• 9.370.299 stemmen

Genre: Avontuur / Western

Geregisseerd door: James Cruze

Met onder meer: J. Warren Kerrigan, Lois Wilson en Alan Hale

Plot The Covered Wagon

"The Cowards never started and the Weak died on the way."

In 1848 reizen een groot aantal wagens, in twee lange rijen, naar het Westen. Onderweg hebben ze met verschillende problemen te maken, waaronder de oversteek van de Platte River, een grote brand en een Indianen-aanval. Ook zijn er enige liefdesbeslommeringen die de gemoederen bezig houden.

Molly Wingate

Bit (onvermeld)

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

The Covered Wagon zet - zoals de titel laat vermoeden - de huifkar centraal, het voertuig waarmee de blanke immigranten in hun zoektocht naar land in Noord-Amerika westwaarts trokken in de jaren veertig van de 19e eeuw. En dat er in karavaan een epische tocht met de huifkar gemaakt werd. The Covered Wagon bevat welzeker een (liefdes)plot met de driehoeksverhouding tussen Jack Kerrigan, Lois Wilson en Alan Hale. Maar in feite is dat helemaal ondergeschikt aan de essentie die draait rond de moeilijkheden die de karavaan te overwinnen heeft onderweg; de natuurlijke elementen, de woestijn, enkele roedels Indianen die de komst van de indringers niet fijn vinden, de keuze op een bepaald moment om helemaal te gaan voor landbouw ofwel de afslag naar gold rush. Bij momenten had ik dan ook het gevoel naar een semi-documentaire te kijken met alle informatie die op me afkwam over de karavaan die een leefgemeenschap op zich is: we zien letterlijk dood en geboorte langskomen, naast alle soorten relaties die een menselijke gemeenschap rijk is. Bepaald indrukwekkend vond ik de overtocht van de rivier met vee en voorgespannen huifkarren, alsook de jacht op buffels. Meer nog dan de strijd met de Indianen die we al iets vaker gezien hebben. The Covered Wagon was in zijn tijd een A-film van Paramount en dat is er aan te zien. Behalve massa’s figuranten vind ik het daarbij echt geweldig dat men gebruik heeft gemaakt van vintage huifkarren uit de pionierstijd. Dat zijn toch details die het afmaken en het engagement weergeven van een productieteam dat er echt iets wil van maken. Behalve de genoemde hoofdrollen moet zeker ook Ernest Torrence vermeld worden; mijn favoriete karakter uit de film als halve wijze primitief die voor de komische noot zorgt.
Qua cinematografie zien we onder meer mooie massascenes met long shots en met regelmaat pov shots, waarbij nagenoeg de hele film lang de woestijn het decor vormt.
The Covered Wagon blijkt een onderhoudende silent die toch ook wel de ‘anonieme’ pionier in de spots wil zetten, daar voor mij in slaagt, en me bij momenten zeer weet te boeien.