-
1. Birth of the Cinema
3 september 2011 (1 uur)
Aan het einde van de negentiende eeuw wordt er een nieuwe kunstvorm ontdekt: film. Vroege pioniers ontwikkelen nieuwe technieken om de eerste bewegende beelden te maken. Zelfs in de eerste jaren van de 'stomme film' was er al spraken van speciale effecten, montage en cinematografie.
-
2. The Hollywood Dream
10 september 2011 (1 uur)
In de twintigste eeuw zien we Hollywood enorm hard groeien naar het centrum van de filmwereld. Er worden grootschalige films gemaakt zoals 'The Thief of Bagdad' en er ontstaat een nieuw komediegenre met het werk van Buster Keaton, Charlie Chaplin en Harold Lloyd.
-
3. The Golden Age of World Cinema
17 september 2011 (1 uur)
De jaren 20 waren de gouden eeuw voor de internationale cinema. In Parijs, Berlijn, Moskou, Shanghai en Tokio maken de meest invloedrijke filmmakers in aanraking met film. De nieuwe filmstromingen zijn het Duitse expressionisme, montage in de Sovjet en het Franse impressionisme en surrealisme. Minder bekend zijn de Chinese en de Japanse films uit die tijd, met filmsterren zoals Ruan Lingyu.
-
4. The Arrival of Sound
24 september 2011 (1 uur)
De komst van geluid in films in de jaren 30 zorgde voor veel verandering. We zien de opkomst van nieuwe filmgenres: foute komedies, gangsterfilms, horrorfilms, westerns en musicals. Alfred Hitchcock begint met filmmaken en Franse regisseurs worden de meesters in sfeerbepaling.
-
5. Post-War Cinema
1 oktober 2011 (1 uur)
Mark Cousins vertelt over hoe de oorlog er voor heeft gezorgd dat er veel originelere en gewaagde films ontstonden. Schrijvers Paul Schrader en Robert Towne vertellen over dit tijdperk en Stanley Donen, de regisseur van 'Singin' in the Rain', praat over zijn carrière.
-
6. Sex & Melodrama
8 oktober 2011 (1 uur)
Seks en melodrama zijn belangrijke onderwerpen in de films van de jaren '50, zoals die 'On the Waterfront', de jankfilms en de films van James Dean. We reizen naar Egypte, India, China, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en Japan om te zien dat de films daar ook vol met razernij en passie zaten.
-
7. European New Wave
15 oktober 2011 (1 uur)
We zijn aangekomen aan het einde van de jaren '50 en het begin van de jaren '60. Claudia Cardinale vertelt over de legendarische regisseur Federico Fellini. In Denemarken beschrijft filmmaker Lars von Trier zijn waardering voor Ingmar Bergman. Bernardo Bertolucci werpt zijn blik op het werk van Pier Paolo Pasolini.
-
8. New Directors, New Form
22 oktober 2011 (1 uur)
In Hollywood onthult de legendarische cinematograaf Haskell Wexler hoe de documentaire een enorme rol heeft gespeeld in de wereld van mainstream films. 'Easy Rider' en '2001: A Space Odyssey' zijn het begin van een nieuw tijdperk in de Amerikaanse cinema. We ontdekken de films van Roman Polanski, Andrei Tarkovsky en Nagisa Oshima. Ook de Afrikaanse en Indiase film maakt haar opkomst.
-
9. American Cinema of the 70's
29 oktober 2011 (1 uur)
In de late jaren '60 en jaren '70 wordt de film een stuk volwassener. Buck Henry, de schrijver van The Graduate, vertelt over de filmsatire in die tijd. Paul Schrader praat over zijn belangrijke script van 'Taxi Driver' en 'Robert Towne' over de duistere ideeën in 'Chinatown'.
-
10. Movies to Change the World
5 november 2011 (1 uur)
In de jaren '70 zijn er veel filmmakers die de wereld proberen te veranderen: Wim Wenders in Duitsland, Ken Loach in Engeland en Pasolini in Italië. In Australië wordt film totaal opnieuw uitgevonden en Japan maakt de meest indrukwekkende films van die tijd.
-
11. The Arrival of Multiplexes and Asian Mainstream
12 november 2011 (1 uur)
Star Wars, Jaws en The Exorcist gooien de filmwereld overhoop, maar zijn ook enorm innovatief. In India neemt de grootste filmster van de wereld, Amitabh Bachchan, je mee naar de fantastische wereld van Bollywood. We ontdekken ook de opkomst van de kung-fu grootheid Bruce Lee.
-
12. Fight the Power: Protest in Film
19 november 2011 (1 uur)
Dappere filmmakers komen op tegen het systeem en vertellen de waarheid. In Peking is er een Chinese filmmaker die hoge ogen gooit. In de Sovjet-Unie wordt het verleden gebruikt voor bijzondere films en de regisseur Krzysztof Kieslowski wordt ontdekt in Polen.
-
13. New Boundaries: World Cinema in Africa, Asia & Latin America
26 november 2011 (1 uur)
Film komt in de jaren '90 is een verrassend goede periode terecht. In Iran probeert filmmaker Abbas Kiarostami zijn films veel realistischer te maken, terwijl regisseur Shinji Tsukamoto in Tokio een nieuw soort horrorfilm bedenkt.
-
14. New American Independents & The Digital Revolution
3 december 2011 (1 uur)
We ontdekken wat er zo nieuw was aan de dialogen in de films van Quentin Tarantino en aan de stijl van de Coen Brothers. De schrijver van Starship Troopers en Robocop vertelt over de ironie die de films bevatten. In Australië praat regisseur Baz Luhrmann over 'Romeo + Juliet' en 'Moulin Rouge' en we duiken in de digitale filmwereld.
-
15. Cinema Today and the Future
10 december 2011 (1 uur)
Films worden een stuk serieuzer na 9/11 en Roemeense films maken een diepe indruk. 'Mulhilland Drive' van David Lynch is één van de meest complexe films ooit gemaakt en 'Inception' van Christopher Nolan verandert film in een video game. Mark Cousins neemt een kijkje in de toekomst van de filmwereld.