Twee weken geleden werd bekend dat de vanwege de druk op het Europese netwerk, verschillende streamingdiensten en videowebsites door de Europese Commissie werden verzocht hun streamingkwaliteit naar beneden te schroeven. Het zou hier gaan om de bitrate. Maar wat betekent dat eigenlijk, en wat gaan we ervan merken? NPO Radio 1 zocht het uit.
De drukte op het internet neemt sterk toe door de coronacrisis. De maatregelen met betrekking tot het zoveel mogelijk thuiswerken, het sluiten van de scholen en gelegenheden als horeca en musea zorgen ervoor dat iedereen een beroep doet op het netwerk. Dit resulteert in overbelasting. Om dit enigszins tegen te gaan, zou de Europese Commisie Netflix hebben verzocht om de kwaliteit van de streams terug te schroeven. Daarover ontstond ophef. Want we betalen toch voor onze HD-kwaliteit? Ja, zei Netflix, en benadrukte dat het hier dan ook gaat om een verlaging van de bitrate en dat klanten met bepaalde pakketten nog steeds van hun voordelen kunnen genieten. Maar die hele bitrate, daarover heerst nogal wat onduidelijkheid.
Kleuren en details
Techjournalist Merijn Doggen gaf in het radioprogramma Stax&Toine een uitgebreide uitleg van de hele kwaliteitskwestie. "In andere Europese landen, zoals in Oost-Europa en Zuid-Europa is de internetcapaciteit niet zo goed geregeld als in Nederland. Daarom heeft de Europese Commissie streamingdiensten, zoals Netflix gevraagd de internetsnelheid naar beneden te brengen," zo zegt hij. Volgens Doggen is het zo dat videowebsites als YouTube de werkelijke standaardkwaliteit van hun video's terugschroeven om zo minder van de internetcapaciteit te vragen, maar dat dat voor Netflix niet opgaat. "Zij comprimeren video's, wat zorgt voor minder kleuren en minder details. De beeldkwaliteit van de video blijft wel hetzelfde, maar is minder gedetailleerd," vervolgt Doggen.
Daadwerkelijke gevolgen
Volgens de techjournalist zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de mate waarin je de 'kwaliteitsvermindering' zult ervaren. Zo merkt men op grotere schermen meer van de compressie dan op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Bij YouTube kun je de kwaliteit naar eigen wens verbeteren, mocht de standaardkwaliteit niet hoog genoeg zijn. Het is overigens ook niet zo dat we hoeven te vrezen voor de snelheid van ons internet. Volgens Doggen heeft Nederland een van de beste internetwerken in de hele wereld. Dat beamen ook providers KPN en VodafonZiggo, die zeggen dat zij de drukte op het netwerk makkelijk aankunnen.
Poll: Merk jij wat van de 'kwaliteitsvermindering' op Netflix?
Reacties (0)