• 9.372.269 stemmen

Geregisseerd door: Rolf Thiele

Met onder meer: Michael Maien en Gerd Baltus

Gesproken taal: Duits

Plot Wälsungenblut

Gesitueerd in de sociale context van een decadent tijdperk en dito milieu, beschrijft de film de tegennatuurlijke liefde tussen een tweeling - een broer en een zuster. Siegmund en Sieglinde Arnstatt zijn van de adel maar leggen een grondige minachting aan de dag ten opzichte van lagere standen. Zo laat de vrouw een luitenant die haar graag ziet naakt te paard rijden door de stad München om aan haar voorwaarden te voldoen.

Leutnant Justus Beckerath

Graf Arnstatt

Gräfin Isabella Arnstatt

Comtess Märit Arnstatt

Siegmund Arnstatt

Von Gelbsattel

avatar van Fransman

Fransman

In een ver verleden deze film gezien en was toen zwaar onder de indruk. Wilde hem graag nog een keer zien, maar leek totaal verdwenen. Is pas vorig jaar op DVD uitgebracht en de 'herhaling' viel me niet tegen. Een goed gemaakte film van Rolf Thiele, met oog voor detail en met hier en daar wat ironische grapjes. Maar een film van 55 jaar geleden bekijk je nu natuurlijk met andere ogen. Gebaseerd op een novelle van Thomas Mann en die kon wel voor een lekker broeierig en decadent sfeertje zorgen. Dat die broer en die zus wel iets meer van elkaar zijn dan broer en zus is dus meteen al duidelijk.

Prachtig is de scène hoe ze zich klaarmaken voor het theater. Natuurlijk een uitvoering van Wagners Walküre waarin een broer en een zuster ook elkaars geliefde zijn. De filmische verbeelding van wat er zich tussen 'onze' Siegfried en Sieglinde (Elena Nathanail) afspeelt (verborgen achter veel sluiers) zou nu anders in beeld gebracht worden. Meer dan een voorzichtig bloot borstje van de mooie Elena Nathanail krijgen we niet te zien. Nou ja, film is suggestie zullen we maar denken. Het is de enige internationale rol van deze Griekse actrice geweest en dat is jammer, want ze spettert van het doek af.

Nee, de magie van destijds heeft de film niet meer, maar nog alleszins het bekijken waard.