• 9.200.674 stemmen

In Vlaamse Velden - Seizoen 1 (2014)

Alternatieve titel: In Flanders Fields

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Mark De Geest

Met: Wietse Tanghe, Matthieu Sys en Lize Feryn

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 12 januari 2014

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot In Vlaamse Velden

'In Vlaamse Velden' vertelt in 10 afleveringen het verhaal van de Gentse familie Boesman die probeert te overleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op de vijf familieleden die gedurende vier jaar elk hun eigen oorlog meemaken. Centraal in het verhaal staat de 15-jarige Marie (Lize Feryn), die droomt om een dokter te worden, maar wordt in de plaats verpleegster aan het front. Vader Philippe (Wim Opbrouck), gynaecoloog, ziet zijn kans om professor te worden in de door de Duitse bezetter gesteunde Vlaamse universiteit. Moeder Virginie (Barbara Sarafian) probeert zo goed en zo kwaad als het kan haar gezin bijeen te houden, maar de oorlog drijft hen uit elkaar. Marie’s oudste broer Vincent (Matthieu Sys) vecht mee aan het front, uit idealisme... en zal daarvoor een zware prijs betalen. Guillaume (Wietse Tanghe), haar andere broer, probeert te deserteren maar wordt soldaat tegen wil en dank.

Afleveringen Seizoen 1 (2014)

1. 1. Juli - Augustus 1914

12 januari 2014 (50 minuten)

Het verhaal begint in de zomer van 1914 in Gent. Vrienden van de familie Boesman genieten van een huisconcert dat zoon Vincent en dochter Marie geven. Via de kranten komt het bericht de oorlog is begonnen. Vader Philippe Boesman gelooft nooit dat de oorlog Gent bereikt. Soldaten moeten zich klaar houden om de eer van het land te verdedigen. Vincent en zijn jongere broer Guillaume worden geroepen om mee aan het front te vechten. Guillaume weet er echter onderuit te komen.

2. 2. September - Oktober 1914

19 januari 2014 (50 minuten)

De beste vriendin van Marie, Hildegard, blijkt een Vlaamse met Duitse voorouders. Hun huis wordt in brand gestoken en de familie overleeft de brand niet. Ondertussen zorgt de oorlog voor nog meer slachtoffers. Hubert, de zoon van Jacoba Vos, is de eerste dode aan het front. Guillaume moet zich ondertussen ook aanmelden in een kamp voor deserteurs. Marie en haar moeder Virginie vluchten naar de moeder van Virginie in Nederland. Dokter Boesman hoopt nog steeds dat de universiteit open blijft, zodat hij lessen gynaecologie kan geven. Op het einde van de aflevering ziet dokter Boesman de Duitsers voorbij zijn huis marcheren. Ze hebben Gent bereikt..

3. 3. Oktober - December 1914

26 januari 2014 (50 minuten)

Kapitein Gerolf Hoffman en sergeant Hans-Peter Breitlinger bezetten het huis van de familie Boesman. Dokter Boesman gaat in op alle eisen van de Duitsers. Guillaume zit ondertussen in Frankrijk in het opleidingskamp. Hij weet echter enkele keren te ontsnappen naar een huis in de buurt. Wanneer Marie en Virginie terugkomen vanuit Nederland, worden ze aan de grens tegengehouden. Ondertussen rukken de Duitsers steeds verder op, tot ze de IJzer bereikt hebben. Vincent zit intussen in Nieuwpoort. 's Nachts worden de sluizen opengezet om de Duitsers tegen te houden.

4. 4. December 1914 - Juni 1915

2 februari 2014 (50 minuten)

Tijdens de kerstbestanden verbroederen Belgen en Duitsers aan het front met elkaar. Marie wil het verzet graag helpen, maar begeeft zich daarmee op gevaarlijk gebied. Ze smokkelt brieven van soldaten naar het thuisfront tijdens de voedselbedeling. Ondertussen wordt de relatie tussen Marie en Hans-Peter steeds beter. In een poging om een medesoldaat te redden, geraakt Vincent gewond. Voor zijn moed en opoffering wordt hij bevorderd tot korporaal. Ondertussen verschijnt ook Guillaume aan het front.

5. 5. Juni - September 1915

9 februari 2014 (50 minuten)

Guillaume heeft bij een gasaanval van de Duitsers een huidaandoening opgelopen. Bij toeval ontmoet hij zijn broer opnieuw in De Panne. Vincent verliest intussen steeds meer van zijn soldaten aan het front. Marie gaat nog een stapje verder en smokkelt geheime documenten het land uit. Ze gaan hiervoor met de trein naar haar grootmoeder in Nederland. Wanneer Virginie en haar grootmoeder deze documenten ontdekken, zijn ze ontzet. Om aan de universiteit te kunnen beginnen, moet dokter Boesman onderzoek doen naar geslachtsziekten. In een bui van razernij snijdt dokter Boesman zich aan de buisjes met bloedstalen.

6. 6. December 1915 - Oktober 1916

16 februari 2014 (50 minuten)

Terwijl Vincent een hard leven leidt in de loopgraven, zet Guillaume de bloemetjes buiten als chauffeur van majoor Colle. Hij is present op de feestjes die zijn Britse kameraad John Woods organiseert. Hier leert hij ook Anna en Jozefien kennen. Dokter Boesman tekent een manifest, samen met enkele andere prominenten, om een Vlaamse universiteit te openen in Gent, dit zeer tegen de zin van Virginie. Hans-Peter en Marie groeien steeds dichter bij elkaar en verklaren elkaar de liefde. Toch voelt Hans-Peter zich gebruikt door Marie, als hij erachter komt dat Marie smokkelde voor de vijand. De kolenboer die de smokkel organiseerde is opgepakt.

7. 7. Oktober 1916 - April 1917

23 februari 2014 (50 minuten)

Marie wordt aangehouden aan de Belgisch-Nederlandse grens. Er wordt ontdekt dat zij een valse reispas heeft. In Gent wordt ontdekt dat Marie een spionne was. Kapitein Hoffman slaagt erin de andere Duitsers uit het huis van de familie Boesman te houden. Hij meldt ook aan Hans-Peter dat er onder de Duitsers iemand Marie aan een valse reispas heeft geholpen. Hij verdenkt Hans-Peter. Dokter Boesman wordt professor anatomie. Als Vincent en zijn kompanen verrast worden door een aanval, moeten ze vluchten. Wanneer Vincent een gewonde soldaat wil helpen, valt hij roerloos op de grond.

8. 8. April 1917 - November 1917

2 maart 2014 (50 minuten)

Vincent blijkt slechts licht gewond te zijn na de aanval. Hij belandt echter steeds dieper in de put. Marie heeft haar opleiding als verpleegster voltooid en komt in een veldhospitaal terecht. De gruwel van de oorlog wordt haar nu pas echt duidelijk. Jos wil deserteren en wordt hiervoor veroordeeld tot de dood door de kogel. Het genadeschot wordt afgevuurd door Guillaume, tegen wil en dank. Vincent krijgt in De Panne ruzie met 2 Walen. Guillaume wordt door John betrapt wanneer hij aan het vrijen is met Anna.

9. 9. December 1917 - Juni 1918

9 maart 2014 (50 minuten)

Guillaume blijkt bij de aanval waarbij John gesneuveld is, zijn rechterbeen verloren te hebben. Wanneer hij bezoek krijgt van Sarah, bekent hij aan haar zijn verleden als vrouwenversierder. Vincent voltooit zijn officiersopleiding. In de tussentijd fietst hij naar het Franse Alençon, om zijn pennenvriendin Edith te ontmoeten. In het veldhospitaal ziet Marie Staf terug, die door haar invloed als vrijwilliger soldaat werd. Met Philippe gaat het nog altijd niet goed, maar Virginie blijft hem steunen. Hans-Peter wordt door Hoffman naar het front gestuurd, wanneer hij ontdekt dat Hans-Peter Marie heeft geholpen te ontsnappen.

10. 10. Juli - September 1918

16 maart 2014 (50 minuten)

Vincent verschijnt voor de krijgsraad op beschuldiging van verkrachting van Edith. Marie wil haar broer koste wat kost vrij krijgen. Nu Philippe dood is en Hans-Peter aan het front is, is Virginie alleen met Hoffman, die hoe langer hoe agressiever wordt. Nu het einde van de oorlog nadert, voelt ze de repressie komen. Wanneer Hoffman op het punt staat het huis te verlaten, probeert hij eerst Virginie nog te verkrachten. Hans-Peter heeft aan het front het bevel over veel jonge, onervaren soldaten. Hij ziet in dat de oorlog zo goed als afgelopen is en tracht met een paar van zijn soldaten zich over te geven.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Meer dan uitstekende miniserie over de eerste wereld oorlog.

avatar van jarno1975

jarno1975 (Moderator series)

Vanaf vandaag te zien op Netflix.

avatar van Foxhollywood

Foxhollywood

Ik heb van deze prachtige serie zojuist de 2 laatste afleveringen gekeken op Netflix. Ik heb zeer genoten van deze uitstekende miniserie. Zeer zeker de moeite waard, 4.0

avatar van The Optician_mm

The Optician_mm

Heb aflevering 1 en 2 nu gezien; mooie kostuums anno 1914 en upperclass goed neergezet.

Waarschijnlijk was de nieuwsgaring indertijd (weet ik wel zeker ☺) nog niet zo snel, maar er wordt in 't geheel geen melding gemaakt van het 'wonder aan de Marne', waardoor er een patstelling ontstond en Parijs buiten bereik bleef van de Duitsers.....

Ach, ik zeur te veel. Kortom: het nodigt in ieder geval uit om ook de rest te gaan kijken.

avatar van RayC

RayC

Geschiedenis wordt tot leven gebracht, daar houd ik van.

avatar van brief encounter

brief encounter

Uitstekende serie met mooie verhaallijnen. Vooral Marie Boerman maakt indruk.

avatar van michaelnicht

michaelnicht

Prima serie. Leuk om het vanuit het Vlaamse perspectief mee te maken. Het lag er alleen soms wel dik op (merkbaar accent) dat Engelsen/Duitsers niet daadwerkelijk Engels of Duitse acteurs waren.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Redelijke serie. Zelf vond ik niet alle afleveringen even interessant maar verder was het wel aardig te kijken.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Ik heb mij uitstekend vermaakt met deze uitermate goed verzorgde 10 delige mini serie. Films en series met een geschiedenis thema, fictie of non-fictie hebben altijd mijn aandacht. Een top produktie.

avatar van eldorado

eldorado

Boven verwachting erg goede serie. Ik had er nog nooit van gehoord. Nog even snel gekeken voordat hij van Netflix verdween. Beste Belgische serie die ik tot nu toe heb gezien.