Terwijl in China de bioscoopdeuren langzaam maar zeker weer opengaan, kan het grootste deel van de westerse wereld wel fluiten naar het witte doek. Zowel in Europa als Amerika zijn de theaters gesloten en zijn premières uitgesteld. Toch zitten niet alle uitbaters bij de pakken neer. Deze Amerikaanse bioscoophouder maakt dagelijks omgerekend nog zo'n 300 euro winst.
Nu veel bioscopen dicht zijn en de premières zijn uitgesteld naar betere tijden, ligt de kaartverkoop op zijn gat. Bioscopen kunnen, zelfs tegen de tijd dat ze weer open kunnen, rekenen op een stroeve periode, met weinig releases en voorzichtig publiek. Toch laten niet alle bioscoopeigenaren zich kennen door het coronavirus. Mark O'Meara, uitbater van University Mall and Cinema in Fairfax, Virginia, verdient zijn geld momenteel op een hele andere manier. Waar de kaartverkoop stilligt, gaat bij hem de popcornproductie gewoon door.
Kleine beetjes helpen
O'Meara werd hard getroffen door de gevolgen van het virus. "Het is vreselijk," zo zegt hij tegenover Variety. "Mijn hele leven heb ik allerlei tragedies meegemaakt, maar ik heb altijd voldoende kunnen eten en slapen. Dit zit me dwars. Ik werd 's nachts wakker. Ik heb de laatste tijd geen oog dicht kunnen doen." De uitbater bedacht een manier om zijn personeel te kunnen doorbetalen. In plaats van zijn pand hermetisch af te sluiten wachten tot het virus overwaait, draait zijn popcornmachine overuren. De snack lijkt namelijk niet alleen erg in trek te zijn bij filmkijkers, maar ook willekeurige voorbijganger zijn wel te porren voor een flinke bak gepofte maïs. Voor zijn pand in een winkelcentrum verkoopt hij grote porties voor 3 dollar per bak.
Huur betalen
Hoewel hij er natuurlijk geen vetpot aan overhoudt, is de opbrengst van 300 tot 400 dollar per dag genoeg om sommige medewerkers te kunnen betalen. In ieder geval zodanig dat ze hun huur kunnen betalen. "Afgelopen woensdag had ik een meisje die haar rekenmachine erbij pakte en uitrekende dat ze met haar uitgedunde salaris in ieder geval haar huur kon ophoesten. En daar gaat het om," zegt hij. De Amerikaanse bioscoophouder heeft een trouw klantenbestand, van waaruit hij verschillende opbeurende mailtjes kreeg toen bekend werd dat de zalen moesten sluiten. "Ik moest een traantje wegpinken toen ik die mailtjes las," zegt O'Meara. "Ik had niet door hoeveel mijn zaak voor deze mensen betekent."
Reacties (0)