menu

Film / Algemeen / Filmacademie / Filmopleidingen

zoeken in:

avatar van AI-degraaf
Een vraagje (scenario); weet iemand of je je ingestuurde werk via de post moet sturen. Want ik zit een beetje met de deadline, omdat ik dan niet kan garanderen dat mijn werk voor die deadline aankomt, aangezien je dan dus afhankelijk wordt van een postbode... weet iemand een beetje hoe dit zit?

Hi, ik heb gehoord dat op de filmacademie de regie opleidingen erg gericht zijn op Nederlandse film en dat je met deze studie weinig kan in de buitenlandse filmwereld -- mensen zeggen dat het beter is om gewoon een andere studie te doen en daarnaast zelf regisseur proberen te worden.

Als er hier studenten zijn van het AHK wat vind je hiervan? Klopt dit?

avatar van Alexander1900
@ snawx

Er zijn open dagen en daar kun je je goed laten informeren.

Eerste open dag | oriënteren (zaterdag 19 januari 2019)
Tweede open dag | verdiepen (zaterdag 9 februari 2019)

Open dagen - Nederlandse Filmacademie - AHK - filmacademie.ahk.nl

Hallo,

Ik doe dit jaar auditie voor regie fictie.
Ik heb twee korte films van ieder ongeveer 10 minuten die ik graag wil insturen, nu vroeg ik me af of 15 minuten de totale tijd aan beeldmateriaal is die je in mag sturen of dat het per materiaal stuk is, dus maximaal 2 keer 15?

Ook ben ik veel met fotografie bezig dus ik vroeg me af of het zin heeft om wat foto's mee te sturen, aangezien stilstaande beelden ook heel verhalend kunnen zijn en iets kunnen zeggen over regie visie.

tot slot bereid ik me gewoon graag zo goed mogelijk voor dus ben ik benieuwd naar wat de eerste en tweede selectie ronde inhouden en wat (globaal) de thuisopdracht is.

Alexander1900 schreef:
@ snawx

Er zijn open dagen en daar kun je je goed laten informeren.

Eerste open dag | oriënteren (zaterdag 19 januari 2019)
Tweede open dag | verdiepen (zaterdag 9 februari 2019)

Open dagen - Nederlandse Filmacademie - AHK - filmacademie.ahk.nl


Ik vroeg het op dit forum speciaal om de reden dat studenten hier niet gaan sugarcoaten, wat op opendagen 100% wel het geval is maar toch bedankt.

snawx schreef:
Hi, ik heb gehoord dat op de filmacademie de regie opleidingen erg gericht zijn op Nederlandse film en dat je met deze studie weinig kan in de buitenlandse filmwereld

Ik denk dat daar ergens een misverstand speelt, want dit is beide niet waar.
Wel is het zo dat als je in NL een HBO-opleiding volgt (voor enigwelk beroep), dat je tijdens die opleiding contacten opdoet, zowel met medestudenten als in de professionele wereld (denk aan gastdocenten en stages), en dat die voor het overgrote deel Nederlands zullen zijn. Nederlandse studentenfilms worden goed in de gaten gehouden door de Nederlandse industrie, zoals Duitse studentenfilms in de Duitse filmindustrie in de gaten worden gehouden (om talent te spotten).

Dat maakt dat in de praktijk de aansluiting tussen een Nederlandse school en het Nederlandse werkveld vrij goed is. Maar als je na die studie besluiten om in een ander land te gaan wonen en werken, zul je daar begrijpelijkerwijs van nul af een netwerk moeten opbouwen.

Omdat de filmindustrie een netwerkindustrie is, is dat vrij relevant. In dat opzicht is het absoluut waar dat als je films in Frankrijk wilt maken, dat je dan beter voor een school in Parijs kunt kiezen. Net zoals dat het voor een Duitse student een vrij belangrijke keuze is om in München, Frankfurt, Berlijn of Keulen te gaan studeren, en dat het voor een aspirant-filmmaker in de VS een belangrijke keuze is om zich in NY of LA te vestigen.

Dat wil dus niet zeggen dat de opleiding aan de AHK zelf zich per se "richt op de Nederlandse film", noch dat de opleiding nutteloos is als je in een buitenland wilt werken.

mensen zeggen dat het beter is om gewoon een andere studie te doen en daarnaast zelf regisseur proberen te worden.

Mensen zeggen zoveel. Er zijn filmmakers die op filmacademies zijn opgeleid en filmmakers die dat niet zijn. Veel belangrijker is wat voor jou zelf de beste route lijkt.
Maar onderschat niet het belang van een groep gelijkgestemde, getalenteerde mensen om je heen -- op een filmacademie of waar dan ook.

Dat studenten op open dagen aan 100% sugarcoating doen, lijkt me ook overdreven. Wel spreek je daar met studenten die ervoor hebben gekozen om die studie daar te doen, dus dat geeft in dat opzicht altijd een wat vertekend beeld; mensen die een andere weg hebben gekozen, kom je daar natuurlijk niet tegen.

P.S.
Als er hier studenten zijn van het AHK

De hogeschool, niet het hogeschool, dus 'de AHK'.

En wie gaan zich dit jaar allemaal aanmelden? Ik ga dit jaar toelating doen voor IMVFX. zijn er nog anderen hier die ook voor deze afstudeerrichting gaan?

avatar van AI-degraaf
Ik meld me dit jaar ook aan, maar dan voor scenario?

Nice!, doe je dit jaar voor het eerst aanmelding?

avatar van AI-degraaf
jaa jij ook?

jup, Spannend haha.

avatar van AI-degraaf
Heerlijk zo'n deadline heh

Ik ben bijna klaar haha, heb net alle video's afgemaakt.
Morgen nog even motivatieformulier afmaken en dan ben ik good to go!

en dan is het wachten.......

avatar van AI-degraaf
Ja ikzelf zit ook nog eventjes met dat motivatieformulier en dan ben ik zo ongeveer wel klaar. Nu maar hopen dat de post een beetje betrouwbaar is met leveren.

gelukkig kun je bij imvfx alles digitaal aanleveren ( een andere manier kan eigenlijk ook niet voor dat soort werk).

Heeft iemand al uitslag gekregen van regie fictie?

Ja!!! ik mag naar de 2e ronde regie ficite!

Tof!! Heb je je eigen werk toevallig ook online staan? Ben erg benieuwd namelijk!

Fabulous_ schreef:
Tof!! Heb je je eigen werk toevallig ook online staan? Ben erg benieuwd namelijk!


Als je je email geeft stuur ik 't naar je op . Ben jij door naar de volgende ronde?

Ik stuur je wel een PB!

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Lichting 2019: Filmacademie - Betrokken maar filmisch onvolgroeid - Filmkrant

Filmkrant schreef:
Inclusie staat dit jaar hoog in het vaandel bij de afstudeerders van de Filmacademie, zowel in de richting documentaire als fictie. Maar hoe bewust en betrokken deze lichting ook is, filmisch gezien is dit een zwakker jaar.
Diversiteit speelt op de Filmacademie een steeds grotere rol, zo benadrukte ook directeur Bart Römer tijdens zijn openingspraatje op de persdag waar de afstudeerfilms van dit jaar voor het eerst worden vertoond. Niet alleen qua curriculum, ook qua studentenpopulatie en in wie er voor de klas staat.
Het belang van inclusie is in ieder geval al ter harte genomen door de studenten die dit jaar afstuderen. Al lijkt het daar helaas vooral bij te blijven. Lichting 2019 is er een die maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel heeft, maar filmisch een van de zwakkere jaargangen vormt.


DocTalks: 60 jaar Filmacademie.
Eerste aflevering nu online: 60 jaar Filmacademie afl. 1 - 2Doc.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 17:19 uur

geplaatst: vandaag om 17:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.