• 9.377.328 stemmen

Born to Kill? - Seizoen 1 (2005)

Show titel: Born to Kill?

Afleveringen: 6

Speelduur: 4 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Ben Barrett, Melanie Leach, Neil Edwards, Nick Price en Tony Hughes

Met: Steve Furst (stemrol)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 13 oktober 2005

Eerst uitgezonden op: Channel 5 (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Born to Kill?

Een documentaireserie die duikt in de wereld van de waargebeurde misdaad, meer specifiek die van seriemoordenaars. Elke aflevering gaat nader in op de jeugd en vormende jaren van seriemoordenaars in een poging uit te vinden of diegenen zo geboren waren of dat juist de omgeving een bepalende invloed had.

Afleveringen Seizoen 1 (2005)

1. 1. Fred West

13 oktober 2005 (45 minuten)

Gedurende zo’n twintig jaar ontvoerden, martelden, verkrachtten en vermoordden Fred en Rose West een onbekend aantal meisjes, waarvan er vele in hun tuin begraven lagen tot de politie ze opgroef. Wat was hun motivatie om zulke gruwelijkheden te plegen? Waren ze zo geboren of kwam het door hun opvoeding? Deden ze het voor de seksuele spanning? Of leverden ze, zoals sommigen beweren, de mensoffers voor een gemeenschap dat aan zwarte magie deed?

2. 2. Dr. Harold Shipman

20 oktober 2005 (45 minuten)

Harold Shipman is ’s werelds meest actieve moordenaar aller tijden, die naar schatting 275 mensen heeft omgebracht, maar het werkelijke aantal zal men nooit weten. De 57 jaar oude huisarts kreeg vijftien keer levenslang en vier jaar voor het vervalsen van een testament, maar hij hing zichzelf op in zijn cel na zijn veroordeling. Hij bleef altijd ontkennen. Toen de politie onderzoek naar hem ging doen in september 1998 brak men het hoofd om hem te doorgronden. Hoe kon een huisarts die werd vertrouwd en gerespecteerd door meer dan 3000 patiënten keer op keer toeslaan zonder een duidelijk motief? De lijkschouwer speculeerde dat “de enige mogelijke uitleg was dat hij simpelweg genoot van het stervensproces en zich verheugde op de controle over leven en dood.”

3. 3. Myra Hindley

27 oktober 2005 (45 minuten)

Vele jaren werd Myra Hindley door de roddelpers neergezet als “de meest gehate vrouw van Groot-Brittannië”. De misdaden die zij en haar minnaar Ian Brady pleegden, schokten het land en werden een graadmeter voor andere misdaden. Voordat ze Brady ontmoette, was Hindley een heel normaal meisje met sterke religieuze gevoelens. Ze hield van kinderen en dieren en werd veel gevraagd als babysitter. Toen ze geliefden werden, was ze bereid alles voor hem te doen. Kunnen mensen overgehaald worden om uit liefde te moorden? Waren het crimes passionel? Brady beweerde dat Hindley een manipulatieve leugenaar was die even toegewijd aan het moorden was als hij.

4. 4. Jeffrey Dahmer

3 november 2005 (45 minuten)

Jeffrey Dahmer was een homoseksuele man die seksueel afwijkend gedrag vertoonde en zeventien slachtoffers verkrachtte en vermoordde en er zelfs delen van opat. Net als soortgelijke moordenaars zoals John Wayne Gacy wist hij uit handen van de politie te blijven en ondertussen door te gaan met zijn misdaden. Net als elke andere sociopathische seriemoordenaar geloofde hij dat hij volledig gerechtvaardigd handelde. Waarom bestaan er mensen zoals Jeffrey Dahmer? Hoe wordt een man een seriemoordenaar, necrofiel, kannibaal en psychopaat? Veel theorieën stellen dat het antwoord ligt in mishandeling tijdens de jeugd, slecht ouderschap, hersenschuddingen, gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap en drugsverslaving. Deze factoren zijn echter niet van toepassing op Jeffrey Dahmer.

5. 5. The Washington Snipers

10 november 2005 (45 minuten)

Twee zwarte Amerikanen, de Eerste Golfoorlog-veteraan John Allen Muhammad van 42 en zijn stiefzoon John Lee Malvo van 17, werden in 2004 veroordeeld voor hun verantwoordelijkheid als de “Washington Sniper”, die Amerika gedurende drie weken terroriseerde. De politie vond een geweer in de auto van de verdachten dat ze dertien afvuurden. Tien onschuldige mensen kwamen om en drie werden verwond. De politie vond ook een vizier en een drievoet. De slachtoffers werden gemaakt vanuit de kofferbak van de auto. Experts zijn het er over eens dat Muhammad de drijvende kracht was van de twee. Wat waren hun motieven, en was één van hen meer schuldig dan de ander? Psychologen nemen aan dat Muhammad niet bij zijn volle verstand was, maar vinden het lastig uit te leggen waarom zijn stiefzoon hetzelfde deed.

6. 6. Ivan Milat

17 november 2005 (45 minuten)

Australië's ergste alleen opererende seriemoordenaar Ivan Milat zit momenteel zijn levenslange gevangenisstraf uit voor de zeven moorden op liftende backpackers tussen 1989 en 1992. Veel vragen blijven onbeantwoord en er is onzekerheid over de werkelijke omvang van Milats misdaden. Moordde hij voor zijn eigen vermaak? Sommigen zeggen dat zijn motivatie ligt in zijn familieachtergrond en zijn opvoeding. Hij groeide op als één van veertien broers en zussen, een hechte familie die niet veel met anderen te maken wilde hebben. Ze hadden veel geweren, hadden lak aan de wet en gingen voor elkaar door het vuur. Moordde hij alleen? Eén van zijn broers, Boris, brak met zijn familie om zich uit te spreken tegen de veroordeelde moordenaar. Hij zei dat het voor de hand lag dat er meer slachtoffers waren die nog niet zijn gevonden.

avatar van ZAP!

ZAP!

Beste reality docuserie over seriemoordenaars die ik ken. Op zeer ingetogen wijze worden de gruwelijke zaken uit de doeken gedaan, met een perfecte narrator (ik meen dat het Christopher Slade is, maar kan ook zo maar Steve Furst zijn). Soms moet je wat natte vingerwerk en open deuren van een paar bijzondere psychologen voor lief nemen, maar ze doen hun best... Ik kan niet zeggen dat ik alle zaken (killers) even interessant vind, maar dat mag de pret niet drukken. Met schitterende beelden vaak van voornamelijk Amerikaanse en Engelse stadsgezichten, landschappen en dergelijke, al is dat eigenlijk bonuswerk.

Is een tijd lang op 13th Street te zien geweest, maar die hele zender lijkt wel opgedoekt, helaas... Nu geen idee waar het nog te volgen is, behalve dat wat op YouTube e.d. gepost wordt.