• 9.371.928 stemmen

Geregisseerd door: Dayyan Eng

Met onder meer: Yu Xia, Li Bingbing en Beibi Gong

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Du Zi Deng Dai

Wen, een antiquair en aspirant auteur, heeft net het meisje uit zijn dromen ontmoet. Maar ongeacht hoe close hij en het meisje geworden zijn, begrijpt hij gewoon niet waarom ze niet voor hem valt. Geholpen door zijn beste vrienden en het enige meisje dat hij volledig vertrouwt, probeert hij om haar voor zich te winnen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Missing link filmpje.

Zo tussen 2000 en 2010 (met wat uitschieters voor en na) is er in China belachelijk veel gebeurd op gebied van cinema. Van de landelijke arthouse drama van de jaren '90 tot een industrie die binnen de hele waaier en niches films wist af te leveren, de hele blauwdruk daarvoor is in die 10 jaar gemaakt.

90s vertegenwoordiger Yimou Zhang droeg zelf z'n steentje bij met Keep Cool, anderen als Ye Lou namen over (denk maar aan Suzhou River), Waiting Alone is ook zo'n film die in dat rijtje van ijkpunten past. Eerlijk is eerlijk, ik kende de film tot vorige week niet, maar dit is blijkbaar de eerste officiële "Chinese romantische comedy".

Dat wil niet zeggen dat je meteen Sandler/Aniston taferelen moet verwachten, maar het platteland wordt ingeruild voor de stad, personages vechten niet tegen armoede maar hangen een beetje rond in clubs en bij elkaar en worstelen met stedelijke problemen, met name hoe ervoor te zorgen dat je aan een deftige vriendin komt.

Het is een kleiner indie filmpje, dus uiteraard is er ook nog een dramatische kant aan. De cast doet het best fijn, romantische perikelen en drama zijn niet echt diepgravend maar werken wel en het luchtige sfeertje is geslaagd en gezien land van herkomst vernieuwend.

Rest mij nog te zeggen dat de eindscene gepaard gaat met Orbital's Halcyon +On +On, da's soweiso al missie geslaagd. Zelden dat ik muzikaal verrast wordt door films, maar da's wel een momentje om te koesteren.

Geen meesterwerk, wel een uiterst vermakelijke film met historische waarde. Informatie die binnen 30 jaar vast nog van pas gaat komen.