• 9.369.783 stemmen

Ontwikkeld door: Louis De Groof

Met onder meer: Nand Buyl, Johny Voners en Jan Reusens

Oorspronkelijke taal: Nederlands

Release datum: 26 oktober 1966

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Axel Nort

Axel Nort is gebaseerd op een berichtje dat destijds stond in 'De Groene Amsterdammer'. Daar werd vermeld dat een Engelse dame via haar straalkacheltje naar de BBC luisterde. Dit berichtje inspireerde scenarist Louis De Groof tot het maken van een detectiveserie waarin een man gekleed als Sherlock Holmes, rijdend in een oud 2 pk'tje, misdrijven oplost. Het verhaal begint wanneer het straalkacheltje van Nora Pintens wordt gestolen. Op dit straalkacheltje kan zij de Gewestelijke Radio Omroep ontvangen en zij roept de hulp van Axel in om dit weer terug te krijgen. Samen met zijn trouwe helpers onder wie Dirk Talboom, zoon van de commissaris, zet hij de zoektocht in. Uiteindelijk worden zij meegesleurd in een internationale handel van diamantsmokkelaars onder leiding van Mister Kee.

Meningen over Axel Nort

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

dinsdag 19 januari 2021
Axel Nort seizoen 1 Eén van de iconische jeugdseries van de BRT van midden jaren zestig. In de hoofdrol zien we de grote Nand Buyl aan het werk, met zijn leerling Johny Voners (ook in het echte leven was Johny tijdens zijn theateropleiding leerlling bij Nand) aan zijn zijde. De zestien afleveringen volgen mekaar op in een kluwen van gebeurtenissen, en het is dan ook niet verrassend te vernemen dat het scenario van de hand is van Louis De Groof die ook al dergelijke prestatie neerzette voor Kapitein Zeppos . De regie is in handen van Senne Rouffaer, die zich ook al bewezen had in het eerste seizoen van Kapitein Zeppos, net als zijn echtgenote Vera Veroft die opnieuw voor de camera staat. Het in wezen simpele verhaaltje - maar complex uitgewerkt - wordt met flair in beeld gebracht, in zwartwit, met op de geluidsband bij momenten de proto-psychedelische gitaarrocksound van midden jaren zestig. Aflevering 10 bevat een opmerkelijk moment wanneer Nand Buyl de gelegenheid heeft een liedje te zingen met een rockband als back-up. Misschien wel een tribute aan zijn tijd als acteur in de films van Edith Kiel waar hij ook minstens één keer een lied heeft gezongen. Verder is vast te stellen dat 2020 een zwart jaar was voor de cast van Axel Nort, aangezien liefst drie acteurs ons verlaten hebben: Johny Voners, Denise De Weerdt en Jacky Morel (hem zien we in de laatste twee afleveringen). Dat ze mogen rusten in vrede. Van de cast blijft intussen vermoedelijk nog weinig over, behalve de jongelingen. Zeker een aangename kijkervaring en uiteraard een flinke stap terug in de tijd om een aantal goeie acteurs aan het werk te zien.