• 9.375.349 stemmen

Only Fools and Horses... - Seizoen 1 (1981)

Alternatieve titel: Only Fools and Horses

Afleveringen: 6

Speelduur: 3 uur

Ontwikkeld door: John Sullivan

Met: David Jason, Ben Smith en Patrick McManus

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: dinsdag 8 september 1981

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Only Fools and Horses...

Derek 'Del Boy' Trotter is een niet altijd even eerlijke scharrelaar. Hij koopt en verkoopt zo'n beetje alles dat los en vast zit. Zijn 13 jaar jongere broer Rodney is even naïef als dromerig en idealistisch. De beide broers delen een flat in een buitenwijk van Londen en rijden in een aftandse gele Reliant met drie wielen. Na enige tijd komt ook oom Albert bij de Trotters inwonen. Albert zat gedurende de Tweede Wereldoorlog bij de Britse marine en lijkt voor elke situatie wel over een anekdote te beschikken die altijd begint met de woorden "During the War...".

Afleveringen Seizoen 1 (1981)

1. 1. Big Brother

8 september 1981 (30 minuten)

Nadat de verkoop van éénpotige kalkoenen niet meteen op een weergaloos succes uitdraaide meent Del Boy het gat in de markt gevonden te hebben: de verkoop van aktetassen...

2. 2. Go West Young Man

15 september 1981 (30 minuten)

Rodney is depressief omdat zijn vriend Mickey met diens vriendin aan de haal wil gaan. Del Boy ziet de zaken rooskleuriger in, volgende jaar zullen ze miljonairs zijn.

3. 3. Cash and Curry

22 september 1981 (30 minuten)

Del Boy denkt binnen te zijn wanneer hij de kans krijgt om op te treden als tussenpersoon bij een vete tussen twee rijke Indiërs en zo een mooie commissie op te strijken.

4. 4. The Second Time Around

29 september 1981 (30 minuten)

In de plaatselijke bar loopt Del Boy een oude vlam terug tegen het lijf. Al snel hangt er weer romantiek in de lucht. Rodney is heel wat minder enthousiast, vooral als hij verneemt hoe het haar twee laatste echtgenoten verging.

5. 5. A Slow Bus to Chingford

6 oktober 1981 (30 minuten)

Wanneer Del Boy Rodney in dienst neemt als nachtwaker en hem inzet in een bus depot krijgt Del Boy een bus in ruil voor de geleverde diensten. De bus komt van pas bij zijn volgende grote plan: de Trotter Ethnic Tours.

6. 6. The Russians Are Coming

13 oktober 1981 (30 minuten)

Wat als een nucleaire holocaust Peckham bereikt? De Trotters zullen in ieder geval gebruik kunnen maken van hun zelfgebouwde schuilkelder.

avatar van Wandelaar2

Wandelaar2

Deze eerste serie heb ik op DVD in bezit. David Jason (later bekend geworden als Inspector Frost) is geweldig in zijn cynische droogkomische rol. Het heeft wat van Steptoe and Son (Stiefbeen en Zoon), in de VS: Sanford and Son.

Stuntelige scharrelaars die met moeite het hoofd boven water houden. En heerlijke Britse humor van schrijver John Sullivan. Ik lig er nu niet meer van onder tafel, maar heb er vooral in de jaren '90, toen de BBC op de kabel kwam, veel naar gekeken en om gelachen.

Vreemd genoeg niet of nauwelijks door de Nederlandse omroepen opgepikt. Mogelijk te grof voor de brave NCRV e.a.

avatar van DjSandex

DjSandex

Geweldige Britse serie, één van mijn favorietjes... Je leeft gewoon echt mee met de personages.

Het eerste seizoen is wel wat minder. Je hebt een geweldige begin aflevering waar de strubbelingen tussen de broers duidelijk worden en een magnifieke tweede aflevering waar ze een auto verkopen aan een Australiër.

De kracht zit hem in de chemie van de personages, de acteerprestaties en de alledaagse sfeer die de acteurs omringt. Cafeetje doen, een klein appartementje dat ze delen, ...

En toch is dit seizoen nog zoekende. De laatste afleveringen zijn in mijn ogen de minst goede. Daarom geef ik dit seizoen een gezonde 3.5/5.