Wat een ongelofelijke trip is dit zeg. Ik had hem, door de lange speelduur, bewaard voor een moment waarbij ik 'fris en fruitig' was. Vanochtend heb ik hem, nadat ik lekker lang geslapen had, opgezet. En de tijd vloog letterlijk om. Het is absoluut geen 'tussendoor' filmpje en ik ben dan ook blij dat ik er de tijd voor genomen heb.
Het onscherpe en korrelige beeld zorgde er wel voor dat ik af en toe mijn ogen een beetje dicht moest knijpen. Nu heb ik zonder bril en lenzen al het zicht van een blinde mol, dus dit was soms wel even lastig. Op kwalitatief gebied is dit natuurlijk hartstikke ondermaats, maar wat een sfeer brengt dit met zich mee. Toch wordt je aandacht vastgehouden en wordt het nergens storend.
Een lange, vreemde en bovenal vreemd fascinerende film is 'Inland Empire' geworden. De eerste scène waarbij Lynch mijn aandacht en interesse direct had, was die van de
jonge, huilende vrouw die naar de TV staarde. Fascinerend, vooral omdat er telkens gewisseld werd wat beelden betreft. Het ene moment kijk je naar dit, het volgende moment naar iets anders. De tweede puntje-van-je-stoel-scène was voor mij de scène van de oude, vreemde en tikkeltje akelige vrouw. Ontzettend overtuigend neergezet en de close-ups gaven me wel de kriebels.
Dat je als kijker geen houvast meer hebt en niet meer weet wat echt of niet echt is, is voor de kenners van Lynch geen verrassing. Je weet dat je een surrealistische en vreemde trip kunt verwachten. Laura Dern lijkt ontzettend in dit plaatje te passen en is dan ook uitstekend gecast.
Is het nodig om bij deze film dieper in te gaan op het verhaal? Voor mij niet. Je wordt meegezogen door de beelden, de fascinatie die van het beeld spat, de muziek en bovenal de constant boeiende geluidseffecten. Dat het acteerwerk ook nog eens uitmuntend is, is mooi meegenomen. Tuurlijk zitten er enkele dialogen in die niet even sterk zijn, maar voor je de kans krijgt hier over na te denken, wordt de volgende geniale scène voorgeschoteld.
Absoluut een must-see, wanneer je interesse hier ligt. Ik kan goed begrijpen dat 'normale' filmkijkers dit een ellenlange, saaie film vinden waar te weinig in gebeurt. Toch is het jammer, wanneer je er open-minded ingaat en je laat verrassen, kan dit nog eens een hele fijne meevaller worden.
Al is het maar vanwege het einde, wat me met open mond en kippenvel naar het beeld liet staren..