menu

Hier kun je zien welke berichten gauke als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

A Escondidas (2014)

Alternatieve titel: Hidden Away

3,0
Deze film, met onder meer de ingrediënten illegaliteit, racisme en homofobie, deed enigszins denken aan het Nederlandse 'Jongens' van Mischa Kamp uit 2014. Het was jammer dat de aanwezige potentie in dit sympathieke, tragische, maar traag vertelde verhaal, dat zich afspeelde in het Spaans Baskische Bilbao, over een eerste onmogelijke liefde, niet benut werd: het bleef allemaal te onschuldig en de diepgang lag voor het grijpen. Door de jonge cast werd goed gespeeld.

A la Mala (2015)

2,5
Een hele aardige, maar voorspelbare romantische komedie over een leuk koppel; echter de verhaallijn was niet bijster origineel, noch interessant en miste de benodigde emotie en ook de personages konden (me) niet boeien. De cast speelde goed.

A Mi Madre le Gustan las Mujeres (2002)

Alternatieve titel: My Mother Likes Women

3,0
Film die doet denken aan het werk van Almodóvar maar er niet geheel aan kan tippen. Deze romantische komedie is wel recht-door-zee, lekker chaotisch en zodra de film begint weet je hoe het afloopt.

A Moi Seule (2012)

Alternatieve titel: Coming Home

3,0
Het verhaal wordt nuchter en terughoudend verteld in deze film over een verschrikkelijke daad, maar in de eerste plaats over het trauma van een moedig meisje. Onbewust gaan he gedachten naar het gebeuren van een aantal jaren terug in Oostenrijk. De scènes tussen het meisje en haar ouders vond ik het sterkst. Echter ik had meer over de achtergronden van de dader willen weten, meer over het hoe en waarom. Dat maakt mij ambivalent over deze film.

A Passagem da Noite (2003)

Alternatieve titel: Night Passage

3,5
Waarschijnlijk mijn eerste Portugese film en meteen een krachtig, interessant, onderhoudend en tamelijk 'koel' verhaal over je (met lef) eigen weg vinden vanuit een zo op het oog hopeloze situatie en subtiele wraak. Uitstekend geregisseerd en geacteerd.

A-Team, The (2010)

Alternatieve titel: The A Team

3,5
Ongetwijfeld ben ik een van de weinigen doe de tv-serie nooit gezien heeft, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. De film bestaat uit actie, pret en chaos, vol adrenaline, overdreven en geniale invallen. De wijze waarop een tank aan de grond gezet wordt is bijna onnavolgbaar. Ik heb er van genoten.

A.C.O.D. (2013)

Alternatieve titel: Adult Children of Divorce

2,5
Een middelmatige, enigszins amusante en sporadisch grappige kleine komedie over de effecten die echtscheiding heeft op kinderen onder het mom dat deze enkel door het voorbeeld van een succesvolle relaties van de ouders later zelf een langdurige relatie aan kunnen gaan. Voor wat het waard is. In ieder geval is de hoofdpersoon getraumatiseerd door de echtscheiding van zijn ouders. De film kent oprechte momenten die lijken gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Echter er zijn zinloze subplots ingebouwd die nergens heen gaan. Ook vond ik dat er op een vrij kinderlijkje wijze geacteerd wordt. Verder ben ik niet zo gek op het gebruik van een voiceover.

Aaltra (2004)

1,0
Een zwarte humor die aan mij niet is besteed (in tegenstelling met veel gebruikers die hebben genoten). Ik heb me dood verveeld. De komische noot is volledige langs me heen gegaan.

Aanrijding in Moscou (2008)

Alternatieve titel: Moscow, Belgium

3,5
België timmert op filmgebied de laatste vijf jaar behoorlijk aan de weg. 'Aanrijding in Moscou' is een leuke romantische komedie, net even anders, met echte personages (hardwerkende herkenbare mensen) die met beide benen op de grond staan. Een simpel, sociaal realistisch verhaal, uit het leven gegrepen, met ontroerende, dramatische en komische elementen en Stadsdeel Moscou (Gent), met passerende treinen, is nou niet de bepaald de leukste plaats op aarde die je je voor kunt stellen. Een film met een hart en een excellente cast.

Aanslag, De (1986)

Alternatieve titel: The Assault

4,5
De Aanslag staat nr 5 in mijn persoonlijke top 10. Terecht bekroond met een Oscar en een Golden Globe.
Zelden een film gezien waarbij de strekking van een boek zo nauwgezet op het doek kwam.

Aarekti Premer Golpo (2010)

Alternatieve titel: Just Another Love Story

1,5
Het in feite droevige verhaal trekt de vergelijking tussen de verhouding die de transgender regisseur heeft met zijn biseksuele minnaar en het leven van de in de omschrijving genoemde jatra-acteur, ook transgender. Zonder twijfel is het onderwerp voor Indiase begrippen controversieel en getuigt het van moed om deze film te maken. Echter zijn pleidooi voor tollerantie in relatie met de wreedheden t.o.v. homoseksualiteit duurt te lang, is saai en uitermate traag. De transgenders die met samengeknepen stemmen vrouwengeluiden voortbrengen begonnen me op een bepaald moment behoorlijk te irriteren. Ik begrijp helemaal niets van de hoge waardering op IMDb.

Aaron... Albeit a Sex Hero (2009)

1,0
Op zichzelf had het verhaal nog aardig kunnen zijn met een minder idioot script, acteurs (ook al zijn het amateurs en zien ze er nog zo aantrekkelijk uit) die kunnen acteren en een verstaanbaar geluid. Deze low budget film kent teveel zwaktes om maar een klein beetje te kunnen boeien. De thriller, zelfs inclusief de geile scènes, had als een korte film in een halfuur verteld kunnen worden. Nu waren de spannende scènes bijvoorbeeld ronduit belachelijk en de oude dames in de bus uitermate vervelend. En hoe onlogisch kan het leven zijn als je enkel aan seks denkt wanneer je leven gevaar loopt. Kortom een productie onder het mom "hoe dommer hoe beter".

Abigail's Party (1977)

3,5
Deze satirische en hilarische, inmiddels ietwat gedateerde, dramatische komedie, over buren, afkomstig uit de verveelde, gefrustreerd voelende lagere middenklasse in opkomst, die bij elkaar op bezoek waren, moest het vooral hebben van een weergaloos spelende cast. Deze film was gebaseerd op een theaterstuk en speelde zich dan ook af in één enkele ruimte; het geheel kwam daardoor wat statisch over. Ook was wat meer subtiliteit niet onwelkom geweest. Een van de meest treffende zinnen: wij zijn even lang getrouwd als jij gescheiden bent.

About a Boy (2002)

3,0
Speltechnisch was het allemaal dik in orde bij deze productie die wat tussen een drama en een komedie in hing. Het verhaal was op zichzelf clichématig, zelfs afgezaagd en geen moment uitdagend, maar was aan de andere kant bijzonder sympathiek, ook wel fris en kende een dosis droge humor. Het plot herbergde toch enige verrassingen.

About Adam (2000)

3,5
gauke schreef:
Verrassende en onderhoudende film. Niet meer en niet minder.


Plagerige en speelse romantische komedie, waarin de hoofdpersoon (een natuurtalent die weet hoe hij mensen moet behagen) niet enkel het hart van een jonge vrouw voor zich wint maar dat van haar hele familie. Het verhaal kent twee perspectieven, heeft heerlijke en fijne Britse humor en brengt onder meer voyeurisme terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

About Alex (2014)

2,5
Na een mislukte poging tot zelfdoding van een van hen, kwam een groep van elkaar vervreemde vrienden (sinds de universiteit) bij elkaar en praatten over hun verleden, toekomst, relaties em sociale media (eigenlijk ging het overal over behalve over de vriend in kwestie. De jonge cast speelde goed maar, hoewel de regie vrij subtiel overkwam, moest het doen met een niet bijster origineel en ongeïnspireerd script.

About Last Night (2014)

2,5
Een clichématige en conventionele romantische komedie (niets nieuws onder de zon) over one-night-stands en betekenisvolle relaties. De cast zag er bijzonder aantrekkelijk uit en vooral tussen Michael Ealy en Joy Briant was sprake van chemie, maar het verhaal was te besluiteloos, te nonchalant en te lukraak.

About Last Night... (1986)

1,0
Een lange, saaie film die je gezond verstand te boven gaat met een verschrikkelijk slecht spelende Rob Lowe. Er leek geen einde aan te komen.

About Schmidt (2002)

4,0
Een film die noch spannend, noch dramatisch is: een effectief, niet sentimenteel portret van een alledaagse, rustige, droevige, eenzame en medelijwekkende man, die aan zichzelf twijfelt, die op je zenuwen werkt en worstelt met de essentiele vragen van het leven, soms een beetje cynisch, dan weer met humor. Jack Nicholson is van een hoog niveau: hij draagt de film. "Hij speelt prachtig de stille wanhoop van een man die slechts in brieven aan een Tanzaniaans pleegkind zijn hart kan luchten", las ik.

About Time (2013)

3,5
Een melancholieke, tikje moralistische romantische komedie (zonder pretentie), voorzien van het fenomeen tijdreizen (alleen voor mannen en op zichzelf is dat bijzonder) dat wel enige onlogische elementen met zich meebracht, maar een kniesoor die daar op let. Ik vond het tweede deel stukken beter en interessanter dan de eerste helft. Het verhaal gaat over kleine problemen in het dagelijks leven, het stellen van prioriteiten en het vinden van de sleutel van geluk. De grappen zijn best leuk, de personages ontroeren een aantal keren, de dialogen zijn levendig en de regisseur zorgt voor de Engelse touch. Domhnall Gleeson (Bill Weasley in Harry Potter) is uitermate sympathiek en heeft charme.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

3,0
Het blijft een leuk idee met een mix van fantasie en historie: Abraham Lincoln als superheld op vampierenjacht.
Wat jammer van het zwakke script en de te fletse hoofdrolspeler (Benjamin Walker), want de beelden zijn fantastisch, de special effects geweldig, zeker in combinatie met de grijze en bruine kleurstelling, en de actiescènes maken indruk en zijn overdreven.

Abrazos Rotos, Los (2009)

Alternatieve titel: Broken Embraces

3,0
Ik ben een groot fan van het werk van Pedro Almodóvar, maar deze film valt me helaas behoorlijk tegen: een beetje kop noch staart, te rommelig, niet integrerend en ontdaan van de bij Almodóvar zo gebruikelijke vonken. De acteurs spelen wel de sterren van de hemel.

Abre los Ojos (1997)

Alternatieve titel: Open Your Eyes

3,5
Jammer dat ik de meer simpele Amerikaanse remake al gezien heb; dat je het verhaal kent maakt het moeilijker om deze film te becommentariëren want de originaliteit is er niet meer.
Laat ik het maar bij een aantal kernwoorden houden: een intrigerend, geraffineerd, complex, verleidend en spannend verhaal, sober opgediend en vol met keerpunten en omwentelingen. Een mengelmoes van psychologische thriller, science fiction, film noir, romantiek, melodrama, moraliserend en waarschuwend, zich afspelend in heden, verleden en droom.

Abrir Puertas y Ventanas (2011)

Alternatieve titel: Back to Stay

2,0
De beelden zijn fraai, maar het drama is dermate traag en behoedzaam van toon, dat het een "onthaastingsfilm" lijkt. Een weemoedig, melancholiek, loom verhaal, met lange stiltes, dat zijn fundamenten mist omdat het hoe en waarom van de onderlinge spanningen tussen de personen niet uitgelegd wordt. Daardoor valt voor mij de emotie weg en wordt het geheel ongeloofwaardig, zelfs onnodig. O ja, de seksscène aan (zowat) het einde is prachtig en geil gefilmd.

Abrupt Decision (2011)

2,5
Deze conventionele, 'n beetje armoedig gemaakte film over een afbrokkelende relatie, werkloosheid en een midlife crisis portretteert homoseksuele personages zonder specifiek homoseksuele items. Steve Callahan en David LaDuca zijn geloofwaardig als koppel dat al lang bijelkaar is en wier relatie slijtage vertoont, maar het acteren is vrij alledaags. De sfeer van de film is familiair.

Absence of Malice (1981)

3,0
Het verhaal van dit grimmige, ingewikkelde, psychologisch spannende thrillerdrama, met schuld en wraak als centrale thema's, miste dramatiek. Rode draad was de onzorgvuldige en manipulatieve rol van de media (zij moeten vooral snel zijn). Goed spelende cast (met name Sally Field en Paul Newman).

Absolute Power (1997)

2,5
Clint Eastwood wilde teveel: regie, productie, hoofdrol en hij schreef aan de muziek mee. Daardoor is het waarschijnlijk, hoe professioneel gemaakt en ondanks de grappige momenten, op het eerste gedeelte na, te standaard, te bedacht, te ongeloofwaardig en een al te treuzelend en gemoedelijk geheel geworden

Absolutely Anything (2015)

1,5
Een ouderwetse (in de betekenis van verouderd) sciencefiction komedie, waarin de regisseur probeerde om via goedkoop werkende slapstick de kijker te laten lachen. Er waren echter maar een paar grappige scènes en het verhaal was uitermate oppervlakkig en slecht uitgewerkt en had absoluut niets te vertellen. Robin Williams (de stem van de hond Dennis) had absoluut een beter afscheid verdiend.

Accidental Husband, The (2008)

2,5
Op zichzelf een aardige, vrolijke en romantische komedie over de verwarrende liefdesproblemen van een radiopresentatrice die daar relatieproblemen van luisterende vrouwen behandelt en probeert op te lossen. Maar na een uur heb je het wel gezien en lijkt haar twijfel eindeloos te duren, is het te soft en voorspelbaar geworden en de misverstanden afgezaagd.

Accidental Love (2015)

0,5
Ik ben enkel nieuwsgierig hoe een topacteur als Jake Gyllenhaal (ik ben een fan) voor een dergelijk wanproduct heeft kunnen kiezen. Waarschijnlijk bedoeld als een klucht vol absurde satire over de gevaren van de heersende gezondheidszorg, echter het resultaat was zo ongelooflijk dom, het ziekelijke verhaal zat zo zwak in elkaar en ook op visueel terrein was het rampspoed. De grappen tenslotte waren geen moment bijtend, maar tandeloos en onvoorstelbaar flauw.

Nu al een grote kanshebber voor een Razzie Award 2015.