• 9.371.038 stemmen

Oorsprong: Zuid-Afrika

Geregisseerd door: Jens Hoffmann

Met onder meer: Tony Kgoroge, Deon Lotz en Fana Mokoena

Plot Cold Harbour

Tijdens een storm spoelt op een strand in Kaapstad het verminkte lichaam van een Chinees aan. Politieman Sizwe Miya ziet het als de perfecte kans om zich te bewijzen en zijn felbegeerde promotie binnen te halen. Zijn chef, Venske, geeft hem de zaak maar stuurt een jonge agent mee om een oogje in het zeil te houden. Al gauw ontdekt Sizwe dat het gaat om een moord die verband houdt met de smokkel van kostbare zeeschelpdieren door de Chinese maffia. Van 'Specialist', een vroegere vriend die inmiddels een berucht crimineel is, krijgt Sizwe een tip die uiteindelijk leidt tot een grootscheepse actie tegen de smokkelaars. Maar Sizwe kan het transport van de in beslag genomen schelpdieren niet begeleiden, want Venske roept hem terug. Vervolgens wordt de lading gestolen. Sizwe beseft dat hij net als Venske een marionet van 'Specialist' is geworden. Maar hij is niet van plan om daarin te berusten...

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Intrigerend verhaal dat mij lokte bij deze prent. Was benieuwd wat de voor mij onbekende cast en regisseur uit een land waar ik weinig films van heb gezien voor mij zou kunnen betekenen. Eén stem ging mij hier voor en beloonde de prent met 4**, IMDB, op het moment van schrijven, noteert een 6.9 met 16 stemmen. Daar kun je dan ook niet veel over zeggen.

Ik heb dvd-uitvoering gedraaid en dat is te zien, het kleurgehalte was wel erg matig. Goed misschien heeft de bluray-versie later meer te bieden en neem ik dit nu niet te hoog op. Wat meteen ook opvalt is dat de soundtrack behoorlijk volwassen klinkt en er lekker achter zit.

Meteen van start heeft de scriptschrijver gedacht want we zijn al snel beland bij de moord die alles in beweging brengt. Belangen zijn groot voor alle partijen en het spel is gestart. De onderzoeker Sizwe Miya krijgt een rookie aangesmeerd die hem in de gaten moet houden en informatie moet doorgeven. Al snel wordt het Sizwe duidelijk dat er meer aan de hand is en onder druk moet hij de zaak zien op te lossen.

De film loopt best lekker en de hoofdrolspeler doet het aardig knap. De film trekt relatief gemakkelijk je aandacht en het tempo is goed. Duidelijk dat het in Zuid Afrika nog behoorlijk corrupt is en het land nog steeds beroofd wordt van haar natuurlijke rijkdommen door andere culturen. Dat is één van de boodschappen die men hier wil brengen verpakt in een leuke misdaad/thriller.

Verwacht geen snelle film, de prent neemt zijn tijd om alle lijnen, die meteen wel duidelijk zijn, uit te stippelen. Het verhaal gaat er juist over hoe Miya de connecties bloot legt en ziet hoe zijn geboorte land er tegenwoordig nog steeds voor staat. Het is daarmee eigenlijk een politiek getint verhaal en wil graag een breed publiek trekken om dit onrecht wereldwijd bekendheid te geven. Het leuke van de film is dat ze de chinese vrouw lekker geheimzinnig maken en lang houden zodat er nog wat giswerk te beleven is.

Het is een aardig volwassen film geworden maar echt origineel is het zeker niet. Het acteerwerk is zowaar niet veel op af te dingen, het verhaal dus redelijk en het script goed. Beeld en geluid matig tot redelijk maar ik moet toegeven dat het wel dvd-kwaliteit was en ben benieuwd naar de bluray-versie. Camerawerk en regie waren prima te noemen en overall geeft de film een leuk stuk ontspanning. De soundtrack mocht ik graag horen en vind ik bijna het beste van de film.

Het is een verhaal met een moraal maar best te doen. Zit te dubben tussen 3 en 3.5 ** maar voor nu geef ik 3.5**.

avatar van Brabants

Brabants

Carey McKenzies eerste film met een fictief verhaal over corruptie in Zuid-Afrika. Ondanks dat het een vrij standaard smokkel c.q. corruptieverhaal is, valt het zeker niet tegen. De film kent tevens behoorlijk fraai camerawerk. Hiermee geeft het een nadrukkelijk grauw en beklemmende sfeer van een corrupt land mee. Naast een bekende naam als Tony Kgoroge zien we een vrij onbekende cast, die zeer overtuigend overkomt.

avatar van gauke

gauke

Een solide, somber en bij tijden wervelend noir-achtig misdaadverhaal, van Zuid-Afrikaanse makelij, over smokkel, corruptie bij regering en agenten en moraliteit, waarbij de hoofdpersoon van de ene in de andere ingewikkelde situatie belandde. Verdomd Jammer van het zwakke einde waardoor je als kijker met belangrijke plotgaten achterbleef. Vermeldenswaard waren het prachtige camerawerk en de goede cast.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een stemmige thriller in en over Zuid-Afrika. Wie voor een bonkende misdaadfilm gaat, kan maar beter wegblijven. McKenzie zet in op een bedaarde, onderkoelde ambiance, zoals op de poster te zien is. Een treffende weergave van het uiterlijk van de film. Bijna gestript van kleur, grijs en kil met muziek die op beheerste wijze een weinig optimistische en van tijd tot tijd dreigende toon in de film legt.

De ijzige, soms bezwerende fotografie sluit daar naadloos op aan. Niks mis mee, al maakt het de film zo ook een beetje afstandelijk. Temeer omdat het niet zo gek veel tijd spendeert aan z'n hoofdrol. Alles wat de man is, zit er in en Kgoroge doet het met tact, maar hij blijft zo net wat te ver weg om helemaal mee te gaan in zijn tegenstrijdige wereld. Jammer, want een boeiend personage, dat is hij wel.

Het corruptiezaakje doet zo ongeveer wat het moet doen. Registrerend van karakter, zonder poespas en vooral doelmatig. Integrity is a luxury few can afford zal de zin zijn die de boel samenvat. Het enige echt moeizame momentje is op het roeibootje. Dat had McKenzie iets soepeler mogen aanpakken. Toch een cruciaal en zo ook heikel punt in z'n film, al zal dat ook wel over het einde gezegd worden.

avatar van Zeriel

Zeriel

De Dvd versie was gewoon klaar na 66 minuten....?!

Dit kin je nauwelijks een speelfilm noemen dan....