• 9.370.274 stemmen

Afleveringen: 3

Met: Jeroen Lemaire, Tim Verheyden en Peter De Keyzer

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 21 januari 2019

Eerst uitgezonden op: Canvas (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Facebook en Ik

Naar aanleiding van vijftien jaar Facebook duikt journalist Tim Verheyden onder in de moeder aller sociale netwerken. In de driedelige reeks 'Facebook en ik' onderzoekt hij de ontstaansgeschiedenis, de impact en de toekomst van het medium. Hij reist de hele wereld rond om te praten met academici, auteurs, journalisten, ingenieurs en programmeurs, (ex-)Facebook-medewerkers en ondernemers. Tegelijk probeert hij zicht te krijgen op het hypercomplexe en ongrijpbare netwerk dat Facebook anno 2019 geworden is.

Afleveringen

1. 1. Te Koop: Uw Diepste Gevoelens

21 januari 2019

Tim onderzoekt de impact van Facebook op onze privacy. Wat weet Facebook allemaal over ons? Waarom willen ze dat weten? Hoe komen ze dat te weten? Kan dat kwaad, die datahonger? Tim gaat daarvoor onder meer bij Facebook zelf aankloppen in het kader van zijn ‘recht op inzage’ en ‘recht op uitleg’. Eén van de hervormingen van de GDPR is dat bedrijven transparanter moeten communiceren over de bestemmingen die zij aan verzamelde data geven. De verwachtingen zijn niet hooggespannen.

2. 2. Hoe U een Digijunk Bent Geworden

28 januari 2019

Tim onderzoekt waarom Facebook zo verslavend is. Wie zijn de ingenieurs achter het Facebookdesign? Is dat eigenlijk wel ethisch, mensen afhankelijk maken van je product? Kan dat kwaad voor je hoofd? Tim gaat onder meer in San Francisco op de koffie bij Aza Raskin. Hij was samen met Tristan Harris oprichter van het Center for Humane Technology, een non-profit organisatie die ijvert voor een toekomst waarin technologie in harmonie is met welzijn, sociale waarden en democratische principes.

3. 3. Nog Nooit Zo Verbonden, Nog Nooit Zo Alleen

4 februari 2019

Tim onderzoekt onder meer de rol van ‘content moderation’ op Facebook. Het is een enorme uitdaging om het veilig te houden op een platform dat maandelijks wordt gebruikt door bijna twee miljard mensen die overal ter wereld berichten plaatsen en commentaar geven in meer dan tachtig talen. Tim onderzoekt tot wat online haatboodschappen kunnen leiden in het echte leven. Wie bepaalt eigenlijk wat er op Facebook mag verschijnen? Wie bepaalt de grens tussen vrije meningsuiting en haatboodschappen?

avatar van NRT

NRT

Tim Verheyden, de man die bekend is geworden met zijn 'schild en vrienden'-reportage. Ben benieuwd wat hij er van gemaakt heeft.

avatar van Esteban

Esteban

Bijzonder goede eerste aflevering. Voor wie ook maar een beetje weet over de bestaansreden achter Facebook, zal hier inhoudelijk niets zijn dat hem of haar omver blaast, klopt. Maar het is wel een heel overzichtelijke schets van de werkelijk situatie waar we met z'n allen gretig aan bijdragen. Zo alles op een hoopje gegooid rond onze zogenaamde privacy alles wat daarmee samen gaat, is het toch wel even slikken. De gevolgen zijn niet te ontkennen en zonder dat we het beseffen al heel erg voelbaar wat hedendaagse problematiek allerhande betreft. Dat effect is nu al heel erg aanwezig.

Over tal van doemscenario's die zich in een verre toekomst afspelen, bestaat er een soort van ongeloof. Vele films door de jaren heen die hier op de één of andere manier op inspelen worden wat dat aspect betreft wat lacherig ontvangen. Zo'n vaart zal het allemaal wel niet lopen? Zoiets kan toch nooit gebeuren zonder dat iemand ingrijpt? De waarheid is dat we er eigenlijk al middenin zitten en we staan er als onnozele schapen op te kijken (kunnen ook weinig anders), of liever, we wuiven het allemaal weg. Het is ook te laat om het nog te stoppen. Ooit komt er een generatie die ons wat dat betreft terecht met de vinger zal wijzen.

Als je dan bedenkt dat Facebook helemaal niet de enige is ... Enfin, interessante en misschien zelfs ietwat gevaarlijke tijden, zoveel is zeker.

Zeer benieuwd naar de volgende onderwerpen.