• 9.370.264 stemmen

Frans Bauer in China (2019)

Reality / Documentaire | Miniserie

Ontwikkeld door: Gabri Buytelaar

Met: Frans Bauer en Mariska Bauer

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zaterdag 5 januari 2019

Eerst uitgezonden op: NPO Start (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Frans Bauer in China

Na hun reis door de Verenigde Staten afgelopen jaar (Frans Bauer in Amerika) reizen Frans en Mariska Bauer dit keer samen naar China. Dat de twee dol zijn op Chinees eten is zo’n beetje bij iedereen bekend, maar veel meer dan dat weten de Bauers eigenlijk niet van dit bijzondere land. In dit reisprogramma bezoeken Frans en zijn vrouw Mariska onder andere Hong Kong, Macau en Peking. Ook raken de Bauers in gesprek met Nederlanders in China en bezoeken ze de Chinese Muur.

Afleveringen

1. Aflevering 1

5 januari 2019 (42 minuten)

Frans en Mariska Bauer bereiden zich voor op hun reis naar China. Veel meer dan de gerechten van hun lokale Chinese restaurant kennen ze niet van het land en dus besluiten ze zich goed voor te laten lichten. In de travel clinic komen ze erachter dat er niet veel Nederlanders naar China reizen en groeit de lijst met dingen die ze vooral niet moeten doen al snel, waaronder geen water drinken, geen sla en fruit eten, niet in rivieren zwemmen, geen honden aaien, pas op voor muggen..... Enigszins vertwijfeld verlaten ze de kliniek.

2. Aflevering 2

12 januari 2019 (42 minuten)

Tijdens hun verblijf in Hong Kong maken Frans en Mariska kennis met de traditionele Chinese geneeskunde. Frans overwint zijn angst voor naalden en ondergaat een acupunctuurbehandeling.

3. Aflevering 3

19 januari 2019 (42 minuten)

Frans en Mariska zijn in Hong Kong, een van de modernste steden ter wereld, maar toch zit de levenswijze van de Chinezen in Hong Kong nog vol met traditionele gebruiken en gewoonten. Zo wordt in China sinds mensenheugenis al gebruikt gemaakt van de regels van Feng Shui, het bewerkstelligen van een optimale levensenergie. Frans en Mariska ontmoeten een Feng Shui-master die hen hier meer over vertelt en ook laat zien op wat voor grote schaal dit wordt toegepast in Hong Kong.

4. Aflevering 4

26 januari 2019 (42 minuten)

Frans en Mariska zijn in Hong Kong en verdiepen zich in deze aflevering o.a. in Kung Fu. Een Chinese vechtkunst die al eeuwenlang is verweven met de Chinese cultuur.

5. Aflevering 5

9 februari 2019 (42 minuten)

In deze aflevering gaan Frans en Mariska op bezoek bij een heel gemiddeld gezin in Hong Kong. Zij wonen met vijf mensen in een piepklein appartement. Ook gaan ze op bezoek bij de Nederlandse politicus en milieuactivist Paul Zimmerman die hen wijst op de mooie natuur en de diversiteit van Hong Kong. Hij heeft zijn Nederlandse paspoort opgegeven om in Hong Kong écht het verschil te kunnen gaan maken. Daarna verruilen de Bauers deze miljoenenstad voor de volgende: Ze reizen door naar Macau. Een voormalige Portugese Kolonie die vanwege zijn vele casino's en luxe hotels bekend staat als het Las Vegas van China.

6. Aflevering 6

16 februari 2019 (42 minuten)

De Bauers zijn in Macau; een voormalige Portugese kolonie in het zuidoosten van China. Macau staat ook wel bekend als het Las Vegas van China met zijn vele casino's en luxe hotels. Dat Chinezen talent hebben om dingen na te maken blijkt ook hier... Het beroemde Venetian hotel uit Las Vegas vind je hier ook, maar dan nét iets groter en glimmender. Frans en Mariska varen op een gondel door de Venetiaanse grachtjes, bezoeken de Eiffel toren in het naastgelegen Parisian hotel en hebben afgesproken met de professionele pokerspeler Sparrow die hen meer vertelt over de gokcultuur in China.

7. Aflevering 7

23 februari 2019 (42 minuten)

De Bauers reizen door naar de hoofdstad Beijing. Met 21.5 miljoen inwoners is het - na Shanghai - de grootste stad van China én een van de grootste steden van de wereld. Beijing ontwikkelt zich ontzettend snel en ondanks vijf ringwegen, negen snelwegen en elf nationale wegen staat het verkeer hier altijd vast.

8. Aflevering 8

2 maart 2019 (42 minuten)

Frans en Mariska zijn in Beijing.

brawljeff

Frans en Mariska zijn weer terug! Vanaf aanstaande zaterdag te zien op NPO 1.

avatar van The Oceanic Six

Hun Amerika-reeks vond ik erg vermakelijk. Wel allemaal wat laagdrempelig, maar de familie Bauer is sympathiek genoeg om het te pruimen. Nou vind ik Amerika een fascinerend land, wist er veel van. China is me wat minder bekend, dus ben benieuwd.

avatar van The Oceanic Six

Nou, ik ben eens een zaterdagavondje thuis dus maar eens live meegekeken op tv. Lekker gênant, hoe onwetend Fransje en Mariska zijn over China. Zeker die Mariska komt toch wel vrij dom over, net als bij die Amerika trip. Bami bij Chinezen bestellen door de menukaart uit Nederland erbij te pakken, oef. Maar ik vind ze ook aandoenlijk sympathiek en het was dan ook een vermakelijke eerste aflevering. Die jammer genoeg grotendeels nog in Nederland afspeelde. De komende weken zal vast informatiever worden, al blijft dit natuurlijk entertainment-tv.

avatar van eppo349

eppo349

Die eerste aflevering was tenenkrommend slecht gescript. Dieptepunt; de menukaart in haar tas. Ze laten zich wel erg dom weg zetten door het productieteam, je moet wat over hebben voor een gesponsorde vakantie.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Heerlijke tv gewoon over je heen laten komen.

Ik zag dat Frans bami pangang ging bestellen in China

brawljeff

Wederom niet heel hoogwaardig, maar ik vond het gedeelte met de kattenfotograaf in de tweede aflevering zeer interessant. Het liet wel een mooi beeld van Hong-Kong zien.

avatar van jakkepoes_mm

jakkepoes_mm

Het gedeelte met de kattenfotograaf vond ik als kattenmens natuurlijk prachtig. Het dorp op palen was ook wel een bezoekje waard maar in Thailand, waar ik ze heb bezocht,heb je deze ook. Wel apart hoe ze daar in wonen.

avatar van The Oceanic Six

Vond het een beetje saai. Hoop dat ze wel weer rond gaan trekken en ook de natuur laten zien.

avatar van The Oceanic Six

Vind de serie op zijn best een beetje vermakelijk, maar het niveau van Amerika halen ze niet. Ik wil natuur zien, mooie beelden. 10 minuten over vissen in een zakje praten of een lokale pudding eten vind ik nou niet zo interessant. Buiten dat vind ik Amerika ook veel boeiender als land.

avatar van ZZ TOP

ZZ TOP

Ben het helemaal met aburefan eens.

Het blijft gewoon een vermakelijke serie, alleen is China niet zo interessant land als Amerika.

Zie toch liever dat ze nog een keer een seizoen maken over Amerika. Daar is het land groot genoeg voor.

avatar van The Oceanic Six

De nieuwe is wel weer aardig, over Bruce Lee. Wel jammer dat ze alleen maar in Hong Kong blijven hangen. Noem het dan niet Frans Bauer in China als je de rest van het land negeert.

avatar van The Oceanic Six

Dan gaan ze naar China toe en dan gaan ze constant Nederlanders opzoeken. Nederlandse winkels, Nederlands koks, Nederlandse politici. Why would you do that? Wat is daar nou de meerwaarde van als je programma over China gaat? Dit is echt zoveel zwakker dan hun trip door Amerika.

avatar van jakkepoes_mm

jakkepoes_mm

Ze gaan de volgende aflevering wel het "echte"China in. Ik zoek zelf nooit Nederlanders op als ik in Verweggistan ben. Die zie ik hier al genoeg.

avatar van ZAP!

ZAP!

Wat verwacht je ook van een programma als dit. En in Amerika kan je je ook veel vrijer bewegen dan in China natuurlijk... Maar ben je echt geïnteresseerd in een dieper kijkje in China, neem dan Langs de Oevers van de Yangtze (2016) en Door het Hart van China (2018) met een fotograaf / reisgids van Nl. afkomst die zelfs Chinees spreekt.

ZAP! schreef:

Waarom kan je niet met een auto door een deel van China rijden? In zijn Amerika serie zaten ze ook niet elke aflevering in de grote steden. Waarom in China dan wel? China is wel meer dan Hong Kong of Macau.

avatar van ZAP!

ZAP!

Het Amerikaanse platteland (Americana) spreekt waarschijnlijk meer tot de verbeelding, maar dat bedoelde ik niet met 'vrijer', eigenlijk.

avatar van The Oceanic Six

Iets te dikke Frans in een te strak Chinees voetbalshirtje aan het trainen

avatar van The Oceanic Six

Mhuhaha, zit het terug te kijken. Frans vertaalt ''zonnebankstudio'' gewoon letterlijk in het Engels naar ''zonnebankstudio'' maar dan met Engels accentje

Wat een baas.

Best bijzonder hoe ze het presteren hier steeds Japanse muziek onder te zetten. Zegt wel iets over het niveau van de makers dunkt me.

brawljeff

Ja de muziekkeuze in deze reeks slaat echt helemaal nergens op. Viel mij ook op.

brawljeff schreef:

Ze hebben gewoon geen enkel benul.

Pure minachtig van de kijker 'hebbe ze toch niet door joh'.

Ik denk dat 99% het ook niet door heeft

Ik vind de muziekkeuze nog wel het minst erge minpunt. Het gebrek aan diepgang en relevante kennis over China stoort me meer. Dat was bij de Amerikareis veel beter.

Het is net een voldoende waard, maar puur omdat het makkelijk weg kijkt.

avatar van The Oceanic Six

En toen zat de serie er weer op. Beetje irritant dat de NPO op het einde plots weken begon te skippen in het uitzendschema, waardoor alles nog langer duurde. Frans Bauer in China is de opvolger van zijn reis door Amerika, maar dan wat minder boeiend. Dat komt omdat ze het halve seizoen in Hong Kong bleven zitten en daar hele oninteressante bezoekjes hebben afgelegd. Sowieso is het jammer dat als je naar de andere kant van de wereld gaat, je daar constant weer landgenoten op gaat zoeken. Ik had liever gezien dat we wat meer van de Chinezen hadden geleerd in plaats van Nederlanders die daar wonen of werken. De latere afleveringen waren overigens wel leuker en gevarieerder. Buiten dat zijn Fransje en Mariska een sympathiek stel. Niet al te snugger, maar wel met een gunfactor. De serie bleef daardoor best leuk om te kijken. Maar als ze een derde serie maken mogen ze wel eens wat meer weer over het land vertellen. Dat vond ik bij de Amerika-reeks leuker.