• 9.377.104 stemmen

Genuine (1920)

Horror | 88 minuten / 44 minuten (dvd)

Genre: Horror

Speelduur: 88 minuten / 44 minuten (dvd)

Alternatieve titel: Genuine: A Tale of a Vampire

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Robert Wiene

Met onder meer: Fern Andra, Hans Heinrich von Twardowski en Ernst Gronau

Gesproken taal: Duits

Plot Genuine

Een vrouw genaamd Genuine is blijkbaar een vampier, maar zij bestempelt zichzelf liever als een verleidster of een succubus. Het grappige is dat haar naam 'echt' betekent, en haar liefde altijd 'onecht' is. Genuine heeft de controle over diverse mannen in de stad en dwingt hen op een bepaald moment mensen de keel door te snijden en daarna de hand te slaan aan zichzelf, om zo hun liefde aan haar te bewijzen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van beavis

beavis

de "gecondenseerde" versie die op dvd is verschenen (als extra op de Caligari dvd van Kino) is wel érg gecondenseerd. Begrijpelijk dat veel mensen het onduidelijk vinden. Gelukkig is ook de langere versie vindbaar. Lang mee gewacht omdat de beeldkwaliteit zo matig leek. En dat is die ook wel, maar mijn tv weet het met wat digitale trucen toch nog enorm kijkbaar te maken. En voor de vergelijking / om van het beeld te genieten, heb ik ook nog even snel mijn Caligari dvd in de speler gestopt. Blij deze film toch wel gezien te hebben, ondanks de gemankeerde versies, want het is een leuke fantasy-film (met lichte vamp/femme fatale elementen, maar daar wordt ook weer een twist aan gegeven) met uitzinnig design-werk (net als Caligari dus). Met echte vampiers, zoals de Amerikaanse subtitel suggereert, heeft dit uiteraard zeer weinig te maken... al is de excentrieke graaf wel weer 100% een voorloper van Nosferatu!

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Tja het verhaal heeft op zich wel potentieel en het expressieve en expressionistische van tijdgenoot Caligari (van dezelfde regisseur ook) zag ik er ook wel in. Focus lijkt echter meer te liggen op de stijl en het excentrieke karakter Genuine mooi vorm gegeven door Fern Andra. Hoewel het wel duidelijk is wat de film wil vertellen, is het verloop traag en ook nogal wat vaag. Voor het grootste deel is het eigenlijk aan de saaie kant ook omdat het het lang wordt gerekt en het even duurt voordat Genuine daadwerkelijk haar slag slaat. Denk dat ik beter de verkorte versie had gekeken.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

't Is niet dat ik deze film persé wou zien. Eerder omdat deze in het lijstje "Every Horror Film Made from 1895 - present" op Letterboxd stond.

De regisseur van dienst was Robert Wiene die datzelfde jaar ook "Das Cabinet des Dr. Calagari" heeft geregisseerd. Dat is dan ook te merken aan het decor en het gebruik van sepiakleuren. Maar verder vond ik dit toch maar een fletse bedoening en vroeg ik me telkens af waar het aspect horror kwam kijken. De figuur "Genuine" zag er overigens uit als een ouderwetse Siouxsie (van de Banshees). Ophef zal deze film wel gemaakt hebben in die tijd vanwege het klein beetje vrouwelijk naakt.

avatar van joolstein

joolstein

Tja het is lastig om op dit soort oude stille films een waardering te plakken.Ik zag deze op YouTube Naar verluidt een fan-edit van de oorspronkelijke versie die 88 minuten duurt maar er bestaat ook een versie die teruggebracht is tot slechts veertig minuten die naar schijnt betere beeldkwaliteit te bezitten. Het is een reis door de geest van een neurotische schilder met een zwak voor een verleidster. Een oefening in de expressionistische stijl, die de regisseur Robert Wiene datzelfde jaar nog zal verbeteren tot zijn Magnus opus Das Cabinet des Dr. Caligari. Dit zag er visueel al wel erg mooi uit, voor zijn tijd was het waarschijnlijk nog best gewaagd maar het verhaal was gewoon... een beetje te wensen over

avatar van John Milton

John Milton

Ik doe mee met ikkegoemikke, wat deze titel betreft. Ik ben erg gek op Wiene's Caligari (en in iets mindere mate Orlock) en Duits Expressionisme, dus was blij verrast met deze suggestie. Let wel dat deze 44 minuten durende versie een kortere versie is; die in het filmmuseum van München ligt, is met 88 minuten 2 keer zo lang. Daar een mooie remaster van zou ik wel eens willen zien, zoals beavis aangeeft is deze versie 'wel erg gecondenseerd'.

Bij: Horrorchallenge 2018