menu

Film / Algemeen / Beeld- en filmformaten (/aspect ratio)

zoeken in:

avatar van sinterklaas
Oei ja, dat soort dingen zijn pijnlijk. Had ik met The Peacemaker, All Stars, Ronin en nog meer gehad.

Maar als je dan breedbeeld hebt zie je alles?

(kan dit trouwens naar een ander topic geplaatst worden? )

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
4:3 is het formaat van oude films en van niet-breedbeeld TV's. DVD's in 4:3 als ze eigenlijk breedbeeld moeten zijn missen letterlijk een groot deel van het beeld. De zijkanten van de film staan niet op de DVD. Vaak zie je acteurs die wel in beeld staan gewoon niet staan.

Hier een paar voorbeelden van wat er van Lord of the Rings zou overblijven als de DVD 4:3 was geweest:
http://www.widescreen.org/examples/lord_rings_rotk/index.shtml

Of bij The Sound of Music:
http://www.widescreen.org/examples/sound_of_music/index.shtml

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
sinterklaas schreef:

Maar als je dan breedbeeld hebt zie je alles?



Nee, de film staat alleen maar fout op de DVD, dus op welke TV je 'm ook kijkt, je ziet niet alles.

avatar van Goodfella_90

Alhoewel het pan & scan gedeelte erg handig is voor mij om te weten krijg ik hier jammer genoeg geen indruk van wat je mist op 4:3 aangezien hier afgebeeld wordt dat je in dat formaat op beide televisieformaten net zo veel ziet.

Maar ik lees nu hierboven ook dat dat niet aan de televisie ligt, en je 4:3 dus sowieso mijden moet.. Nog meer beeldratio's die not done zijn of is de rest oke?

(voorbeeld van SB is wel érg confronterend btw o.O)

Ramon K
In DVD en VHS > Algemeen > Zet hier een foto van je dvd collectie:

starbright boy schreef:
(quote)


Nee, de film staat alleen maar fout op de DVD, dus op welke TV je 'm ook kijkt, je ziet niet alles.


Precies, en dat is niets minder dan de totale verkrachting van een film.
Ik zou zo'n Straw Dogs dus niet eens gratis willen. Dan heb je 'm gezien maar eigenlijk niet gezien zeg maar.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Veel oude films (en een paar nieuwere) zijn in 1:1.33. Dat is hetzelfde als 4:3. Je hoeft ze dus niet altijd te vermijden. Zaak is dat de DVD in de juiste beeldverhouding staat. Zoals de regisseur het bedoelde. Op IMDB staat die beeldverhouding meestal (en klopt die meestal wel).

wikipedia over beeldformaten.

Ramon K
Maar ik lees nu hierboven ook dat dat niet aan de televisie ligt, en je 4:3 dus sowieso mijden moet.. Nog meer beeldratio's die not done zijn of is de rest oke?


Je moet 4:3 enkel mijden als de originele aspect ratio van de film anders is. Bijna alle films van voor 1950 hebben een beeldverhouding van 4:3 namelijk.

En altijd een dvdspeler kopen MET UITZOOMFUNCTIE!! Beeld past zich namelijk aan je TV aan waardoor je informatie aan de zijkanten of boven/onder kunt missen.

avatar van Goodfella_90
I see:

"1.33:1 was used for all cinema films until the 1950s."

Dus als ik het goed begrijp is 4:3 geen ramp, alleen moet de film dan wel in bijpassend formaat zijn opgenomen, namelijk 1.33.1 in het geval van 4:3?

Edit: Ah, ik zie het antwoord al in de post hierboven. Bedankt, zeer verhelderend!

*slaat al zijn dvd's er nu direct op na om na te gaan van welke films ik de helft heb gemist...

Grappig dat de animatie ook een Kubrick voorbeeld geeft, die van te voren inderdaad al helemaal rekening hield met dergelijke toestanden. De aanduiding op de hoes van een DVD klopt trouwens ook niet altijd. De imdb is inerdaad wel betrouwbaar als bron voor beeldformaten. Er worden overigens nog steeds films in 4:3 gemaakt, maar 't is een zeldzaamheid.

Ook leuk dat de wikipedia de verschillen goed uitlegt tussen al die gelijke formaten als 1.66:1, 1.78:1 en 1.85:1. En in de bios altijd maar hopen dat de operateur de goed lens heeft voorgedraaid en het goede masker gebruikt. Daar gaat het ook heel vaak mis.

avatar van sinterklaas
starbright boy schreef:
(quote)


Nee, de film staat alleen maar fout op de DVD, dus op welke TV je 'm ook kijkt, je ziet niet alles.


Valt me dan zwaar tegen van de grote uitgevers als MGM, Dreamworks en Universal.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
sinterklaas schreef:
(quote)


Valt me dan zwaar tegen van de grote uitgevers als MGM, Dreamworks en Universal.


Noem eens een paar titels? Buiten wat hele vroege DVD's (van voor 2000) kan ik me geen Nederlandse 4:3 Pan&Scan DVD's herinneren van die labels. Op The Birds (Universal) na dan. En de films die in dat formaat zijn gefilmd natuurlijk.

Wel heeft vooral MGM aardig wat 4:3 letterbox DVD's. Dat is niet ideaal als je een breedbeeld TV hebt (je moet inzoomen), maar je ziet wel het hele beeld. En Warner heeft een paar Kubricks in 4:3, maar die zijn open matte (dat betekent dat je juist meer in beeld hebt als je de DVD kijkt) en bewust door Kubrick zo gefilmd dat hij in beide beeldformaten vond kloppen.

avatar van Quentin
Uit mijn hoofd van Universal (zal zo nog eens kijken in mijn collectie): Zoeken naar Eileen & Torn Curtain. Meen dat ze de ratio van andere Hitchcock films ook verkracht hebben.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Even een klein Hitch-onderzoekje gedaan en dan kom je inderdaad rare dingen tegen bij de volgende titels:

Universal:

1. Topaz: Europa 4:3, R1: 1.85:1. Dan zijn er ook nog twee versies met verschillende einde's. In enkele landen (waaronder Nederland) krijg je de kortere versie, in de meeste landen de langere. Beetje de situatie van bv The Shining: beide versies zijn van Hitch zelf, maar ze zijn wel anders.
2. Torn Curtain, Europa 4:3, R1 1.85:1
3. Marnie Europa 4:3 , R1 1.85:1
4. The Birds 4:3, R1 1.85:1


Warner:
1. Dial M For Murder, Meeste Europese edities 1.85:1, R1 4:3 open matte

Bij de overige DVD's: geen verschil/verwaarloosbaar verschil. Enkele bronnen hebben het erover dat ook Hitchcock veel films bewust geschilt voor twee formaten schoot.

avatar van TonyMontana
even een vraagje: mijn 'Boogie Nights' dvd heeft een AR van 22:9 Anamorphic. Op imdb staat dat de film-AR 2.35:1 is. Is er veel verschil tussen of is het hetzelfde?? (heb eigenlijk nog nooit gehoord van 22:9)

Deel 22 eens door 9.
2.44:1 is dus het formaat. Deze kan je dus beter niet zien op een 4:3 tv

avatar van Halcyon
Onlangs een nieuwe televisie gekocht. Het hele breedbeeld gebeuren is volledig nieuw voor mij, dus hier een typische newbie-vraag.
Mijn televisie heeft de optie om beeld in volgende standen te zetten: normaal, zoom 14:9, panorama, volledig, bioscoop 16:9 en bioscoop 14:9. Nu vraag ik mij af welke beeldinstelling ik moet gebruiken om een DVD van 16:9 te bekijken? Logischerwijs zou ik de "bioscoop 16:9" optie denken, maar ik heb al gemerkt dat hiermee stukken wegvallen. Welke optie is dan wel het meest geschikt? En wat met bijvoorbeeld een 1.78 anamorphic widescreen of andere formaten? En wat met PAL en NTSC, hebben die invloed op de keuze van je beeldinstellingen?

Veel vragen in één keer, I know. Heb al wat research gedaan op het net, maar niet meteen een pasklaar antwoord gevonden. Dus graag een beetje hulp hiermee, liefst in eenvoudige zinnen . Alvast bedankt!

Ramon K
Heeft je dvdspeler een zoomfunctie? Want als je uitzoomt valt er dus niets weg aan de zijkanten. Ik zorg altijd dat ik een dvdspeler koop met die functie

Reinbo
pff lastig, het hangt ook nog af van de instellingen van je dvd speler. Als het goed is staat die op anamrofic. Ik zou gewoon wat doorklikken en kijken wat het best bevalt. (ik denk 'volledig')

Bij 1:2,35 films blijf je onder en boven zwarte balken houden 1:1,85 (16:9) films moeten beeldvullend worden weergegeven. 14:9 gebruik ik voor tv uitzendingen, mis je een klein beetje boven en onder en links en rechts houd je een kleine zwarte balk over.

Kies in ieder geval niet voor instellingen die het beeld vervormen.

Volgens mij moet je bij het koppelen van de DVD speler (althans dat was bij de mijne het geval) op aangeven hoe je wilt kijken (4:3 op een normaalbeeld TV of 16:9). Destijds heb je wschl, het tweede gekozen.

Wellicht 'denkt' de DVD speler dat wellicht nog steeds en krijg je dus als je nu op de nieuwe TV 16:9 kiest ineens maar half beeld (links en rechts weg gevallen denk ik).

Heb je bij het koppelen van de speler met je nieuwe TV niet opnieuw moeten kiezen. Je moet het zoeken in je DVD speler zou ik zeggen en niet in je TV.

avatar van Halcyon
Bedankt voor de snelle reactie mensen.

@ Mochizuki Rokuro: Bij mijn weten heb ik nooit het beeldformaat moeten selecteren. Ik heb snel eens even gekeken hoe ik het eventueel terug zou kunnen veranderen (via menuknop enzo), maar ik kan niet echt iets vinden.

@ Reinbo: Dat doorklikken tot wat me best bevalt is inderdaad wat ik nu doe. Lijkt best mee te vallen, maar ik wou gewoon even wat meer informatie van de kenners hier .

Raffael77
Bij 1:2,35 klopt het idd dat er nog steeds een balk is te zien zowel onder als boven.

Het wordt ook wel breder breedfilm genoemd.

avatar van Halcyon
Iemand die dit even voor me kan ophelderen:
Ik heb 2 DVD's, beiden in beeldformaat 16:9. Nu, ik speel beide af op m'n televisie met exact dezelfde instellingen en toch heb in een totaal ander beeld. Bij de ene valt de ondertiteling eraf en bij de andere niet.
Ik volg niet meer...

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Je hebt dvd's die de ondertiteling in het zwarte gedeelte plaatsen. Mijn tv heeft een instelling '16:9 met ondertitels', die rekening houdt met ondertiteling onder het filmbeeld. Uiteraard switch ik enkel indien noodzakelijk naar die instelling. je mist dan toch een klein deel van het beeld aan de bovenkant.
Gelukkig komt dit steeds minder voor.
De oude Nederlandse uitgave van Casino had dit bijvoorbeeld.

Om welke film gaat het?

avatar van Halcyon
Suspiria van A-film.

avatar van Halcyon
Ik merk trouwens dat ook verschillende nieuwe films, die pas op DVD verschenen zijn, ondertiteling ook buiten beeld plaatsen. Op die manier heb je dus altijd zwarte banden boven en onder het beeld, waardoor nog maar de helft van je scherm gevuld is met de eigenlijke film. Best triest.

robertus65
In Filmdragers > Algemeen > Breedbeeld niet meer maar minder?:

Vroeger werden films op video uitgebracht op 1,33 omdat het op de tv paste, maar er werden dus links en rechts stukken weggesneden uit de film, je miste zo'n 20-30% beeld. Nu worden films op dvd en tv bijna allemaal in breedbeeld uitgezonden, fijn zou je zeggen.
Maar nu heb ik van sommige dvd's meerdere versies, waarvan ik onlangs een breedbeeld versie van een film kreeg die boven en onder beeld miste, waadoor de oude 1,33 versie méér beeld had, dan de nieuwe versie. Je zou zeggen, ze plakken het verwijderde stuk er weer aan, maar ze snijden nog meer weg. Zo mis je toch zo'n 40 % beeld? Is dit bekend?

avatar van PascalvE
Volgens mij heb je dan een zwakke uitgave.

Ik heb ook mijn twijfels bij mijn uitgaves van The Dead Zone, Naked Lunch en The Last Emperor. Alle drie de uitgaves zeggen op de DVD hoes een 1,33:1 beeldverhouding te hebben maar op imdb wordt aangegeven dat de films in breedbeeld zijn opgenomen. Iemand enig idee?

avatar van Quentin
Die zijn letterboxed widescreen.

avatar van PascalvE
Quentin schreef:
Die zijn letterboxed widescreen.


A oke, Ik heb zelf een Widescreen televisie. Wat raad je aan dan? Een betere dvd versie kopen, of mis ik niks als ik mn tv gewoon op widescreen instel?

Gast
geplaatst: vandaag om 01:08 uur

geplaatst: vandaag om 01:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.