Alternatieve titels: Twelve Angry Men / De Twaalf Gezworenen
Geregisseerd door: Sidney Lumet
Met onder meer: Henry Fonda, Lee J. Cobb en Ed Begley
Releasedatum: 17 januari 2008
Te zien in één bioscoop ()
Plot 12 Angry Men
"It explodes like 12 sticks of dynamite!"
De jury moet gaan beslissen of een jongen schuldig is aan de moord op zijn vader. Het lijkt allemaal heel duidelijk te zijn dat hij het heeft gedaan en alle juryleden denken snel naar huis te kunnen gaan. Maar één jurylid is niet overtuigd van zijn schuld en als één iemand tegen de veroordeling is komt er geen veroordeling. Ze zullen elkaar moeten zien te overtuigen van hun mening.
Juror 1
Juror 8
Juror 9
Juror 10
Bart Simpson
Stephan, het komt zeker wel voor dat het rechtssysteem niet werkt in de VS. Dat kan veel redenen hebben, een aantal zie je terug in deze film. De mensen die de straf beslissen zijn niet meer dan normale mensen zoals jij en ik..
SnakeDoc
Ik wil deze film wel graag zien, maar ik verspil m'n geld graag niet. Het verhaaltje trekt me heel erg aan, maar de film is uit 1957! Dat is ruim 50 jaar oud.
En ik heb het niet zo op oude films (een paar uitzonderingen daar gelaten).
Is dit zo'n film waarbij je van een bepaald genre moet houden (zoals je van dialogen moet houden bij een Tarantinofilm)?
Ik was daar dus ook bang voor. Heb nog nooit een oude film gekocht.
Toch gedaan en vind dat hij absoluut in mijn DVD collectie thuis hoort!
Mag niet ontbreken!
W.M.J.M
En ik heb het niet zo op oude films (een paar uitzonderingen daar gelaten).
Kijk hem zondag gewoon op de Belg. Ik snap dat je oude films niet geweldig vind, maar oude films die verouderd zijn, zijn dat vaak vanwege de special effects en de 'larger than life' acteerprestaties. Van allebei is hier geen sprake.
planet_of_death
Misschien een stomme vraag, maar draagt Henry Fonda de film niet op zijn schouders?
W.M.J.M
Het is een ensemblestuk waarbij Fonda wel het hoofdpersonage is.
chevy93
Gisteren dan gezien en wat een topper is deze film. Wat moet ik hierover zeggen?
Wat een schitterende dialogen en dat je zo'n geniale film neer kan zetten, met slechts één locatie. Chapeau!
Langzamerhand kom je steeds meer bewijs tegen dat genoeg 'reasonable doubt' geeft, om hem onschuldig te bevinden.
Al die kleine details, CSI kan er nog een puntje aan zuigen!
Ik heb mijn 10e perfecte film gevonden en gelijk een hoge binnenkomer!
P.S. Nu weten we dat hij het niet gedaan heeft, maar wie dan en waarom? Niemand zal het ooit weten
En dat vindt ik dan ook wel weer iets magisch hebben
Nomak
P.S. Nu weten we dat hij het niet gedaan heeft
Dat is natuurlijk niet 100% zeker.
chevy93
Ik wist dat iemand dat ging zeggen, maar ik ben er stellig van overtuigd dat hij het NIET gedaan heeft.
En dat vindt ik dan ook wel weer iets magisch hebben
AddictedToMovies
Vind ik niet. Hij acteert uitstekent, maar de andere 11 spelen ook heel goed, sommigen zelfs van hetzelfde niveau.
SnakeDoc
Een vervolg hierop is denk ik niet meer mogelijk
De magie van deze film uit 57 zal zelfs met de middelen van nu niet meer na te bootsen zijn denk ik.
Daarvoor zit de film (ondank zijn leeftijd) te goed en te puur in elkaar!
Ik vind het overigens ook niet nodig.
De boodschap van de film was dat als je iets NIET voor de volle 100 procent kunt verklaren je niet iemand ter dood kan veroordelen!
Die boodschap is overgekomen!!!
AddictedToMovies
Ja, absoluut vanaf blijven. GEEN vervolg!
SnakeDoc
Ze hebben al 2x een re-make gemaakt, zag ik.
Klopt .... ik weet sowieso van 1.
Heb besloten deze ook niet te gaan kijken.
Ik wil deze vers in het geheugen gegrift laten staan ....
Opzouten met die re-make shit!
planet_of_death
Over een uur en 20 minuten is het dan zover. Mijn verwachting zijn torenhoog!
the new guy
Blijft een prachtige film. Geweldige rol van Fonda en Sweeney. Maar vooral van Lee J. Cobb. Super. In eerste instantie doet de man me aan Sylvester Stallone denken. Komt denk ik door die uitpuilende lippen en dat spuug dat altijd op z'n lippen ligt. Maar hij zet de beste rol neer.
rensiemetal
Ik snap niet echt zo goed wat er nou zo leuk is aan deze film.
Ik kan het niet echt onder woorden brengen maar ik kan deze film gewoon niet waarderen.
Het zal wel met mijn leeftijd te maken hebben.
rensie32
Prachtige film die aan al mijn verwachtingen heeft voldaan! Schitterende dialogen met stuk voor stuk uitstekende acteurs. De volle 5 sterren!
JDSsmetje
De film verandert niet van setting maar is toch wel erg geslaagd met veel dank aan het prachtige verhaal en magnifieke verfilming van hoe de stress oploopt in die ruimte. Werkelijk alle acteurs zijn op en top en het heeft een mooi moraal. Over de hele lijn boeiend maar toch vanuit grote lijnen voorspelbaar.
wimnoot
Ongelovelijk hoe een film die zich maar in één kamertje afspeelt zo spannend kan zijn!
Prachtig hoe je zonder introductie begint aan een beslissing waar iemands leven van afhangt.Heel subtiel wordt de kritiek op het Amerikaanse rechtsysteem en de vele vooroordelen van de gewone bevolking tentoongespreid.
Het is wat mij betreft te gek voor woorden dat mensen die ongemotiveerd zijn moeten beslissen over het lot van anderen.Opgeroepen worden tegen je wil en dagen lang in een rechtzaal moeten doorbrengen, tegen een hele kleine vergoeding, zou voor iedereen een opgaaf zijn.De reactie's van sommige juryleden is dan ook erg begrijpelijk.Een honkbalwedstrijd is immers veel leuker.En zo hebben alle mannen in die kamer hun eigen programma.
En de vele vooroordelen over de juryleden over en weer liegen er ook niet om.Zo komen de verschillen tussen arm en rijk en etnische verschillen allemaal even pijnlijk naar boven.Hoewel de twaalf juryleden allemaal min of meer stereotypen zijn stoorde mij dat helemaal niet.Ik merk vaak dat ik die oude films de ietwat bravere inslag wel accepteer, dit integenstelling met nieuwe films.
Wat me verbaasde was hoe ik meeleefde met juror nr 8 (Henri Fonda) en bijna zat te juigen als er weer een jurylid om was.Als jurylid nr 3 (Lee J. Cobb) zichzelf wederom in een hoek praat is ook een scene om in te lijsten.En zo zitten er in deze prent nog veel meer memorabele momenten.
Wat ik ook leuk vind aan die oudere films is uitzoeken waar je de acteurs van kent.De enige die van naam kon was natuurlijk Henri Fonda maar er zitten zeker nog 4 andere acteurs in die we op veel oudere leeftijd in films gezien hebben.Bijvoorbeeld E.G. Marshall die we kennen van Nixon en National Lampoon's Christmas Vacation of Jack Warden uit de Problem Child films.
Na afloop van de film blijft er toch nog een ding een beetje zeuren en dat is het feit dat jurylid nr 3 alle feiten tegen de verdachte wel in twijfel trekt, maar dat maakt hem nog niet ECHT onschuldig.Misschien liep die oude man dat stuk naar de trap wel in 20 seconden of had hij toch langer om daar te komen.En zo kunnen we bij alle argumenten onze twijfels hebben.Dit is naar mijn mening ook precies de bedoeling van deze film. 4.5
Keepertje8
Ja, terwijl je toch wel het plot van de film kan uitschrijven na een minuut of tien. Anyways, briljant in alle opzichten. Zeker een top-10 notering waard. Daar hoef ik niet over te twijfelen; )
planet_of_death
Eenvoudig en uiterst boeiend. Een verbluffend stukje cinema, en buiten de zwart-wit beelden niet heel erg verouderd. Fonda is zoals gewoonlijk top, maar ook de andere acteurs doen hun ding goed.
Meesterlijke film!
Spannend? Ik ken vrijwel geen een film die zo voorspelbaar is....
wavanbuuren
Grappig om te zien hoeveel mensen deze regenachtige zondagmiddag hebben aangegrepen om deze klassieker te gaan zien.
Het meeste is natuurlijk wel gezegd inmiddels.
Voor mij waren ook de acteerprestaties, de setting, de dialogen en de karakteropbouw de absolute pluspunten aan de film. Ierdere film met Henry Fonda die ik zie valt me het enorme charisma van de man weer op.
Voor mij houdt vooral de soms wat mindere geloofwaardigheid (met name het slechte onderzoek door de advocaat van de verdachte en het gemak en de voorspelbaarheid waarop de juryleden "om" gaan) de film van een absolute topscore af.
**** derhalve.
p.s. De mensen die nu beweren dat we zeker weten dat "hij" het niet heeft gedaan, hebben m.i. totaal niets van de film begrepen.
Baldur
Nou, dit soort klassiekers zullen mijn ding wel niet worden. De film is onderhoudend, maar anderhalf uur aan dialogen in dezelfde setting is me teveel. Dit wist ik al van te voren. Maar dat neemt niet weg dat ik er veel meer van had verwacht. De personages zijn wel heel erg karikaturaal, de dialogen niet altijd even boeiend en het einde is voor de film begint al duidelijk. Filmwerk was goed, acteerwerk zal ook best prima geweest zijn, en bepaalde stukken waren zeker boeiend te noemen, maar de film verraste me nergens.
Fonzie
Een zeer sterke film, al vind ik het niet het meesterwerk waar velen het over hebben. Goede dialogen, mooi acteerwerk maar vooral knap dat ze het verhaal boeiend genoeg hebben gemaakt zodat je bijna vergeet dat je anderhalf uur naar dezelfde ruimte zit te kijken. Top!
planet_of_death
Ik heb gewoon genoten. Wat betreft voorspelbaarheid enzo: dit zijn voor mij zaken die er niet toe doen bij dit soort films. Het gaat erom hoe het gebracht wordt.

Prime Video neemt weer de bezem ter hand: Stream deze gerenommeerde films voordat het te laat is

Terug naar het oude Hollywood: tien toppers uit de jaren '50

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

C'era una Volta il West
Western, 1968
rechterjurorssultriness death penaltyfather murderpuerto ricoanonymityrechtszaakwitnessheatmesmatter of life and deathclassinnocencerechtbankmoordgebaseerd op toneelstuk of musicalprocesdebate capital punishmentzwart en witgeweldrechtszaalbluntangryhostilecourtroom dramaone locationcautionaryhuis clos provocativesuspensefulantagonisticbaffledcallousderisivedoubtful forebodinginflammatoryskeptical