• 8.901.657 stemmen

Glen Campbell: I'll Be Me (2014)

Documentaire / Muziek | 116 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Geregisseerd door: James Keach

Met onder meer: Glen Campbell, Jay Leno en Jimmy Webb

Plot Glen Campbell: I'll Be Me

"His music is legendary. His story is human."

Countrylegende Glen Campbell begon in 2011 aan een tour door Amerika. Hij verwachtte dat deze tour een week of vijf zou duren, maar aan het einde van zijn tournee stond de teller op 151 concerten en was hij anderhalf jaar verder. Het bijzondere was dat Campbell recent te horen had gekregen dat hij aan Alzheimer leed. Waar hem werd verteld dat hij zijn gitaar aan de wilgen mocht gaan hangen, trok hij er op uit en was muziek een medicijn voor hem. Terwijl Campbells ziekte voortschreed, werden hij en zijn familie gevolgd gedurende een onvergetelijke 'Goodbye Tour'.

logo tmdbimage

des1

Ik ga zeker kijken. Ken een beetje de achtergrond van deze zanger / puike gitarist die in de mid 60-er jaren Brian Wilson verving tijdens live optredens van de Beach Boys. Afgezien van het hitje Rhinestone Cowboy heeft hij hier in NL niet echt een deuk in een pak hitparade boter kunnen slaan, maar in de VS is ie een begrip. De moeite waard is zijn optreden in London, ik geloof uit 1977, dat op youtube is te vinden. Je ziet en hoort z'n enhousiasme tijdens het performen van z'n songs samen met het London Philharmonic... met als contrast een wat lauw, looiig publiek... Alzheimer is vreselijk. Hoop dat daar ooit nog eens wat op gevonden wordt.

des1

Mixed emotions bij het zien. Raar dat mensen als The Edge van U2 en de drummer van Ted Hot Chii Peppers aan het woord kwamen. Maar bijv. niemand praktisch uit z'n tijd als sessiemuzikant, w.o. The Beach Boys. Was soms genant om te zien hoe Campbell performde on stage en z'n tekst vergat... Weg ook die prachtige stem van 'm. Maar dat is tevens het sterke aan de film: omgaan met het feit dat Alzheimer nu eenmaal gebeurt. Overigens wordt de Alzheimer voor een groot deel toegeschreven aan het excessieve alcohol gebruik van Campbell over een periode van decennia. Rust vond ie pas met z'n laatste vrouw begin jaren '90... Zag je Paul McCartney Campbell feliciteren... zag je Campbell denken: "leuk, maar wie is u?"

avatar van Jaepa

Jaepa

Interessante documentaire, gezien bij Het Uur van de Wolf. Vond het heel raar om te zien hoe Campbell gaandeweg steeds meer moeite bleek te hebben met dingen, tot op het herinneren van zijn familie's namen aan toe, maar eenmaal op het podium als een rasartiest stond te spelen. Ja, met hulp van een autocue en af en toe beschamend pratend tegen heb publiek, de band of de geluidsman, maar toch. Ook al is alzheimer verschrikkelijk, toch wel een mooie realisatie dat die muziek zo diep van binnen kan zitten dat het een van de laatste dingen aangetast wordt.

des1

Zien, mensen. Hij is vanavond weer op TV. Inmiddels is Campbell naar verluidt definitief opgenomen in een soort laatste stadium kliniek. Maar goed, een paar maanden geleden is ie ook 80 geworden. Voorwaar, een eerbiedwaardige leeftijd. Rock 'n' Rollers en countru artists plachten nooit zo oud te worden.

avatar van borasi

borasi

Hartverwarmend, ik kende zijn muziek al langer maar deze docu bracht een geheel nieuwe twist aan zijn verhaal. Het begrip voor gelijk gediagnoseerden in mijn omgeving is flink gegroeid. Ik heb genoten van zijn kwetsbaarheid. Ik heb al aardig wat helden van me gezien, jammer dat Glenn niet aan dat lijstje toegevoegd kan worden.

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

Indrukwekkende docu. Vooral de eindsong gaf metershoog kippenvel. Ook interessant voor degene die geen fan zijn.

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant