• 9.370.389 stemmen

Dank Dat U bij Ons Was (2018)

Documentaire | Miniserie

Show titel: Dank Dat U bij Ons Was

Genre: Documentaire

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur en 20 minuten

Met: Martine Tanghe, Walter Zinzen en Phara de Aguirre

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 3 september 2018

Eerst uitgezonden op: Canvas (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Dank Dat U bij Ons Was

Dank dat u bij ons was is een vierdelige reeks over veertig jaar tv-journalistiek naar aanleiding van veertig jaar Martine Tanghe als nieuwsanker. Wat is er sinds 1978, toen Martine begon, veranderd in de manier waarop het tv-nieuws tot stand komt, en welk effect heeft dat gehad op het nieuws dat de kijkers te zien krijgen? Met getuigenissen van meer dan dertig journalisten van vroeger en nu, aangevuld met sprekende archiefbeelden, wordt dit verhaal verteld.

Afleveringen

1. 1. Wat Is Nieuws?

3 september 2018 (50 minuten)

Nieuws is nieuws. Dat lijkt evident, maar zo eenvoudig is het niet. Wat nieuws is, valt niet zomaar in één universele definitie te vatten. Wat de nieuwsmakers van veertig jaar geleden belangrijk vonden, is dat nu veel minder en omgekeerd. We zien hoe de keuzes en gevoeligheden zijn veranderd, en welke rol de concurrentie met VTM vanaf begin 1989 daarbij heeft gespeeld. Dat ging toen hard tegen hard.

2. 2. Sneller en Sneller

10 september 2018 (50 minuten)

Er was een tijd dat nieuwsbeelden uit het buitenland wel eens een dag of drie op zich konden laten wachten. Of dat live gaan naar een plek waar het nieuws gebeurde, bijna even moeilijk was als naar de maan vliegen. We zien hoe de technologie het nieuws maken drastisch heeft veranderd. Van traag naar ongelooflijk snel, bijna instant.

3. 3. Wie Maakt het Nieuws?

17 september 2018 (50 minuten)

“God, wat moeten we met een vrouw beginnen? We kunnen ze misschien de mode laten doen”. Een herinnering van Monique Delvaux, de eerste vrouwelijke journaliste op de tv-nieuwsdienst van de BRT. Martine Tanghe was de tweede, in 1978. Zo ging dat op de enige plek in Vlaanderen waar je toen aan tv-journalistiek kon doen. Het was een kleine, mannelijke redactie. Waar bovenal kennis telde en het altijd weer vechten was tegen politieke invloed op de journalisten.

4. 4. Naar de Stembus

24 september 2018 (50 minuten)

'Dank dat u bij ons was' brengt een wonderlijke greep uit veertig jaar verkiezingen en verkiezingsprogramma’s. Van de legendarische BRT-verkiezingsshows uit de jaren ’80 met uitslagen, interviews en veel muziek, over de grimmige sfeer van zwarte zondag, tot de gigantische operatie die een verkiezingsshow nu is.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.