• 9.370.282 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Alexandre O. Philippe

Met onder meer: Alex Cox, Simon Pegg en Bruce Campbell

Plot Doc of the Dead

Een documentaire die zich focust op de zogenaamde zombiefilms. Het onderwerp wordt van meerdere kanten, onder andere vanuit de literatuur, belicht. Verschillende filmmakers van legendarische horrorfilms die het subgenre beroemd maakten worden geïnterviewd. Ook wordt behandeld wat de invloed van deze films is geweest op de maatschappij in het algemeen.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Vermakelijke documentaire. Ik ben hierbij terechtgekomen omdat Red Letter Media - de makers van de Star Wars recensies van Mr. Plinkett en nog een paar andere gruwelijk vermakelijke webseries - eraan mee hebben gewerkt. Hun bijdrage is hilarisch, zij het bijzonder kort (helaas!). Daarnaast zijn de interviews met met name George Romero, Simon Pegg en Max Brooks erg de moeite waard. Ook daar had ik graag wat meer van gezien. Qua minpunten zijn er vooral wat kleine dingetjes die storen. De filmpjes tussendoor zijn niet altijd even leuk en het hele deel over zombiefans die zich opmaken en over straat gaan lopen, is ontzettend saai. (Ik deel de mening van Brooks: ik snap het gewoon niet.) Toch, dankzij zijn korte speelduur zakt het gelukkig nooit echt in. Leuk om eens gezien te hebben.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Zombies are definitely part of mainstream culture now."

Als fan van zombies kon ik deze documentaire uiteraard niet aan me voorbij laten gaan.

Het geheel wordt prima opgebouwd door helemaal terug te gaan naar de oorsprong met White Zombie (1932) waarin voor het eerst het woord 'zombie' wordt uitgesproken. Ik had eerlijk gezegd geen idee dat zombies in eerste instantie gebruikt werden om racisme aan te duiden. Hierbij zijn de verscheidene archiefbeelden die de kijker inzicht geven op deze ontwikkeling van onmisbare waarde.

Met o.a. - grote - namen als: George A. Romero, Robert Kirkman en Tom Savini die hun licht over de zaak laten schijnen, valt er dan ook genoeg te genieten. Alleen is het jammer dat sommige geïnterviewden sporadisch aan het woord komen. Wat dat betreft mochten bepaalde dingen er echt uitgeknipt worden, zoals het gedoe met de 'zombiewalk'. Het voegt zowat niets toe, waardoor het op een gegeven moment een sleur wordt.

Al met al best een vermakelijke docu om eens gezien te hebben. Wel is het meer voor de liefhebber, desondanks kun je als leek enkele interessante weetjes eruit pikken.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van namingway24

namingway24

Deze documentaire gaat echt van de hak op de tak. Na een super korte geschiedenisles gaat het over van alles, maar er wordt nooit lang genoeg bij één onderwerp stilgestaan.

Er komen aardig wat interessante mensen aan het woord, maar de meeste zijn maar één of twee keer in beeld. Altijd leuk om George Romero te horen over het genre dat hij hoogstpersoonlijk nieuw leven in heeft geblazen, en hetzelfde geldt voor Robert Kirkman. Max Brooks vind ik trouwens een behoorlijk vervelend ventje, en Tom Savini lijkt af en toe wat geïrriteerd door de vragen. Simon Pegg en Bruce Campbell zijn ook wel een verrijking, en vooral Pegg weet goed het nut van zombies als genre te verwoorden.

Wel eng vond ik de scènes met mensen die met geweren op nepzombies schieten en ze met vlijmscherpe messen te lijf gaan. Dat typisch Amerikaanse machogedrag is altijd verontrustend. Het hele stuk over een eventuele zombie apocalyps was trouwens best wel irritant, en die zombie-walks kunnen me ook gestolen worden.

De makers proberen de interviews af te wisselen met willekeurige beelden uit amateurfilms, maar dat werkt maar zeer zelden. Hierboven las ik dat die gast van die Star Wars-reviews (waarvan ik door een vriend gedwongen werd om er één van te kijken) ook een bijdrage heeft geleverd, en inderdaad, daar herkende ik die irritante rot-stem en die slechte grappen van. Zonder die filmpjes was de docu nog een stuk korter geweest, en ik vraag me af of de makers nou echt zo weinig goed interview-materiaal hadden dat ze die onnodige opvulling nodig dachten te hebben.

Net als Doc ging ook mijn review alle kanten op, en dat was het grootste struikelblok van deze documentaire; een gebrek aan focus. Ik kan ondanks mijn voorliefde voor zombies en een aantal leuke interviews deze kijkervaring dus geen voldoende geven.

En trouwens: trage zombies

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Echt veel aanvullen doet deze docu niet voor de al wat meer doorgewinterde horror fanaat.

De voorgeschiedenis van de zombiefilms kennen we inmiddels al wel en het enige interessante in dit gedeelte was het stuk waarin ze daadwerkelijk in voodoo gespecialiseerde mensen aan het woord lieten.

Daarna krijgen we behoorlijk willekeurige punten van de zombie cultuur te zien. Van de run naar de main stream cultuur tot de zombie walks van amateurs. Niet altijd even interessant en ik zat ook niet te wachten op een wel/niet snelle zombies discussie te wachten.

Hier en daar wel vermakelijk door de bijdrages van o.a., Bruce Campbell, Sid Haig, Tom Savini en meer bekende namen uit het genre. Meer dan dat eigenlijk ook niet.

Een docu die niet echt iets nieuws weet te bieden en die ons ook niet heel erg duidelijk de geschiedenis van de zombie horrorfilms laat zien.

Jammer.

avatar van baspls

baspls

Matige documantaire over zombies.

Erg leuk om Bruce Campbell, Stuart Gordon, Simon Pegg, George A. Romero en Tom Savini hun zegje te zien doen. Al stellen ze niet altijd de juiste vragen, ik weet zeker dat Savini heel mooi kon vertellen hoe hij mensen in zombies veranderd en wat voor veranderingen er door de jaren heen zijn geweest.

Het debat snelle zombies of langzame zombies vind ik niet bijzonder zinnig. Ik ben dan overwegend voor de langzame want ik vind die schokkerige CGI zombies helemaal niets....

Het was wel interessant dat ze teruggingen naar de oorsprong van de zombies en wat voodoo-mensen aan het woord lieten.

Maar dan word het echt belachelijk. Een of andere filmhistoricus haalt de Vietnam oorlog er steeds bij, een of andere sex-expert verteld dat mensen zombie-fetisjes hebben... Dat slaat echt alles. Vond het ook niet zo interessant om rare amerikanen zich te zien verkleden voor conventies, de filmmakers zelf vonden dat al vreemd. En dan heb je nog die totaal gestoorde amerikaanse freaks die een zombie apocalyps als iets serieus beschouwen. Aan het einde hebben ze het gewoon over een bedrijf dat zombie-schietschijven produceert met echt bloed... Het kan niet gekker worden, wat komt hierna? Posters met 'Word ook moordenaar'....

Ik vind het ook een waardeloze zombie documentaire omdat ze het niet eens hebben over horror buiten Amerika. Ze hebben het niet eens over Lucio Fulci, kom op je bent echt geen zombieliefhebber als je Fulci niet kent. Ook belichten ze The Evil Dead nauwelijks, ter wel Campbell er wel in zitten.

Nee, ik vind dat ze beter de geschiedenis van de zombiefilm langs hadden kunnen gaan. Amerikaanse pop-cultuur en speculatie over een apocalyps is totaal niet interessant, had liever wat meer achtergrond gehad.

Ben door deze doc ook ergens achter gekomen. Ik ben geen zombie-fan, het zijn eigenlijk maar waardeloze schepsels. Ik ben een liefhebber van cult-horror, en als daar zombies in zitten is dat mooi meegenomen. 'Mooie' ouder zombies met een dikke laag ouderwetse make-up of animatronics vind ik geweldig maar ik zou nooit een serie als The Walking Dead gaan kijken. Bovendien zijn zombies tegenwoordig te dom en mainstream geworden om het zo even te zeggen.

Year of the Living Dead over Romero's Night of the Living Dead is wel een erg sterke documentaire die ervoor zorgt dat je de film nog meer gaat waarderen.

avatar van John Milton

John Milton

baspls schreef:

Dat klopt hoor

Ik kwam laatst digitaal dit tegen op een pindakaassite: Coffin Cuties Magazine. Deze is nog vrij schappelijk, maar sommige zijn inderdaad in full zombie make-up. En nakend . Maar die hier aangehaald The Walking Dead: A Hardcore Parody gaat wel een stapje verder, wat ik net in de (NSFW) trailer zag. Ook vrij bizar...

Deze docu is inderdaad niet zo geweldig, maar toch zijn bepaalde stukjes wel aardig.

avatar van baspls

baspls

John Milton schreef:

Wat een wereld haha

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Het is niet ver gezocht en/of belachelijk dat een filmhistoricus de Vietnam oorlog erbij betrekt. Horror is altijd al een reflectie geweest van angsten/spanningen die mondiaal actueel zijn. Tijdens de koude oorlog werden er andere type (nucleaire, post-apocalyptische, mutatie) horrorfilms bijvoorbeeld meer gemaakt. Romero was hier altijd wel vrij duidelijk en uitgesproken in.