• 9.381.606 stemmen

Meer Vrouw op Straat - Seizoen 1 (2020)

Show titel: Meer Vrouw op Straat

Afleveringen: 8

Speelduur: 6 uur en 24 minuten

Met: Joris Hessels, Sofie Lemaire en Paula Semer

Oorsprong: België

Datum van release: dinsdag 3 maart 2020

Eerst uitgezonden op: Canvas (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Meer Vrouw op Straat

In 'Meer vrouw op straat' laat Sofie Lemaire ons kennismaken met bijzondere vrouwen uit onze recente en minder recente geschiedenis. Vrouwen wiens levensverhalen om een of andere reden tussen de plooien van de tijd verloren zijn gegaan. Zo wil 'Meer vrouw op straat' vergeten vrouwen een gezicht geven, en hopelijk ook een eigen straat of plek in ‘hun’ stad of gemeente.

Afleveringen Seizoen 1 (2020)

1. 1. Antwerpen

3 maart 2020 (48 minuten)

Antwerpen is de stad van Pieter Paul Rubens. Maar ook de stad van diens tijdgenote en vrouwelijke evenknie Clara Peeters. Paula Semer illustreert de rijke carrière van zangeres La Esterella. Joris Hessels overloopt samen met Paula Marckx haar negen levens, van mannequin over piloot tot bewust ongehuwde moeder met impact. Verder een eerbetoon aan actrice Dora Van der Groen, choreografe Jeanne Brabants, modeontwerpster Ann Salens, Oscar-winnares Nicole Van Goethem en een metershoge muurschildering ter ere van de Joodse verzetsheldin Mala Zimetbaum.

2. 2. Brussel

10 maart 2020 (48 minuten)

Politiek, cultuur, kunst, activisme: onze hoofdstad Brussel is altijd al de plek geweest waar revolutionaire ideeën voedingsbodem vonden. Het is de stad van cineaste Chantal Akerman, zangeres Soeur Sourire, concertpianiste Marie Moke en activiste Suzan Daniel. Het verhaal van Elvire / Willy De Bruyn is even triest als heroïsch. En Brussel was ook de thuisbasis van één van onze meest illustere verzetsstrijdsters: Andrée “Dede” De Jongh leidde als jonge twintiger de Komeetlijn, een belangrijke ontsnappingsroute voor geallieerde piloten.

3. 3. Oostende

17 maart 2020 (48 minuten)

Oostende en haar visserij. Ogenschijnlijk een mannenwereld, maar enkele bijzondere vrouwen speelden er doorheen de geschiedenis een niet te onderschatten rol. Vokszangeressen Lucy Loes en Lucy Monti wisten de Oostendse sfeer perfect te vatten in hun vissersliederen. Een stad van avonturiers ook: Ontdekkingsreizigster en schrijfster Alexandra David Néel koos Oostende niet voor niets als vertrekpunt voor haar omzwervingen. En in de visserij heeft de illustere Liliane Saudemont een cruciale rol gespeeld voor vrouwen aan boord.

4. 4. Mechelen

24 maart 2020 (48 minuten)

Mechelen is een beiaardstad, het hoeft dus niet te verbazen dat de allereerste vrouwelijke beiaardier ter wereld ook een Mechelse was: Adèle Colson. De meest succesvolle dichteres van Vlaanderen, Alice Nahon, woonde en werkte een tijd vanuit Mechelen. Wim Helsen wijdt er een speciale aflevering van Winteruur aan. Er zijn de verhalen van de heksenverbrandingen tijdens de Middeleeuwen; én er is de Joodse kunstenares Irene Spicker, die dankzij haar schilderstalent de oorlog wist te overleven in de Mechelese Dossinkazerne.

5. 5. Gent

31 maart 2020 (48 minuten)

Een mix van folklore, avontuur en rebellie: die thema’s overheersen in Gent. En bij Antoinette Vandeputte, Gents volksfiguur én verwoed voorstander van abortus, in een tijd waarin dat absoluut niet evident was. Paula Semer brengt hulde aan Marguerite Deriemaker-Legot, de allereerste vrouwelijke minister. De moed van Louisa D’Havé heeft Vlaanderen als spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog veel extra leed bespaard, en enkele Gentse topchefs brengen een passend eerbetoon aan de vrouw achter de Gentse katrienspekken.

6. 6. Leuven

7 april 2020 (48 minuten)

Leuven: universiteitsstad, en thuisbasis van veel vrouwen die Jeanne heten. Jeanne Cardijn, bezielster van de Vlaamse kookbijbel Ons Kookboek, maar ook de springlevende trots van Leuven: zuster Jeanne Devos. En Jeanne Dormaels, huisvrouw en verzetsheldin. Een ander tot de verbeelding sprekend oorlogsverhaal is dat van de vergeten verpleegster Augusta Chiwy. Verder is conservenpionier Marie Thumas-Durieux intussen een icoon (en een brug) in Leuven, en aan de Leuvense universiteit verlegden Emma Vorlat, Isala Van Diest en Patricia De Martelaere grenzen.

7. 7. Brugge

14 april 2020 (48 minuten)

Niet alleen de stad Brugge zelf is werelderfgoed met een rijke geschiedenis, maar ook de vrouwen die er bakens verzet hebben: Edele Van Rudervoorde en Margarete Ruweel maakten er al tijdens de Middeleeuwen grote sier als zakenvrouwen. Miniaturiste Levina Teerlinc werkte in haar tijd zelfs voor het Britse hof. En later ook Jeanne De Beir, verzetsvrouw in de eerste én de tweede wereldoorlog, en volbloed activiste Lydia Lyppens-Goderis. Het is ook de stad van Club Brugge, waar supersupporter en aanvoerster van de spionkop Yvonna Lahousse terecht geëerd wordt.

8. 8. Vlaanderen

21 april 2020 (48 minuten)

Deze laatste aflevering geeft een laatste overzicht van de campagne, met extra verhalen van straffe vrouwen en resultaten over heel Vlaanderen.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.