• 9.382.080 stemmen

Onze Man in Teheran - Seizoen 2 (2018)

Show titel: Onze Man in Teheran

Afleveringen: 5

Speelduur: 4 uur en 10 minuten

Ontwikkeld door: Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven

Met: Thomas Erdbrink

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 15 april 2018

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Onze Man in Teheran

Thomas Erdbrink, correspondent voor NRC Handelsblad en The New York Times, laat zien hoe Iran echt is en hoe je overleeft in een land waar niets mag en alles kan. Een zonsverduistering bracht Thomas jaren geleden naar Iran, nu is hij er getrouwd met een pittige fotografe, en is hij één van de laatst over gebleven westerse journalisten in een land dat altijd ruzie heeft met de rest van de wereld. Het heeft vele jaren gekost om de toestemmingen te krijgen om Thomas te volgen tijdens zijn werk en persoonlijke leven in Iran. Het resultaat is ongekende toegang tot een complex land waar de samenleving schuurt en kraakt, maar waar het vergeleken met buurlanden Irak en Afghanistan een oase van rust is.

Afleveringen Seizoen 2 (2018)

1. 1. Geen Achterlijk Land

15 april 2018 (50 minuten)

Er is in de drie jaar sinds de vorige serie van Onze man in Teheran veel veranderd in Iran. De sfeer lijkt losser, maar onder de oppervlakte borrelt het ongenoegen. Thomas ligt van alle kanten onder vuur. Zijn schoonmoeder wacht ongeduldig op een kleinkind en de directeur van het filmbureau van de overheid roept hem op zijn land niet weer als 'achterlijk' af te schilderen. Toch lijkt er veel veranderd in Iran. De sociale media hebben het land uit zijn isolement gehaald en de sfeer lijkt losser en vrijer. Maar onder de oppervlakte borrelt het ongenoegen: vrouwen die op straat protesteren tegen de verplichte hoofddoek worden opgepakt.

2. 2. De Woordvoerder van God

22 april 2018 (50 minuten)

In Iran moet je uit naam van de Almachtige veel en mag je weinig. Toch blijkt altijd weer dat er van alles mogelijk is. Thomas laat de hond van zijn buurvrouw uit. Dat moet omzichtig gebeuren, want honden zijn verboden in de islamitische republiek Iran. Wat er wel en niet mag is niet altijd even duidelijk. De zoektocht naar de grens tussen mogen en moeten brengt Thomas bij een sportschool waar het verschil tussen fitness (mag) en dansen (verboden!) voor problemen zorgt. Iraniërs zijn het maar over één ding eens: Iran moet zich verdedigen tegen de buitenwereld.

3. 3. The American Dream

29 april 2018 (50 minuten)

In de Verenigde Staten, volgens de religieuze machthebbers de grote vijand van Iran, wonen een miljoen Iraniërs. In Amerika wonen één miljoen Iraniërs. Een van hen is zanger Andy. Vlak voor ayatollah Khomeiny in 1979 de macht overnam, werd hij door de Amerikaanse platenmaatschappij Colombia Records uitgenodigd om een album op te nemen in de VS. Hij zou de Iraanse Rod Stewart moeten worden. Dat lukte; hij ging naar Californië en werd razend populair in Iran.

4. 4. Oud Zeer

6 mei 2018 (50 minuten)

Thomas gaat op zoek naar de wortels van de vete tussen Iran en Amerika, die na en korte periode van toenadering weer in volle hevigheid dreigt op te laaien. Thomas zoekt op het eiland Hormuz naar de oorsprong van de vete tussen Iran en Amerika. In 1988 vuurde een Amerikaans vliegdekschip twee raketten af op een Iraanse airbus. Het toestel stortte neer in de Perzische golf en vissers van het eilandje waren dagen bezig de lichamen van 290 passagiers uit het water te halen. De Amerikanen hebben de Iraniërs nooit vergeven dat ze zo’n tien jaar eerder 444 dagen lang de medewerkers van hun ambassade in Teheran in gijzeling hadden gehouden. Nu slaat Trump weer oorlogstaal uit richting Iran. Laaien de vijandigheden weer in volle hevigheid op?

5. 5. I Love Iran

13 mei 2018 (50 minuten)

Thomas wil nog één keer laten zien waarom hij zo van Iran houdt. Maar dat plan wordt wreed verstoord. De laatste aflevering. Thomas zou graag een lofzang houden op de schoonheid en de hartelijkheid van de Iraniërs. Maar dat plan wordt wreed verstoord door de arrestatie van de vader van een vriend. Hij wordt verdacht van spionage. Als zijn vrouw hem twee weken later eindelijk mag opzoeken, krijgt ze een lijk te zien. Volgens de geheime dienst zou hij zichzelf hebben opgehangen in zijn cel. Zijn zoons zijn razend, maar waar ieder ander uit angst zou zwijgen, weigeren zij zich de mond te laten snoeren.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.