• 9.370.356 stemmen

Geregisseerd door: Miklós Jancsó

Met onder meer: József Madaras, György Cserhalmi en Ferenc Kállai

Gesproken taal: Hongaars

Plot Szörnyek Évadja

De Hongaarse professor Zoltai keert terug naar huis na een bezoek aan de Verenigde Staten. Nadat hij een televisie-interview heeft gegeven pleegt hij zelfmoord en hij laat een briefje achter gericht aan zijn oude vriend doctor Bardocz. Deze laatste en Zoltai's collega Komindi helpen de politie om uit te zoeken wat Zoltai heeft gedreven om deze wanhoopsdaad te plegen.

avatar van ghostman

ghostman

Voor de geïnteresseerden , mijn lievelingsfilm van Miklós Jancsó is op YouTube ( Szörnyek évadja ) te bewonderen . Deze film zal zeker niet zo lang online blijven en voor je het weet is dit zeer moeilijk te vinden meesterwerk verwijderd ! Grijp je kans !

avatar van McSavah

McSavah

Deze film.

Béla Tarr als Jezus. Holy shit.

avatar van Fransman

Fransman

Bij Miklós Jancsó weet je nooit precies waar je nou naar zit te kijken. Maar dat geeft ook niet, want er gebeurt genoeg om de aandacht vast te houden. Bovendien ben je verzekerd van een grote schare naakte of half naakte meisjes die door het beeld dartelen, zonder dat de betekenis daarvan helemaal duidelijk is. Maar ze zijn leuk om naar te kijken.

Van de synopsis hier klopt natuurlijk geen hout. Dat is misschien hooguit het startpunt. We zien vooral een verjaardagsfeest van academici en studenten ergens op het land rond een meer, waar ze niet in durven te zwemmen. Er zweeft voortdurend een helicopter boven het feest en steeds vliegen hooischelven in brand. De afscheidsbrief van de professor die zelfmoord pleegde wil niemand lezen. Maar misschien is hij wel vermoord. Ook Jezus komt nog even langs om de rommel op te ruimen als het feest een beetje te ruig is afgelopen.

Misschien kan xgogax mij de diepere betekenis van dit alles uitleggen, maar ik heb toch meer met het vroege werk van Jancsó.

avatar van Prinz

Prinz

De mystieke beelden van kleurrijke personages, engelachtige vrouwtjes en brandende hooibalen blijven toch in mijn hoofd spoken. Wat mij betreft de beste film van Miklós Jancsó.

avatar van beavis

beavis

Met slechts 9 gezien staat Csend és Kiáltás voor mij nog steeds op één, maar deze titel staat al lange tijd op mijn kijklijstje...!! volgend jaar maar eens écht terug naar Hongarije... al zit mijn kijklijst t/m april alweer bijna volgeboekt lijkt het... damn, zo veel te zien

avatar van McSavah

McSavah

Ik heb er zelfs 'slechts' 8 gezien. Vooral die twee uit de jaren 70 die op blu-ray zijn uitgebracht moet ik eens gaan kijken. A Zsarnok Szíve, Avagy Boccaccio Magyarországon (1981) is ook een aanrader.