• 9.371.633 stemmen

Oilfields Mines Hurricanes (2014)

Oorsprong: Duitsland / IJsland

Geregisseerd door: Fabian Altenried

Met onder meer: Kristof Gerega en Rúnar Lund

Plot Oilfields Mines Hurricanes

"Based on John Cage's centuries-long organ piece As SLow aS Possible, this portmanteau road movie follows the meanderings of Salpa, a human being with a fish on his chin. The quest for his own identity is carried on ad absurdum."

Salpa (Kristof Gerega) beweegt zich per auto voort in een wereld die behoorlijk vreemd op hem en ons overkomt, op zoek naar iets wat hij nooit zal vinden. Salpa’s metgezel tijdens zijn reis is een salp, een primitieve vis die Salpa op zijn kin draagt als een soort doorzichtige baard. Salpa is als een trekvogel die steeds verder van zijn bestemming afraakt.

avatar van Malick

Malick

Waar ging het volgens jullie dan mis, Beavis en Mug?

avatar van beavis

beavis

Wat denk je zelf?

avatar van Malick

Malick

Vond het persoonlijk wel een interessant experiment. Maar ben dus benieuwd naar jullie verhalen. Wat stond je tegen? Waar ging het mis?

avatar van Mug

Mug

Het is simpelweg een pretentieus gedrocht.

Hier naast me ligt nog de reclamefolder van de film, die informatiever en duidelijker is dan de hele film bij elkaar. Het grootste probleem ligt ook aan het script, dat een collectief project is, maar liefst 18 mensen hebben hieraan gewerkt. Het grootste gevaar ligt dan op de loer: een incoherent geheel. En waarempel, dat is het ook. Men probeert er toch nog een rode draad door te leggen door de beeldspraak van de trekvogels, die te onpas wordt ingezet.

Erger nog, de film is retesaai. De beginscene beloofde veel goeds met de vogels in de gletsjer, maar daarna gaat het bergafwaarts. Nog wel een hoogtepuntje als er 'kunst' (liever gezegd, literatuur) aan te pas komt op driekwart van de film, maar daarna belandde het weer in de saaie, nietszeggende queeste van Salpa. Filosofisch gemanoevreer om 'het bestaan' te verklaren en wat al niet meer. Het probleem: dat verhaal kennen we al, niks nieuws onder de zon. En de uitwerking van de hoofdstuktitels was ook behoorlijk suf/nihil/wat al niet mer.

Typisch kunstenaarsproject voor intimi en wannabees. Net zoals John Cage's orgelwerk As Slow as Possible waardoor de makers zijn geïnspireerd (inclusief matrix in de flyer, interessant!!).

Tja, niet mijn kopje thee, zelfs na driekwart weggelopen. Ik geloofde het wel (of niet).