ad
 • 141.694 films
 • 6.853 series
 • 20.829 seizoenen
 • 469.154 acteurs
 • 285.201 gebruikers
 • 8.175.843 stemmen
Avatar
 

De toekomst van de dvd

zoeken in:
avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

Gewoon omdat er online veel info te vinden is in boeken en lijstjes, is nu geen reden om klassieke cinema niet naar de huidige tijd (lees: VOD en dergelijke) te brengen. Persoonlijk vind ik het wel eens leuk om zo wat achtergrondinfo te lezen, maar dat is uiteraard pas nadat ik de film heb gezien.

Ik vind het nu inderdaad wel slechter dan vroeger, al zegt dat met mijn 25 jaar niet zo heel veel, omdat je indertijd nog zo'n TCM had die bij Belgacom/Proximus zat. Oké, dat zijn dan geen DVDs en de focus lag enkel op het oude Hollywood, maar zo'n dienst mis ik nog in het huidige landschap. En is zoiets effectief een niche? Zo'n Italiaanse filmindustrie is toch groot genoeg om het geen niche te noemen.

Het ideale scenario is natuurlijk dat het geen of verhaal wordt, maar dat je zowel oude cinema alsook moderne filmmakers de kans geeft om hun werk kwijt te geraken.


avatar van alexspyforever

alexspyforever

 • 19280 berichten
 • 2160 stemmen

Film Pegasus schreef:

Vandaag nog eens in MediaMarkt geweest, waar ze bijna geld geven als je een DVD zou meenemen. De films waren daar vooral de goedkope lokkertjes in de hoop dat je dan één of ander toestel zou kopen. Series en boxen staan nog wel wat prominenter, maar het aantal dvd's is al sterk geslonken. Blue Ray staat er wat verloren tussen als een DVD in een lelijke hoes. Muziek doet het nog wel goed en vinyl heeft haar plaats terug ingenomen.

Ik koop ook nog wel dvd's, maar veel minder de blockbusters tegenover vroeger. Die blijven langer online. Niet-Engelstalige films of minder commerciële Engelstalige films koop ik nog wel, omdat ik vrees dat die na een tijd ook niet meer door streamdiensten zullen aangeboden worden.

De markt zal zich moeten aanpassen. Kopers zijn er nog wel, kijk naar muziekliefhebbers die terug veel vinyl kopen. Of dat nu in vorm van DVD, Bluray of een andere type opslagplaats is, maakt niet uit. Wel het aanbod. Vinylkopers zijn niet de mensen die alles van Adèle in huishalen, maar kiezen bewust wat ze in hun collectie willen verzamelen. Net zoals mensen de nieuwe Avengers wel zullen streamen, maar de nieuwe film van Nicolas Winding Refn wel graag in hun collectie willen.

Voor mij ook al even geleden dat ik nog eens naar de Mediamarkt ging. een vriend vroeg me laatst nog om mee te gaan, maar ik heb geweigerd. Ik vond toch niets naar mijn zin de laatste keren. Meer dan de helft, misschien 75-80% van mijn verzameling zijn imports vooral van Amazon en als ik al wat vind in eigen land is het vaak via 2dehands. Op beurzen hoef ik ook al niet te proberen, daar hebben ze ook zelden imports.

Ik heb ook niet het gevoel dat blu-ray ook echt de positie van DVD heeft ingenomen niet zoals DVD dat destijds met de oude videobanden heeft gedaan. Ik heb de betere beeldkwaliteit van een BRD ook nooit als enorm ervaren zeker niet zoals bij DVD over VHS.

Ik ben daarom toch al voor aan het zorgen dat ik de films die moeilijker te verkrijgen zijn op harde schijven kan bewaren. Ik wil echt niet afhankelijk worden van de streamingdiensten zeker niet omdat mijn filmsmaak vaak niet overeenkomt met wat er populair is.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60853 berichten
 • 5030 stemmen

Is video on demand de nagel aan de doodskist van de dvd? - Einde van een tijdperk - NRC

Het instorten van de dvd-verkoop gaat sinds piekjaar 2004 in razend tempo. In 2008 bedroeg de omzet in Nederland nog ruim 371 miljoen, in 2015 was deze gedaald tot bijna 110 miljoen. Vele filmdistributeurs zagen hun inkomsten uit dvd-verkoop teruglopen van zo’n 70 naar 20 procent van hun totale omzet. Met alle gevolgen van dien: inkrimping, ontslagen, natuurlijk verloop, reorganisaties.

Over een jaar of vijf zullen de glimmende schijfjes definitief worden bijgezet op het kerkhof met technologische vindingen. Rust zacht dvd.

Dat laatste is niet te hopen, al ben ik wel bang dat het hooguit een zeer kleine nichemarkt wordt. Misschien nog wat arthouse labels / gespecialiseerde labels, en voor de feestdagen nog wat Disney en actiespul ofzo...


avatar van Zwolle84

Zwolle84

 • 8023 berichten
 • 0 stemmen

Lijkt me toch niet meer dan logisch dat de dvd geen 5 jaar meer bestaat. Ik vind het al bizar dat ze überhaupt nog worden verkocht. De blu-ray is nu niet bepaald een nieuwe uitvinding, om over alle niet-fysieke dragers nog maar te zwijgen.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60853 berichten
 • 5030 stemmen

Zwolle84

Nou ja, 'niet meer bestaat'. Vinyl is er toch ook nog, en zelfs cassettebandjes zijn weer / nog verkrijgbaar.

Ik vind zelf niks mis met dvd's. Enige nadeel dat het wat veel ruimte in beslag neemt als je behoorlijke collectie hebt...


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60853 berichten
 • 5030 stemmen

Dvd sterft langzaam uit | VTM NIEUWS (Vlaams artikel)

Nou niet echt nieuws meer... Vergelijking met Netflix aanbod vind ik slecht gekozen. De dvd's die je vroeger kocht vind je er amper.


avatar van j0enne

j0enne

 • 9492 berichten
 • 3207 stemmen

Ik hou de traditie toch lekker in stand, d'r is toch niets mooiers dan tussen films te snuffelen en dan ineens die titel tegen te komen waar je al jaren naar op zoek bent en nu eindelijk hebt gevonden.


avatar van SSeagal

SSeagal

 • 1864 berichten
 • 657 stemmen

Me too, ik vind het heerlijk in de winkel blureetjes te neuzen Wel jammer dat er nog vele films niet op bluray zijn verschenen en alleen op dvd.


avatar van Tonypulp

Tonypulp

 • 21149 berichten
 • 4485 stemmen

SSeagal schreef:

Me too, ik vind het heerlijk in de winkel blureetjes te neuzen Wel jammer dat er nog vele films niet op bluray zijn verschenen en alleen op dvd.

Dat heb je helaas met iedere nieuwe 'generatie'. Mis nog veel VHS titels die niet (of nauwelijks) op DVD te krijgen zijn. Dat heb je nu met BR inderdaad ook al enorm en met 4K UHD en de opvolger wordt dat alleen maar erger en erger.


avatar van SSeagal

SSeagal

 • 1864 berichten
 • 657 stemmen

Tonypulp schreef:

(quote)
Dat heb je helaas met iedere nieuwe 'generatie'. Mis nog veel VHS titels die niet (of nauwelijks) op DVD te krijgen zijn. Dat heb je nu met BR inderdaad ook al enorm en met 4K UHD en de opvolger wordt dat alleen maar erger en erger.

Ja stom eigenlijk. Als je bepaalde acteurs spaart op bluray dan blijf je vaak met een gat zitten. Bijvoorbeeld spaar ik Arnold films, maar True Lies en Eraser bijvoorbeeld zijn na jaren nog steeds niet op bluray


avatar van Basto

Basto

 • 7316 berichten
 • 6097 stemmen

Bij The Master:

de grunt schreef:

The Master is gewoon niet meer verkrijgbaar op Blu-ray (NL). Als iemand hem ergens tegenkomt of misschien zelf van de hand doet: let me know!

Oppo gaat stoppen met het fabriceren van blu ray spelers... the end is near voor fysieke mediadragers... ☹️


avatar van de grunt

de grunt

 • 4168 berichten
 • 2031 stemmen

Dus straks kun je gewoon je eigen fucking Blu-ray's niet meer afspelen. Driekwart wat in mijn kast staat zal nooit op Netflix komen.


avatar van Basto

Basto

 • 7316 berichten
 • 6097 stemmen

Dat is inderdaad een angstig toekomst beeld. Ga zelf nog wel een reservespeler aandchaffen. Heb ook nog 4 laserdiscspelers staan. Want via streaming zal inderdaad lang niet alles altijd beschikbaar zijn. Overigens biedt Oppo nog wel service aan tot in de verre toekomst


avatar van alexspyforever

alexspyforever

 • 19280 berichten
 • 2160 stemmen

Ik zou het jammer vinden als er op een dag geen fysieke dragers meer zouden worden verkocht. Ik heb daarom ook back-ups van mijn collectie indien ik ze op een dag niet meer zou kunnen afspelen wegens geen spelers meer beschikbaar of kapot gaan van de schijfjes. Toen ik een maand of 2 terug een nieuwe PC aanschafte en vroeg om een blu ray ipv gewone DVD speler zeiden ze nog vind u dat nog de moeite, er zijn maar weinig mensen die dit nog gebruiken. Ik zo van ja ik heb toch voldoende blu-rays om het als een investering te zien ook al heb ik al een hele tijd een externe en regiovrije blu ray speler. En ik heb het mij niet beklaagd want de blu ray speler van die PC is ook regiovrij.

Ik geloof niet dat er ooit een nationale streaming dienst zal zijn die alles kan of wil aanbieden wat ik wil kunnen zien. Zolang andere kanalen beschikbaar zijn buiten Netflix ga ik mij er niet op abonneren en hopelijk tegen dat het zover is hopelijk met een fatsoenlijk filmaanbod of misschien een andere dienst die wel een aantrekkelijk filmaanbod heeft.


avatar van starbright boy

starbright boy (moderator films)

 • 19897 berichten
 • 3861 stemmen

Fysieke dragers worden een liefhebbersding. Zoals vinyl nu, maar dan kleiner. Je zult beperkte oplages krijgen van grote Marvelfilms enzo en hetzelfde bij liefhebberslabels zoals bijvoorbeeld Criterion, BFI, Masters of Cinema, Second Run en Arrow voor kleinere films, cult en klassiekers. Qua Nederlandse releases wordt het nog (een stuk) minder dan nu.

Ooit hadden we voor zo'n klein landje best een leuke DVD-markt, maar de instorting is heel hard gegaan hier. Vooral na het verwijnen van Free Record Shop kwam de krimp in een stroomversnelling en toen Netflix doorbrak ging er nog een schepje bovenop.

Spelers zijn nog heel lang. De laatste producent van videorecorders stopte ermee in 2016. Zelfs al wordt het veel erger dan ik denk, dan nog zie ik spelers niet eerder volledig verdwijnen dan pakweg 2035.

De Media-Markt waar ik het vaakste kom (Rotterdam Centrum) is vooral de laatste maanden zienderogen achteruit aan het hollen. Heb het idee dat er ook een heleboel winkeldochters terug zijn gestuurd naar hun magazijn.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60853 berichten
 • 5030 stemmen

Dvd’s pieken in tijden van Netflix - De Standaard

Nu alles op het internet staat, heeft de bibliotheek haar beste tijd vast wel gehad. Niet dus. De gebruikers lenen nog evenveel boeken en zelfs meer dvd’s. Ze komen bovendien vaker en blijven langer.avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60853 berichten
 • 5030 stemmen

De dvd is de vhs achterna gegaan:

Dvd-verkoop op Rijssense rommelmarkt lijdt onder Netflix | Rijssen-Holten | tubantia.nl

Tubantia schreef:

Gaan al die honderden dvd’s dan aan het eind van de ochtend weer met dezelfde persoon mee naar huis als diegene die ze heeft meegenomen? Toch niet. Lydia uit Rijssen heeft wél succes. „Hier gaat de verkoop juist gigahard. Iedereen heeft tegenwoordig Netflix, maar ik merk dat er veel interesse is in mijn oorlogsfilms. Ja, oorlog spreekt veel mensen aan.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

 • 13323 berichten
 • 786 stemmen

Keuze in multiplayers (CD, DVD/Blu-ray) neemt ook sterk af, plus tegenwoordig behoorlijk hoge prijzen.avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60853 berichten
 • 5030 stemmen

Het wordt er niet beter op, maar of het einde al in zicht is...

De nieuwste Tarantino is denk ik nog wel iets wat de filmliefhebber op blu-ray wil aanschaffen. Zolang er markt voor is zal het voor de populairste titels nog wel blijven bestaan denk ik.

Blu-ray is nooit echt doorgebroken bij het grote publiek. Het kwam net op de markt toen het verval van fysieke dragers begon in te zetten.

Misschien hebben veel mensen wel een blu-rayspeler, maar ze hebben niet hun dvd's massaal vervangen door blu-ray. En de dvd's hebben ze veelal al de deur uit gedaan.

Qua bedieningsgemak valt er ook wel het een en ander af te dingen op blu-ray.

De laadtijden zijn lang en bij veel films kun je niet verder gaan waar je gebleven was, want dat wordt meestal niet ondersteund om vage redenen.

Ik ben blij met de blu-rays die ik heb en bijv. Once upon a Time... in Hollywood (2019) zou ik graag nog op blu-ray hebben. De gerestaureerde versie van Chinatown staat ook op mijn verlanglijstje.

De blu-ray spelers van tegenwoordig (gangbare modellen) zien er tegenwoordig wel spuuglelijk uit.

Lelijke zwarte plastic dozen. Het lijken net prototypes met goedkoop plastic en een non-design.

Of je moet er veel meer geld voor over hebben en een premum model kopen.


avatar van joost1964

joost1964

 • 62 berichten
 • 449 stemmen

De eerste keer dat ik in het forum wat post. Derhalve misschien de verkeerde rubriek of val ik in herhaling, want al vaak beantwoord...

Ik ben iemand die nog graag de fysische uitgave van een film bekijk. Dus niet op digitale platforms zoals Netflix of Streamz enz. Ik koop gewoon graag de BR of de Dvd. Ik zoek ook naar elke goede film uit het verleden op DVD in Kringloopwinkels, rommelmarkten enz. Ondanks dat ik behoorlijk E/D/F schrijf en praat, heb ik toch graag de film met Nl ondertitels (een film in het E/D/F met ondertitels in het E/D/F is ook wel ok - zo heb ik bv. de Dvd van The Postman always rings twice met Jack Nicholson en Jessica Lange zonder Nl ondertitels, maar met Engelse ondertitels in bezit en dat was ook prima om te volgen). Maar zonder ondertitels betekent het vaak terugspoelen en dat doe ik liever niet.

Nu in het vervloekte Corona jaar 2020 zijn er toch wat films uitgekomen die je niet kunt kopen op BR of DVD (met Nl ondertitels) zoals A Marriage Story, A Hidden Life, Drunk en titels op Netflix uitgebracht zoals 'The Irishman'. Er zijn er nog hoor....

Weet iemand concreet of het nog de bedoeling is dat die nog een fysische uitgave zullen krijgen? Of betekent dit "aanpassen of barsten"?


avatar van neo

neo (crew)

 • 15354 berichten
 • 8565 stemmen

Geen idee waarom er op het moment geen Nederlandse uitgaven zijn van oa. A Hidden Life en The Irishman. Er zijn genoeg andere titels in 2020 wel verschenen met Nederlandse ondertiteling. Nou ja genoeg, de markt is überhaupt al jaren aan het krimpen. Ik vermoed dat het iets langer gaat duren.


avatar van starbright boy

starbright boy (moderator films)

 • 19897 berichten
 • 3861 stemmen

The Irisman en A Marriage Story zijn beide Netflix-titels en die komen maar sporadisch op DVD en Blu Ray uit. Netflix lijkt daar niet zo happig op. Dat is niet alleen in Nederland maar internationaal. Als ze komen is het vaak in Engeland via Criterion. Dat geldt ook voor deze twee titels. Niet goedkoop, maar wel met veel extra's en Engelse ondertiteling.

Waar A Hidden Life in NL blijft weet ik ook niet. Ik denk dat die nog moet komen.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60853 berichten
 • 5030 stemmen

Ja het blijft lastig, de markt voor fysieke dragers. Je weet vaak niet waar je aan toe bent en die Netflix ttiels zijn inderdaad nog weer een apart verhaal.

Ik zit nog te wachten op de release van Éden (2020)

Die dreigt tussen wal en het schip te vallen.

Het viel me mee dat Light of My Life (2019) wel een release kreeg in NL!


avatar van neo

neo (crew)

 • 15354 berichten
 • 8565 stemmen

Het beleid van originele Netflix producties begrijp ik überhaupt niet. Een reeks tv series en films als Roma zijn wel beschikbaar als fysieke drager. Ik begrijp niet hoe een speler die zich richt op streaming zo ouderwets kan/wil zijn, maar als ze dat zijn, zelfs zo willekeurig zijn, soms zelf enkele gericht op een specifieke regio.

Per willekeurige titel is het maar de vraag of het fysiek op de markt komt. Netflix is dusdanig willekeurig in wat ze fysiek aanbieden, dat ik liever heb dat ze zich enkele richten op streaming. Dit zeg ik als een, nog steeds zware tegenstander van streaming en versplintering, maar wel fervent liefhebber van fysieke media.


avatar van Ajax&Litmanen1

Ajax&Litmanen1

 • 54554 berichten
 • 3414 stemmen

Het zal voor Netflix aantrekkelijker zijn dat jij een abonnement van hun dienst hebt voor meerdere maanden dan dat ze eenmalig 15 Euro aan je verdienen voor een losse film. Dus ik zie niet veel Netflixtitels op fysieke schijf verschijnen.


avatar van neo

neo (crew)

 • 15354 berichten
 • 8565 stemmen

Een open deur... Maar de hoeveelheid producties die op fysieke media zijn verschenen, weliswaar relatief beperkt, zijn absurd te noemen tegenover hun streamingbeleid. Ze bekennen geen kleur, noch zou ik dat willen, want ze zijn in vrijwel alles hetgeen wat ik hekel.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.