• 9.371.928 stemmen

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Ady Gasy, the Malagasy Way

Oorsprong: Madagaskar / Frankrijk

Geregisseerd door: Nantenaina Lova

Met onder meer: Rejao Refaralahy Joela, Rado Mpikabary, Florentine Razafiharisoa

Plot Ady Gasy

Het mag dan crisis zijn, maar dat mag de pret op Madagaskar niet drukken, want er zijn belangrijker zaken dan economische groei. Dus snijdt de één met ambachtelijke nauwkeurigheid een stempel uit een stukje rubber van de vuilnisbelt, en maken anderen sandalen van oude rubberbanden, of instrumenten van sprokkelhout en lege conservenblikken. Ook afgedankte fietsonderdelen, gebruikte spuitbussen, jampotten, gloeilampen en zeepresten krijgen zo een tweede leven.De documentaire toont het dagelijks leven op Madagaskar, waar duidelijk niet de winnaars van de globalisering wonen. Niettemin maken ze er met behoud van hun eigenheid en een ongebroken humeur het beste van, hoewel ze daarbij ook de kunst van het klagen niet verleerd zijn, want chaos en corruptie karakteriseren de heersende macht.

avatar van John Milton

John Milton

Dat was even zoeken destijds naar een film uit Madagaskar voor de landenchallenge, maar Ady Gasy staat gewoon legaal op Vimeo te huur en te koop. Let op, dan krijg je dus Franse ondertiteling, en mocht je deze documentaire willen zien dan lijkt het me handig dat je dat beheerst, aangezien Malagasy niet op Engels of Nederlands lijkt

Interessant om te zien, deze docu over de levenstijl op dit eiland ten oosten van Afrika. Volgens IMDb was Life (2009) de enige titel die ik heb gezien waar uberhaupt beelden van Madagaskar in te zien zijn, en dat waren vermoedelijk lemuren, leguanen of gekko's; niet iets waarvan je echt een beeld van zo'n land krijgt. Geen verplichte kost dit, noch ziet het er visueel even indrukwekkend uit zoals de poster het doet lijken. Maar het is indrukwekkend om te zien hoe ze zoveel hergebruiken, ook al is dat grotendeels door de ernstige armoede veroorzaakte noodzaak.