• 9.396.600 stemmen

F-35: Onder Trumps Vleugels - Seizoen 1 (2026)

- Nog geen stemmen

Show titel: F-35: Onder Trumps Vleugels

Afleveringen: 3

Speelduur: 1 uur en 07 minuten

Met: Eric Arends

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 8 januari 2026

Eerst uitgezonden op: NPO Start (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot F-35: Onder Trumps Vleugels

De serie onderzoekt de verregaande afhankelijkheid van Nederland van de Verenigde Staten wat betreft de inzet van de F-35. De serie stelt de vraag of Nederland nog wel de volledige controle heeft over zijn eigen defensiematerieel. Wat gebeurt er als de Amerikanen op een dag niet meer aan onze kant staan - kunnen we onze F35-gevechtsvliegtuigen dan nog wel gebruiken? Blijven die doen wat wij willen? Eric Arends blikt samen met militairen, politici en defensie-experts terug op het roerige proces rondom de aanschaf van de JSF.

Afleveringen Seizoen 1 (2026)

1. 1. Het Doemscenario

8 januari 2026 (23 minuten)

Met de herverkiezing van Donald Trump en zijn toenadering tot Vladimir Poetin staat het bondgenootschap met Amerika onder druk. Kunnen wij nog wel rekenen op de Verenigde Staten? Wat gebeurt er met de F35's als we die willen inzetten voor een actie waar de Amerikaanse president het niet mee eens is? Heeft Trump een kill switch waarmee de F35's dan onbruikbaar worden?

2. 2. De Keuze

8 januari 2026 (21 minuten)

Terwijl de Nederlandse regering vol inzet op een megadeal met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin, probeerden Europese fabrikanten nog een voet tussen de deur te krijgen. Waarom werden Europese alternatieven aan de kant geschoven? Toen de kosten sterk opliepen dreigde een Kamermeerderheid de aanschaf van de JSF nog tegen te houden. Maar de Nederlandse regering wilde bondgenoot Amerika niet tegen de schenen schoppen en tekende voor een langdurige afhankelijkheid van de VS.

3. 3. De Deal

8 januari 2026 (23 minuten)

Toen eind jaren 90 gezocht werd naar een vervanger van onze F-16's, keek de Nederlandse luchtmacht al snel naar onze trouwe bondgenoot Amerika. Samen zouden we het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig ooit kunnen gaan bouwen: de Joint Strike Fighter. Na lang politiek gesteggel zet premier Kok in 2002 zijn handtekening. Maar er waren toen ook twijfels over onze afhankelijkheid van Amerika. Waarom werd daar niet naar geluisterd?

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.