• 9.377.553 stemmen

Maud & Babs - Seizoen 2 (2023)

Show titel: Maud & Babs

Afleveringen: 8

Speelduur: 3 uur en 57 minuten

Ontwikkeld door: Iris van den Ende

Met: Rifka Lodeizen, Loes Luca en Georgina Verbaan

Oorsprong: Nederland

Datum van release: vrijdag 3 november 2023

Eerst uitgezonden op: NPO 1 (Nederland)

• NPO Start Bekijk seizoen 2 via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Maud & Babs

Maud is mantelzorger voor haar moeder Babs, die begint te dementeren. Haar man Koen vindt dat Maud te veel tijd besteedt aan de zorg. Het drama wordt nog groter als Mauds zus Juliette hele andere ideeën blijkt te hebben over wat zorg is. De oude rivaliteit tussen de zussen laait dan ook weer op. Naast mantelzorg voor haar moeder, heeft Maud ook een verloskundige praktijk met Suus en een gezin met twee studerende kinderen draaiende te houden.

Afleveringen Seizoen 2 (2023)

1. 1. Paris, je t'Aime

3 november 2023 (29 minuten)

Alles lijkt redelijk onder controle wat de zorg voor Babs betreft. Als Babs door de politie van de snelweg wordt gehaald vanwege spookrijden, realiseert Maud zich dat de zorg voor haar moeder anders moet. Maud wil een mantelzorgwoning regelen voor haar dementerende moeder. Dit brengt allerlei onenigheden met zich mee.

2. 2. Jacques

10 november 2023 (28 minuten)

De mantelzorgwoning voor Babs is geplaatst. Babs lijkt er aanvankelijk ook vrede mee te hebben, zeker als de vertrouwde thuishulp Gino haar ook in het nieuwe onderkomen verzorgt. De komst van dochter Juliette brengt Babs uit haar evenwicht en ze wil naar huis. Tot ontsteltenis van Maud neemt Juliette haar mee naar haar oude huis.

3. 3. Taartje

17 november 2023 (28 minuten)

Een gemeenteambtenaar bezoekt Babs en ze gedraagt zich zo goed dat deze gaat twijfelen of het huisje wel onder mantelzorg valt. Maud heeft besloten het oude huis te verkopen, maar heeft niet door dat Juliette en Niels er ondertussen intrekken. Maud heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden.

4. 4. Het Atelier

24 november 2023 (29 minuten)

Babs gaat naar een zorgboerderij en dit geeft Maud wat meer tijd en ruimte voor andere dingen. Juliette maakt het huis van Babs praktisch onverkoopbaar door er een enorme bende van te maken. Als Maud de volgende dag stiekem naar Babs op de zorgboerderij gaat kijken, ziet ze tot haar opluchting dat Babs het naar haar zin heeft.

5. 5. Het Zusje

1 december 2023 (31 minuten)

Juliette komt met het nieuws dat Maud een andere vader heeft. Mauds verwarring wordt nog groter wanneer de gemeente laat weten dat het huisje van Babs weggehaald moet worden.

6. 6. Win-Win

8 december 2023 (30 minuten)

Nieuwe problemen ontstaan rondom de verkoop van Babs' huis met als gevolg verwarring bij de makelaar. Ondertussen verdwaalt Babs op de zorgboerderij en wordt ze door een misverstand ingesloten in één van de stallen. Thuishulp Gino helpt Maud en samen krijgen zij Babs eruit.

7. 7. Uitgeschakeld

15 december 2023 (32 minuten)

Iedereen is bijeen voor de overdracht van het huis, maar de notaris concludeert dat Babs wilsonbekwaam is. Tot tevredenheid van Juliette en Niels gaat de koop niet door. Als Niels ook nog suggereert dat er sprake is van oudermishandeling, knapt er iets bij Maud en laat ze Babs bij Juliette en Niels achter.

8. 8. Als een Kip in Frankrijk

22 december 2023 (30 minuten)

Maud besluit dat Babs naar een tehuis moet. Juliette ontdekt dat Niels een bedrieger is en gooit hem eruit. Door Juliettes verdriet komen Maud en zij nader tot elkaar. Babs verhuist naar het tehuis, en lijkt zich nauwelijks te realiseren waar ze is.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Geweldig 2de seizoen echte aanrader met uitstekend acteerwerk . Rifka en Loes zijn fenomenaal.

avatar van ShortyXL

ShortyXL

Seizoen 01 van Maud & Babs vond ik een goed seizoen, met een uitstekende cast.

Jammer dat ze Kim van Kooten hebben omgeruild voor Georgina Verbaan. Persoonlijk vind ik haar sowieso niet zo'n goede actrice. Ook jammer dat ze Roman Derwig (zoon van Maud in Seizoen 01) hebben geruild voor de nieuwe zoon (geen idee wie dat is).

Loes Luca is gewoon een top actrice.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Complimenten voor de manier waarop het steeds navoelbaarder wordt hoe moeilijk het is om om te gaan met iemand die Alzheimer heeft, en het acteerwerk is net als in het eerste seizoen van de bovenste plank. Wel begin ik me steeds meer te storen aan de manier waarop met name het personage van Juliette wordt gebruikt om de zaken nog eens lekker extra te compliceren: in één en dezelfde aflevering zegt ze dat ze vindt dat Maud ongezond met Babs omgaat èn dat Maud nooit aandacht voor Babs heeft, het is ongeloofwaardig dat ze niet haar conclusies trekt uit het incident met de shawl, het is vrij absurd dat ze niet zou bedenken dat Babs haar aanbod om haar huis als atelier te gebruiken vijf minuten later al weer zou kunnen herroepen, en überhaupt moet ze toch begrijpen dat Babs al voorbij de grens is wanneer ze binnen vijf minuten al niet meer weet wie Niels is. En ik begrijp ook niet waarom Babs zo vaak met losgeschoten haarstrengen moet rondlopen – als je een dementerende moeder hebt wil je toch niet dat ze er uitziet alsof ze zichzelf niet kan verzorgen, maar Maud noch Juliette lijkt zich daar zorgen over te maken.
        Zo blijven voor mij de touwtjes van de scriptschrijfster te duidelijk zichtbaar om hier zonder het voorbehoud van ongeloofwaardigheid naar te kunnen kijken. Ik begrijp wel dat omgaan met Alzheimer nog eens extra zwaar wordt omdat het bovenop de andere dagelijkse beslommeringen komt, maar ik vind al die complicaties hier wat te geforceerd en te opgelegd. Het gedoe met Gino is dan de spreekwoordelijke druppel (en ik zat er al op te wachten dat Koen als in een echte soap precies op het moment van die kus binnen zou komen lopen), maar gelukkig loopt dat met een sisser af.
        Het ineenstorten van Babs daarna is geweldig gedaan en bijzonder begrijpelijk, en in combinatie met de navoelbaarheid van de situatie en de uitstekende spel van de hele cast (met de twee titelpersonages natuurlijk voorop) zorgt dat er toch voor dat dit een uitstekend tweede seizoen is, maar met het voorbehoud van die overdadige complicaties.

avatar van jester

jester

Best een aardige serie, maar de constante staat van overspannenheid van Maud (en de ondoordachte beslissingen die ze hierdoor nam) irriteerde wel een beetje, nog versterkt door het stuitende egoïsme van Juliette.