• 9.373.063 stemmen

Dark Matter - Seizoen 1 (2024)

Show titel: Dark Matter

Afleveringen: 9

Speelduur: 7 uur en 52 minuten

Ontwikkeld door: Blake Crouch

Met: Joel Edgerton, Jennifer Connelly en Alice Braga

Datum van release: woensdag 8 mei 2024

Eerst uitgezonden op: Apple TV+ (Verenigde Staten)

• Prime Video Bekijk seizoen 1 via Prime Video
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Dark Matter

Jason Dessen is een natuurkundeprofessor die met zijn vrouw en zoon in Chicago woont. Ooit had hij het potentieel voor een briljante carrière, maar hij zette zijn ambities opzij voor een gelukkig en tevreden gezinsleven. Op een nacht, nadat hij is ontvoerd door een gemaskerde vreemdeling, wordt Jason wakker in een wereld waar zijn leven een andere wending heeft genomen. In deze alternatieve realiteit is hij niet getrouwd, heeft hij geen kind en heeft hij succes geboekt met zijn carrière. Hij ontdekt dat hij in een universum terecht is gekomen waar de interpretatie van de kwantummechanica echt is en elke beslissing een vertakkend pad creëert dat leidt naar een bijna oneindig aantal parallelle werelden.

Afleveringen Seizoen 1 (2024)

1. 1. Are You Happy in Your Life?

8 mei 2024 (46 minuten)

Hoogleraar natuurkunde en huisvader Jason Dessen wordt weggerukt van alles wat hem dierbaar is.

2. 2. Trip of a Lifetime

8 mei 2024 (53 minuten)

Jason ontwaakt in een nieuw leven dat niet klopt. Hij heeft geen gezin en hij heeft iets ongelooflijks ontworpen.

3. 3. The Box

15 mei 2024 (49 minuten)

Leighton en Amanda laten Jason zijn baanbrekende uitvinding zien. Daniela en Jason2 organiseren een etentje.

4. 4. The Corridor

22 mei 2024 (59 minuten)

Jason en Amanda vechten voor hun leven in de gevaarlijke gang. Jason2 verandert wat dingen aan zijn leven en bezoekt een oude vriend.

5. 5. Worldless

29 mei 2024 (55 minuten)

Terwijl ze meer over de kubus ontdekken, zien Jason en Amanda alternatieve versies van hun leven. Jason2 werkt een mogelijke geldschieter in.

6. 6. Superposition

5 juni 2024 (54 minuten)

Daniela heeft het idee dat er iets aan de hand is met haar man. Jason en Amanda komen nader tot elkaar.

7. 7. In the Fires of Dead Stars

12 juni 2024 (51 minuten)

Jason en Amanda gaan naar een prachtige wereld. Om de waarheid verborgen te houden voor Daniela doet Jason2 iets drastisch.

8. 8. Jupiter

19 juni 2024 (47 minuten)

In het nauw gedreven raakt Jason2 in paniek en vertelt Daniela en Charlie dat ze per direct moeten vertrekken.

9. 9. Entanglement

26 juni 2024 (58 minuten)

De wereld van de Dessens staat op z'n kop.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1982 stemmen

Eigenlijk wordt in de beschrijving en de trailer het hele verhaal al weggegeven, dat bespaart natuurlijk de tijd om naar deze serie te kijken.

avatar van Flipman

Flipman

Met het boek had ik het probleem dat Jason direct aan het begin door Daniela - als die in de roman ook zo heette tenminste, dat weet ik niet meer - of hij andere keuzes had gemaakt als hij daarvoor de kans had gehad. Pal voordat alles voor hem zou veranderen. Goh, wat toevallig.

Voor de rest een onderhoudend boek, leuke herinneringen aan, maar niet je-van-het.

avatar van remorz

remorz

Hier een gróót liefhebber van het boek, waarin Crouch een slim idee uitermate ingenieus en met goed gevoel voor dosering en sfeerbehoud weet uit te bouwen tot een duizelingwekkende finale.

De serie haalt dat niveau nooit. Het lijkt bovendien in de vertaalslag te vergeten om naast het basisidee ook andere audiovisuele middelen te betrekken en leunt teveel op het verhaal zelf (wellicht juist door Crouch als frontrunner?) Ik werd er logischerwijs niet meer door verrast, maar de serie voegt er cinematografisch weinig aan toe.

Camerawerk en vooral editing is zelfs suf te noemen. Pacing issues zitten de spanning soms in de weg. Het concept van oneindigheid wordt haast kinderlijk simplistisch benaderd en het wil natuurlijk ook niet helpen dat de weinig charismatische Edgerton een redelijk generieke kop heeft en nergens het onderste uit zijn dubbelrol kan halen.

Ik blijf het basismateriaal superieur vinden en de potentie voor verfilming (misschien een ouderwetse film ipv een serie?) blijft overeind. Maar dit was het niet helemaal. Magere 3*