132.211 gebruikers | 83.351 films | 30.189 regisseurs | 3.421.922 berichten | 4.775.867 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
3207 stemmen | gemiddelde 3,96
mijn stem:
Sciencefiction / Fantasy
124 minuten / 129 minuten (special edition)

geregisseerd door Irvin Kershner
met Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

Deze film staat op nummer 53 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 september 2009, 22:01 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Tot nu toe ben ik altijd van mening geweest, zowel de meeste mensen volgens mij, dat dit het beste deel van de Star Wars-serie is. Na gisteren ben ik echter niet meer zo zeker. A New Hope is toch minstens gelijkwaardig aan deze, al is Empire wellicht toch een beetje het hart van de serie, het deel dat de populaire reeks zijn definitieve status gaf.

Waarom weten we allemaal. Het is al miljoenen keren gezegd dat dit deel duisterder is, het onzekere einde geniaal is, de karakters beter uitgewerkt zijn, het introduceerde populaire karakters als Lando Calrissian, Bobba Fett en Yoda (van wie het me opviel hoe goed werk er met de pop verricht is, meesterlijk), de structuur afwijkender is en natuurlijk omdat deze film die ene scène bevat. Als je niet weet over welke scène ik het heb moet je toch wel een groot gat in je kennis van populaire cultuur hebben, want ik vertik het om dit moment hier op zichzelf te noemen. Ik wist indertijd al dat het kwam voordat ik de film gezien had.

Al die lof voor Star Wars Episode V is zeker verdient, maar toch is het ergens ook weer iets minder verwonderend dan het voorgaande deel. DIe haat iets magisch dat hier miste, al komt dat waarschijnlijk door de donkere toon. Echt een groot probleem is het niet, in tegenstelling tot het tempoprobleem van Empire Strikes Back. Met uitzondering van dat gevecht tegen die grote robots met die lange poten heeft het eerste gedeelte van de film weinig te bieden. Het komt traag op gang en pas als Yoda geïntroduceert wordt bewijst Empire waarom het eigenlijk zo'n leuke film is. Han en Leia in het astroïdeveld is niet zo spannend als had gemoeten helaas en hoe minder er gezegd wordt over die scène met dat ijsmonster hoe beter.

Uiteindelijk blijft er gelukkig nog wel een topavonturenfilm over, maar voor mij persoonlijk is de status als favoriet deel uit de serie niet meer zeker. Het is op zijn minst gelijkspel.

4 sterren blijven staan.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 september 2009, 22:18 uur
The One Ring schreef:

Je wordt oud als je Star Wars V tot de populaire cultuur blijft rekenen. Geen idee trouwens over welke scene het zou moeten gaan.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 september 2009, 1:17 uur
Who's your daddy?

En natuurlijk is Star Wars nog steeds populaire cultuur. Die aandacht verslapt voorlopig nog niet met alles wat er nog van uitkomt.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 september 2009, 9:05 uur
BoordAppel schreef:
Who's your daddy?

Ah. Dacht dat die in deel 6 zat.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 september 2009, 21:57 uur
Onderhond schreef:
The One Ring schreef:

Je wordt oud als je Star Wars V tot de populaire cultuur blijft rekenen.

Zoals Boordappel al aangeeft is Star Wars V nog populair genoeg om mee te tellen als een onderdeel van de huidige populaire cultuur, evenals The Godfather. Maar ik sprak niet eens met de huidige populaire cultuur in het achterhoofd. Dit is gewoon bedoelt als een film voor de massa en weinig series zijn er zo in geslaagd een massa te berijken als Star Wars.

Hoe dan ook, The Empire Strikes Back is in ieder geval geen film die alleen nog maar bekeken wordt door liefhebbers van klassiekers.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 september 2009, 20:43 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Een prachtig vervolg in de Star-Wars reeks.
Vooral het begin was tof met De slag om de planeet Hoth.
Met die enorme machines. En natuurlijk dat Darth Vader de vader van Luke is. Ook Yoda vind ik leuk. Maar in dit deel komt hij meer over als een klein gestoord wezentje.
Ach ja, een prachtige film met de terugkeer van Darth Vader.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 oktober 2009, 11:37 uur
dat was voor mij ook het enige kleine minpuntje; de gestoorde Yoda..

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 november 2009, 16:26 uur
Voor mij zaten er wel meer minpuntjes in. Net als in deel 4 waren de robots weer vrij irritant, waren de gevechten zeer matig, de bewakers/strijdkrachten van Darth Vader compleet ongeloofwaardig...

Maar net als deel 4 kan ik The Empire Strikes Back geen onvoldoende geven. Het verhaal blijft vrij goed, acteerprestaties zijn prima in orde, en het ziet er nog steeds allemaal best mooi uit.

Vermakelijk, maar zeker niet groots: 3*.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 november 2009, 22:12 uur
Tales from a galaxy far, far away
De Star Wars herzieningen.

Episode V: The Empire Strikes Back .

Na het ongekende en onverwachte succes van A New Hope, of toen nog enkel Star Wars genoemd, had Lucas genoeg geld verdiend en de studio overgehaald om zijn vervolg films te kunnen maken. Dit keer zou hij niet zelf plaats op de regie stoel nemen, maar zou hij die eer aan Irvin Kershner gaan geven. Een regisseur die voor die tijd aanvankelijk drama's had geregisseerd. Op sci-fi/fantasy had hij zich nog nooit gestort. Een mooie kans om wat meer diepgang in het nieuwe Star Wars hoofdstuk te krijgen en de karakters en hun ontwikkelingen in de film. Lucas zou de rol van uitvoerend producent aan nemen om zo nog wel betrokken bij de ontwikkeling van zijn verhaal te zijn. Kershner kreeg wel de vrijheid om er echt zijn film van te maken. Een nieuwe regisseur. Een nieuw verhaal, of in ieder geval een voortzetting en beter ontwikkelde special effects, en dezelfde cast met wat toevoegingen van personages. Het vervolg op Star Wars kon van start gaan. Lucas had met zijn Star Wars in eens zo'n grote fanbase opgebouwd, dit kon bijna niet mis gaan. Toch ging het wel wat mis. Het geld raakte snel op en de film raakte steeds meer in de problemen. Problemen zijn er om opgelost te worden en dat is gelukkig ook gebeurd, en kunnen wij als publiek keer op keer weer genieten van The Empire Strikes Back.

De titel legt de hele film als het ware al uit. Dit is het middenstuk van de trilogie. De film kent dan ook niet echt een begin en een eind. Dat is er natuurlijk wel, anders zou de film natuurlijk een eeuwigheid duren. Het verhaal speelt zich een aantal jaren na de gebeurtenissen in A New Hope af en is een opstap naar het laatste deel in de eerste trilogie en de sage. Het verhaal begint met een grote veld slag op de planeet waar Luke en zijn vrienden zich schuil houden. Darth Vader is op zoek naar Luke en de rebellen om deze voor eens en altijd de kop in te drukken. Het verhaal klinkt niet echt hoogstaand, maar dat is het wel. Het is zelfs beter als dat van episode IV. De actie speelt zich vooral af in het begin en tegen het einde. Waar A New Hope wat meer actie bevatte, bevat The Empire Strikes Back wat meer verhaal. Dat komt de film zeker ten goede, want door dit deel wordt ook het eerste deel veel beter. Je leert de karakters beter kennen en hebben veel meer nuances dan in de voorganger. De wereld waarin het zich afspeelt en de regels die vooraf uitgelegd zijn, zijn nog steeds aanwezig. Kershner geeft de personages meer emotie mee, en je leeft daarom ook meer met ze mee. Alles in het verhaal is beter, uitgebreider en epischer dan in IV. Alles is uit de kast getrokken om dit een zo goed mogelijk verhaal te maken. Dat is Lucas en zijn mede schrijvers goed gelukt. Empire Strikes Back zit verhaal technisch bomvol. Helaas is de verassing er een beetje af en is Star Wars misschien verhaal technisch niet zo goed als deze en Revenge of the Sith, maar is het gewoon niet origineel meer. Een origineel idee weegt voor mij zwaarder dan een beter verhaal.

De film heeft veel nieuwe toevoegingen. Zo gaan we naar de wereld van een Master Yoda, die de grootste Jedi ooit schijnt te zijn. Wat je krijgt is niet wat je aanvankelijk dacht. Yoda is een klein groen kikkerachtig mannetje en hij wordt gespeeld door een... pop. En wat een geweldig spel laten Frank Oz en zijn poppenspeler zien. De details aan de kleine kikker zijn geweldig en was destijds misschien wel de best ontwikkelde pop die ooit gemaakt was. Nu zijn de technieken natuurlijk veel beter, maar voor die tijd ziet hij er prachtig uit en nu nog steeds. De wereld van Yoda is ook prachtig vorm gegeven. Een moerasachtige planeet waar de zon nooit schijnt. Het geheel is dus lekker donker en mysterieus. Veel mist en rare creaturen. De wereld wordt trouwens ook erg versterkt door de sound design.
Dat is een kant van het verhaal, want aan de andere kant zijn er nog Han, Leia, Chewbacca, C-3PO en R2. Zij worden op de hielen gezeten door The Empire. Wat hierin volgt is een spectaculaire achtervolging door een asteroïden veld. Ook erg mooi in beeld gezet. De Millennium Falcon heeft nog niet zo mooi gevlogen. Een bewijs dat de effecten er erg op vooruit zijn gegaan. De designs van de schepen ziet er fenomenaal uit. Ook krijgen we een heuse romance te zien, die veel beter werkt dan die uit de andere trilogie.

Dan neemt het verhaal een keer punt en wordt het allemaal een stuk serieuzer. De humor die nog in het begin zat wordt meer en meer naar de achtergrond gedrukt. De helden moeten vluchten naar Cloud City, nog steeds op de hielen gezeten, en worden daar ontvangen door een nieuw karakter. Lando Calrissian. Een prachtig personage weer. Zijn intenties worden eigenlijk nooit helemaal duidelijk. In deze setting, die ook weer erg fraai is vormgegeven, speelt de epische climax zich af. Opnieuw helemaal op de Star Wars manier. Een aantal situaties spelen zich tegelijkertijd af. Door de editing werkt dit erg goed. Er wordt op precies de juiste momenten geknipt naar de andere situatie. Wat volgt is een schitterend spel van de acteurs. En dan hebben we nog het grote gevecht tussen Darth Vader en Luke, waarin een onthulling wordt gedaan die je nog lang zal bijblijven. Door dit einde, prefereer ik normaal gesproken om eerst de oude trilogie te kijken en dan de nieuwe, omdat daardoor jammer genoeg een heel aantal verassingen verloren zullen gaan.

De rollen worden met verve gespeeld. Hamill heeft zich goed ontwikkeld sinds zijn optreden in episode IV en dat geld ook voor Carrie Fisher. Ford is gewoon Han Solo, net als hij ook gewoon Indiana Jones is. De rest van de oude cast doet het weer leuk, maar ook de nieuwe garde ben ik best over te spreken. Zeker over Billy Dee Williams, die toch wel de moeilijkste rol heeft binnen dit deel. Ook een geweldig spel van Frank Oz die met zijn stem en gevoel echt leven geeft aan Yoda. Dit is toch wel een karakter geworden waarom je geeft, en is leuk voor jong en oud. Jammer dat Lucas in de laatste twee film de pop heeft vervangen voor een cgi versie van het groene mannetje. Ook verhaal technisch een hele verbetering.

Dat laatste geld ook voor de effecten, die mooier ogen en nog spectaculairder zijn dan in A New Hope. Het eerste gevecht is daar al een goed voorbeeld van. De schepen bewegen fantastisch en de actie die met de effecten in beeld wordt gebracht ziet er mooi en zeer goed uit. Ook de beelden in de ruimte hebben vooruitgang geboekt en dat is in de vele mooie shots die de film rijk is te zien. Ook de werelden en de overall design zijn een lust voor het oog. De muziek van Williams is nog mooier dan zijn eerste Star Wars score. Nieuwe muziek in de vorm van de mars van The Empire is toch een van de meest memorabele stukjes muziek van de componist. Ook het geluid design is door de vaste SW sound designer Ben Burtt weer tot in de puntjes verzorgd.

Na een zware strijd om The Empire Strikes Back in de bioscopen te krijgen is het de makers het dan toch gelukt. De fans hebben gekregen wat ze verwacht hadden, en meer zelfs. Een beter verhaal, ze hebben een stuk meer van de personages gezien waarvan ze zo zijn gaan houden, en hebben qua actie en effecten het mooiste gezien wat er in die tijd mogelijk was. De film gaat de geschiedenis dan ook in als een van de beste vervolgen op een succesvolle eerste deel. Iets wat toen nog niet veel films waren gelukt. Het verhaal is echter nog niet afgelopen, en na het succes in de theaters had Lucas zelfs nog meer geld dan dat hij voor Empire had. Hij kon zijn droom waarmaken door Return of the Jedi te gaan maken en alvast de sage tot een eind te brengen, totdat hij de prequel trilogie kon gaan maken. Deze film blijft gewoon leuk om te kijken, elke keer maar weer. Het zal dan ook altijd een van mijn grote favorieten blijven.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 december 2009, 21:30 uur
Weer een sfeervolle en supergave Star Wars film. Oude vertrouwde personages (Luke Skywalker blijft verschrikkelijk), en veel actie.

*4,5

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 december 2009, 22:22 uur
Tsjah, wat kan je zeggen over the Empire Strikes Back.

Voor mij is dit het beste Star Wars deel, wat ik dus vaak met triologiën heb geldt hier ook weer, de tweede film is de beste. Wat scheelt is dat je geen intro nodig hebt en je hebt ook geen afsluiter nodig, wat vaak een beetje klef is.
Dus wat je van the Empire Strikes Back kan verwachten is een spectaculaire Star Wars film, met voor die tijd, ongelooflijk mooie special effects, veel actie en een verhaal dat je nog verder meezuigt in de fantastische Star Wars saga.

Wat ik ook prachtig vind is het feit dat er in veel gevallen nog echte sets gebruikt worden, dat geeft een extra gevoel aan de film dat het allemaal echt is.
Ik heb de special edtion versies van de originele triologie waarbij ik kan kiezen voor de oude of de gerestaureerde versie van de eind jaren 90, uiteraard krijgen de oude versies mijn voorkeur, wat nog een beetje extra sfeer meebrengt in de film.

Dit deel staat dan ook in mijn top 10, aangezien ik hier heel veel emotionele waarde aan hecht.

Dikke vette 5*

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2009, 12:51 uur
GinolaEHV schreef:

Vermakelijk, maar zeker niet groots: 3*.

Wat mij inderdaad ec ht ook irriteert is de vechtkunst tussen Obi-Wan en DFarth Vader nergens op sloeg. beetje zwaardje tikken.
en in een keer slaat Darth vader Obi-Wan en is Obi-Wan weg. (waarheen verstoppertje spelen ofzo)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2009, 12:54 uur
Ruben1994 schreef:
dat was voor mij ook het enige kleine minpuntje; de gestoorde Yoda..

Het kan ook aan mij liggen want ik zag eerst episode 1,2 en 3, en toen 4,5 en 6. Want in 1,2 en 3 kwam hij voor als een met een computer gemaakt wezentje met een groot brein en heel slim.

in 3 vond ik hem iets te computerig.
In deel 5 kwam hij voor als een gestoord wezentje (oftewel een pop)
in deel 6 begon ik weer wat terug te zien van de oude yoda

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2009, 13:05 uur
Tweede Star-Wars film.
Goed en lekker begin met de strijd om Hoth.
Pratich de (onthulling)
Ik weet alleen niet hoe Darth Vader weet van Luke.
Nou ja ik vind hem leuk. goede film en een prachtig vervolg

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2009, 14:47 uur
Tweede Star-Wars film.
Goed en lekker begin met de strijd om Hoth.
Pratich de (onthulling)
Ik weet alleen niet hoe Darth Vader weet van Luke.
Nou ja ik vind hem leuk. goede film en een prachtig vervolg

Dat vertelt die Darth sidious toch aan hem, want die wil de skywalkertjes bijelkaar hebben

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2009, 17:10 uur
Bijdevaate11 schreef:
Dennis the movie schreef:

Jaa inderdaad nu herinner ik me dat stukje. ik heb het vamiddag opgezocht. dank je :)

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 december 2009, 0:43 uur
Bijdevaate11 schreef:

graag gedaan;)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 januari 2010, 16:08 uur
Legendarische film uit de star wars serie en tot nu toe naar mijn mening de beste. Hij bouwt lekker voort op deeltje 4 en gaat qua actie een stap verder.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 16:35 uur
Mijn 2e Star Wars film die ik ooit zag...

Nadat ik deel 1 (deel 4 van de serie eigenlijk) van de week voor het eerst zag, was het nu de beurt aan deel V.

Ik vind hem wat minder dan het origineel. Er zit wat meer actie in, maar ik vind het plot minder interessant. Soms zelfs wat saai zoals met de trainingen van Luke en Yoda.
De aanwezige effecten zijn wel iets beter geworden, maar nog altijd zijn die scene's in de ruimte heel slecht gefilmd. Het ziet er zo nep uit zeg...ik stoor me er gewoon aan. De lightsaber gevechten zien er wel weer cool uit.
Later wordt de film gelukkig wel een stuk leuker weer en het slot met de confronatie tussen Darth Vader en Luke was wel mooi. Mooi open slot, waar deel VI mee vast verder mee zal gaan.

Wel wil ik kwijt dat ik een deel van de hoofdpersonages echt irritant vind. Die prinses Leia vind ik al een bijzonder ergerlijk personage, maar Chewbacca vind ik echt stontvervelend. Hadden ze die vervelende aap niet aan het begin van de film een banaan in zijn bek kunnen proppen? Wat een irritant gebrul en gekreun steeds :|
Gelukkig vind ik R2D2 en C3PO wel leuk. Die zorgen nog voor een beetje komische noot in de film dat wel slaagt.

Ik ben benieuwd naar de andere delen. Een fan van de serie zal ik denk ik niet worden, maar ik ga ze zeker allemaal kijken.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 20:17 uur
Ik had echt serieus verwacht dat je deze beter zou vinden dan IV. Maar ik ben het wel met je eens wat betreft de trainingssessie op Dagobah.

Nou, dan zal ik je maar alvast sterkte wensen met de Ewoks in VI. ;)

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 20:18 uur
Poeff dat wordt nog wat haha, ik blijf erbij dat ik die ouderwetse special effects goed vind werken in Star Wars. Het oogt zo lekker nostalgisch, veel leuker dan die gerestaureerde versies :)

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 20:20 uur
Dat beaam ik. Geef mij ook maar de originele versies van IV, V en VI.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 20:22 uur
Ik kan maar niet door de crappy effecten en mensen die zich als apen verkleden heenkijken ;)
Viel me op dat op het moment dat Luke die dozen op kan laten stijgen met zijn kracht tijdens de training, dat ik door goed te kijken touwtjes zag :P

Ik heb goede hoop dat ik de 3 nieuwe SW films leuker ga vinden. Tenminste, neem aan dat de effecten daar een stuk beter zijn.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 20:34 uur
Tsja, kon je toch beter de gerestaureerde versies bekijken. Vroeger had je geen CGI, dus heb je uiteraard veel mensen in pakken.
Verder merk je aan alls dat het oud is, als je de ruimtegevechten bekijkt zie je ook zwarte vierkantjes om de ruimteschepen heen, duidelijk erin geplakt. Ik houd ervan :D

De nieuwe Star Wars films zijn van wisselend niveau, de 1e twee zijn niet zo super en het derde deel is wel nice. Wel leunt de film te veel op de computeranimatie, die er niet altijd even sterk uitzien anno 2009. Heb ik liever veel echte sets zoals in de oude saga.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 20:38 uur
Ajax&Litmanen1 schreef:

Kan ik me voorstellen. Episode 1 vind ik de allerminste Star Wars film. Maar de effecten zijn uitstekend, alleen de film zelf iets minder.

Dit is mijn volgorde.

5. Star Wars II Attack of the Clones
5. Star Wars I: The Phantom Menace

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 20:27 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Net V gekeken nu rest mij alleen nog VI, V is duidelijk beter als "A new Hope".

De aanval op Hoth zag er goed uit. Ook was er meer ontwikkeling in de personages. En de leerschool van Yoda voegde ook wat meer toe. Het acteerwerk is sowieso beter als in IV, de acteurs, en vooral Mark Hamill hebben zich meer ontwikkeld. Jango fett was hier ook van de partij :D. Dit blijft gewoon een sterk deel van Star Wars.

En door het open einde wil ik snel deel VI zien maar eerst "The Island" op tv kijken.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 februari 2010, 16:40 uur
tadatataaaa.. dat deuntje hangt zo lekker in mijn hoofd rond te hangen :T

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2010, 18:36 uur
Zeg, onder welke naam kwam deze film uit?
Kwam deze in 1980 al uit als 'episode V'?

Kevin13
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2010, 18:59 uur
Ik dacht het wel. Star Wars werd achteraf veranderd in Episode IV dus ik denk wel dat deze uitkwam als Episode V.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2010, 19:04 uur
Kevin13 schreef:

Dus in 1980 was er al sprake voor 3 prequels te maken?