• 9.378.340 stemmen

Zomergasten - Seizoen 34 (2021)

Show titel: Zomergasten

Afleveringen: 6

Speelduur: 18 uur en 01 minuut

Ontwikkeld door: Krijn ter Braak

Met: Janine Abbring, Floris Alkemade en Roxane van Iperen

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 18 juli 2021

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Zomergasten

In het avondvullend programma mag in iedere aflevering een bekende of interessante Nederlander, Vlaming of Nederlandssprekende buitenlander zijn of haar favoriete televisieavond samenstellen. De gast komt meestal uit de literatuur, wetenschap, televisie, de politiek of het bedrijfsleven. De gekozen fragmenten worden getoond en aan de hand daarvan wordt de gast geïnterviewd door een interviewer/presentator.

Afleveringen Seizoen 34 (2021)

1. 1. Floris Alkemade

18 juli 2021 (3 uur en 01 minuut)

Janine Abbring interviewt architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade (1961) over zijn ideale televisieavond. Hij hoopt dat deze een soort verlangen naar de toekomst opwekt. Alle grote vragen die we op ons afgevuurd krijgen, zijn voor een groot deel ruimtelijke vragen: klimaatverandering, de stijgende zeespiegel, de energietransitie, voedselproductie, woningbouw. Hoe kunnen we ons leven zó inrichten dat we niet langer een spoor van verwoesting achterlaten? In essentie is het geen technische vraag, maar een culturele en maatschappelijke vraag die aan onze verbeeldingskracht gesteld wordt.

2. 2. Roxane van Iperen

25 juli 2021 (3 uur)

Schrijver en jurist Roxane van Iperen (Nijmegen, 1976) is de tweede gast in VPRO Zomergasten. Van Iperen schrijft boeken – zowel romans als non-fictie – essays en columns. Ze werd bij een groot publiek bekend met ’t Hooge Nest, waarmee ze de Opzij Literatuurprijs 2019 won en de shortlist van de NS Publieksprijs 2020 behaalde. Van het boek werden tot op heden 250.000 exemplaren verkocht. Ze schreef dit jaar het Boekenweekessay, getiteld De genocidefax, en hield de 4 mei-lezing.

3. 3. Robert Vermeiren

1 augustus 2021 (3 uur)

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren (Gent, 1968) is de derde gast in VPRO Zomergasten. Robert Vermeiren is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en sub afdelingshoofd van LUMC Curium, academisch centrum voor kinderen met ernstige psychische problemen. De Vlaming Vermeiren geldt al decennialang als het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie en vestigde zich onder meer met functies als voorzitter van de afdeling kinderpsychiatrie bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en hoofdredacteur van vakblad De Psychiater en leidt de afdeling onderzoek van Youz, een landelijke organisatie voor jongeren met ernstige psychische problemen. Vermeiren mengt zich in tal van debatten. Hij spreekt zich zeer kritisch uit over de decentralisatie van de jeugdzorg, waardoor kinderen met complexe problemen moeilijker hulp krijgen. Tijdens de tweede lockdown signaleerde hij in een brandbrief, ondertekend door alle hoogleraren kinderpsychiatrie, dat de Jeugd GGZ overspoeld wordt met jongeren die vastlopen door de grote inperking van hun bewegingsvrijheid. 'De komende decennia zullen we het hebben over de COVID-generatie. Het is aan ons allen te bepalen welke bijklank dit zal krijgen'.

4. 4. Sevdaliza

8 augustus 2021 (3 uur)

Zangeres, componist en producer Sevdaliza (Teheran, 1987) is de vierde gast in VPRO Zomergasten. Sevda Alizadeh, artiestennaam Sevdaliza, is een Iraans-Nederlandse zangeres, componist en producer. Sinds het debuutalbum Ison uit 2017 vestigde zij haar naam internationaal met introspectieve songs, die laveren tussen trip hop, R&B en klassiek, en met haar visueel krachtige video’s en live-shows. Ze maakte grote indruk op Lowlands in 2018 en met tachtig optredens per jaar veroverde ze Centraal- en Oost-Europa, Noord- en Latijns-Amerika en Azië waar miljoenen mensen haar muziek streamen. Ze is autodidact, runt haar eigen platenlabel en bouwt aan haar carrière op haar voorwaarden. Vorig jaar verscheen haar album Shabrang dat ‘einde van een emotioneel zware periode’ betekent.

5. 5. Alfred Birney

15 augustus 2021 (3 uur)

Schrijver Alfred Birney (Den Haag, 1951) is de vijfde gast in VPRO Zomergasten. Birney is auteur van een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale rol speelt. Na dertig jaar schrijverschap voor een select publiek brak hij in 2017 door bij het grote publiek met zijn, grotendeels autobiografische, roman De tolk van Java. Het boek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en meer dan 120.000 exemplaren werden verkocht. Een succesvolle toneelbewerking ging het land door totdat de coronacrisis uitbrak.

6. 6. Hans Klok

22 augustus 2021 (3 uur)

Illusionist Hans Klok (Purmerend, 1969) sluit het seizoen van VPRO Zomergasten af. Niet Las Vegas, maar een circustent in het Utrechtse Griftpark vormt deze zomer het decor van het nieuwe programma van Hans Klok, Hans Klok & Friends. Noodgedwongen keerde Nederlands beroemdste illusionist terug uit het Amerikaanse walhalla van het entertainment, dat als gevolg van de lockdown veranderde in een spookstad. Een jongensdroom ging aan diggelen. Klok vond zichzelf, -niet voor het eerst-, opnieuw uit, gedreven door tomeloze ambitie en welhaast maniakale liefde voor en kennis van de wereld van het illusionisme, het variété en de showbizz.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Meer seizoenen

3,17 (3)