• 9.378.603 stemmen

Ten Oorlog - Seizoen 3 (2020)

Alternatieve titel: Ten Oorlog: De Bevrijding van Vlaanderen

Afleveringen: 3

Speelduur: 2 uur en 15 minuten

Ontwikkeld door: Arnout Hauben, Elke Neuville en Mikhael Cops

Met: Arnout Hauben

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 6 april 2020

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Ten Oorlog Seizoen 3 (2020)

Arnout Hauben trekt opnieuw Ten oorlog en vertelt het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen. Het is exact 75 jaar geleden dat de bevrijders de Belgische grens oversteken en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog inluiden. Terwijl de Sovjets in het oosten van Europa oprukken naar Berlijn, landen de geallieerden op de stranden van Normandië. Ook in Vlaanderen smachten de mensen na vier lange bezettingsjaren weer naar vrijheid.

Afleveringen Seizoen 3 (2020)

1. 1. De Roes van de Bevrijding

6 april 2020 (45 minuten)

Arnout reist in het kielzog van de bevrijders van Vlaanderen. Begin september rukken de geallieerden in sneltempo op richting Brussel en Antwerpen. Het zijn onvergetelijke dagen van vreugde, hoop en feest. Maar op sommige plaatsen hangen de mensen enkele uren te vroeg de vlaggen buiten.

2. 2. De Strijd om het Water

13 april 2020 (45 minuten)

Arnout vertelt in deze aflevering het verhaal van de vergeten slag om Geel, het Bastogne van Vlaanderen. Twee weken lang strijden de geallieerden in de stad van huis tot huis. Op de markt gaat Arnout op zoek naar de allerlaatste getuigen van die donkere oorlogsdagen. Langs het Albertkanaal reist Arnout richting de kust en de monding van Schelde, die 75 jaar geleden bloedrood kleurde.

3. 3. Wraak vanuit de Lucht

20 april 2020 (45 minuten)

Van de naar schatting 9000 V-bommen die op België werden afgevuurd, waren er 775 die dodelijke slechtoffers maakten. Arnout brengt die 775 dodelijke bommen op België in kaart die in de laatste oorlogsmaanden dood en terreur zaaien in België. Van de eerste V- bom die op Eernegem valt nog voor Vlaanderen bevrijd is, tot de dagelijkse bominslagen in de provincie Antwerpen, waarbij meer dan 3500 burgerslachtoffers vallen. Arnouts tocht eindigt in Kalmthout, waar de laatste bom op 29 maart 1945 neerkwam.

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Tegen dan zijn we de winter weer door Vanaf 8 mei 2020 op één!

avatar van NRT

NRT

Ik zie wel dat Jonas Van Thielen er niet bij is. Dit vind ik zeer jammer, want de chemie tussen hem en Arnaut vond ik altijd prachtig.

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Een maand eerder al op TV! Vanaf 6 april.

avatar van Movsin

Movsin

Schitterende, vlot en zeer toegankelijk uitgewerkte reportagereeks met vaak ontroerende getuigenissen van burgers en strijders die het allemaal meemaakten en ondergingen.

Merkwaardig deze fase in de oorlog. De roes van de bevrijding was eigenlijk van zeer korte duur en eigenlijk was het zien van de bevrijders maar een hoopgevend gegeven. Een zeer zwarte bladzijde zou nog volgen.

Jammer toch, dat zo weinigen dit bekijken.