! Het doden van mensen is bij de wet verboden, het doden van dieren is iets dat 1. mag als dat "netjes" gebeurt en 2. door het overgrote deel van de mensen in dit land als acceptabel wordt gezien (aangezien slechts een paar procent van de Nederlandsers vegetarisch is).
Als er per jaar miljoenen varkens geslacht worden zie ik niet in waarom het feit dat er een camera op gericht is dat ineens anders zou moeten maken.
mdj
Ik had het niet over juridische laakbaarheid maar over morele laakbaarheid. Dierproeven voor cosmetica worden in dit land sinds enige tijd als zinloos en onnodig gezien, dit is wettelijk vastgelegd. Ik hoop dat het op veel terreinen waaronder de kunsten ook zover zal komen dat zoiets wettelijk wordt vastgelegd. Het stemt mij in elk geval triest wanneer ik het zoveelste voorbeeld zie van hoe er met dieren omgesprongen wordt en vandaar dat ik de scene met het varken als een minpunt beschouw wanneer hier geen gebruik is gemaakt van trucage. Daar kan ik verder natuurlijk wel op ingaan, maar daar lijkt me hier niet de plaats voor.
Het geheel staat voor mij trouwens wel los van of de film esthetisch gezien goed is en dat is ie zeker.
Jordy
morele laakbaarheid
Nogmaals, het overgrote deel van de mensen in dit land vind het dieren van doden voor consumptie niet moreel verwerpelijk. Als jij dat wel vindt is dat je goed recht, maar je kunt deze film niet verwijten dat het iets laat zien dat evengoed duizenden keren per dag gebeurt.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'