Delen
Nederland
Geregisseerd door: Nelleke Koop
6,7 (12)
Plot Waterlijken
De film Waterlijken begint bij de vondst van een lijk in het water. Het dode lichaam voert ons langs vijf hoofdpersonen die naar sporen tasten, totdat het lichaam weer teruggebracht kan worden bij de familie. Onder handen die elkaar aflossen verandert het stoffelijk overschot van betekenis: van een gevonden voorwerp wordt het weer mens.
Alleygator
Indringend, integer. Prachtig gefotografeerd, meestal in close-ups.
Mochizuki Rokuro
Een collega van me vertelde er net over.
Proberen nog even terug te kijken op 'uitzendinggemist'
Mochizuki Rokuro
Lastig om bij dergelijke docu's/reportages het filmische aspect goed te scheiden van de beroepsmatige interesse. Maar kan wel zeggen dat het op beide vlakken toch wel geslaagd was. Bij het eerste valt de focus door de aandachtige registratie van gezichten en de reflectie tussen het eigen leven en het eigen werk op. Het tweede stipt de stappen aan, het zakelijke, gespannen en tegelijk ontspannen wereldje achter de schermen bij zulke gevallen. Boeiend om te zien.
Te zien op Uitzending Gemist.
tattoobob
Mooie docu,heel intressant..
Ja zeker een docu waar je nog even over napraat..
Mooi gemaakt hoor ...petje af.
marximaal
Hele mooie documentaire, mooi gefilmd en alles integer in beeld gebracht.
Vond het best saai.
Wat enerzijds ook wel de bedoeling leek. Het "doodnormale", vaak klinische karakter van de situatie wordt sterk geaccentueerd, daartegenover staan filmische keuzes die vaak toch een teveel aan dramatiek en ongepaste diepgang in de docu proberen brengen.
Er werd mij teveel verteld over boterhammen smeren, koffie zetten en vaderdagen beleven. Dit soort Man Bijt Hond mensen-porno is sowieso niet aan mij besteed. Vond het interessanter om te zien hoe simpel de mensen met hun job omgingen, al was het wel zo dat het idee boeiender was dan de uitwerking. De scene waar de vrouw een hoop afkortingen op gestelde vragen afvuurt of waar iemand wat bordjes staat te wassen terwijl er elders aan het lijk wordt gewerkt zijn best saai en lopen veel te lang door. Het punt is al lang gemaakt, maar de camera blijft gewoon observeren.
Verder ook teveel melige onzin. Wij steunen elkaar door dik en dun of de de mijmerende dokter die moeite heeft met het verdwijnen van herinneringen ... beetje simpele onzin die bepaalde individuen blijkbaar bezig houdt, maar mij niet. Voor dat soort conversaties zijn volgens mij cafés uitgevonden.
Vorm en inhoud gaan erg slecht samen, het idee is interessanter dan de uitwerking en er gaat veel tijd verloren daar waar het punt al lang gemaakt was. Jammer want het concept was zeker boeiend genoeg.
Rickyman
Een leuke recensie hierboven, waar ik me ook wel in kan vinden.
Maar ja, het is geen film. In het 'echte' leven hebben deze mensen ook hun dagelijkse dingetjes erbij, waaronder saaie Man bijt hond-porno.
Dagelijk lijken uit het water halen en ontleden, toch knap dat deze mensen telkens weer kunnen omschakelen.
Meestal doen (gruwelijke, smerigere Horror-)films me ook niet veel, maar ik vond dit toch best indrukwekkend om eens te zien.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Ik was hier ook helemaal niet zo onder de indruk. Of jawel, het hele idee van een lijk in het water en hoe daar dan mee om wordt gegaan, maar dat had minder met de film te maken dan met het onderwerp en stiekem ook het tijdstip van toen ik de film zag. Echt heel veel is het inhoudelijk niet en de interviews waren zonder verrassingen, met de Man Bijt Hond-porno zoals Onderhond dat zo gevat zei.
Donkerwoud
Tergend saai. Natuurlijk is er niks mis met bedachtzame cinema die de tijd neemt om zijn onderwerp te belichten, maar dan moet het wel gesteund zijn met beelden die daadwerkelijk de moeite van het bekijken waard zijn. Hier zit je de gehele speelduur te staren naar lijkschouwers en hun dagelijkse handelingen. Het is volstrekt zonder spanning of sfeer. Slechts sporadisch wordt de monotonie gebroken met diepzinnig existentialistische gedachten waarin zij reflecteren op hun eigen sterfelijkheid. Het zijn de spaarzame momenten dat er iets van een interessant aspect wordt getoond. Jammer van de gefaalde opzet, want het onderwerp van 'waterlijken' is op zichzelf een heel fascinerend uitgangspunt, waarmee je zoveel interessantere dingen zou kunnen doen.
tantec12
Gisteren gezien op de IDFA.
Erg slechte documentaire. Ik begrijp werkelijk niet dat deze documentaire prijzen wint.
Je krijgt geen diepe inkijk in wat mensen echt beweegt die met waterlijken werken.
Quotes als " het is belangrijk dat je thuis je verhaal kwijt kunt" , vind ik overbodig en cliché
en nemen tijd in beslag van de veel diepere lagen in de ziel van deze mensen.
Ook de uitgerekte quote van een waterpolitieman over dat hij graag zeilt en zijn vrouw dan kopjes koffie zet, vind ik echt verkeerd gekozen. Het kan veel dieper gaan dan dit broddelwerk.
Vragen als : ' wat doet water met een lijk? Sta je anders in het leven nu je dit werk doet? Hoe kijk je leven aan?' worden nauwelijks beantwoord. Overbodige registratiemomenten, fragmenten die veel te lang duren ook.
Al met al teleurstellend.
Lui (crew films)
Volgens de online tv-gids vandaag niet op televisie. Wel terug te kijken via uitzendinggemist.
Mijn vader heeft een tijd lang ook obductie's gedaan als obductie assistent. En verder bijna 30 jaar in de uitvaart wezen gezeten. Op een gegeven moment is het klaar en kan je het niet meer op brengen. Het is ontzettend zwaar werk. Dus heb ik diepe respect voor deze mensen.

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV