• 9.370.338 stemmen

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Where I'm From

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Claude Demers

Met onder meer: Janie-Luc Beauchamp-Francoeur, Bastien-Xavier Landy-Miron en Pavel Pugachev

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Gesproken taal: Frans

Plot D'où Je Viens

"A Childhood. A Neighborhood. An Ode to Life"

Claude Demers keert terug naar de volkswijk in Verdun nabij Montréal waar hij opgroeide. Hij probeert al die ervaringen die hij als kind voor het eerst had, opnieuw te beleven of in ieder geval te begrijpen. De eerste roman die hij las en de kracht van taal die hij erin voelde. Zijn eerste besef van de dood. De vraag wat nou eigenlijk normaal is en wat niet. Het idee weg te willen, weg te moeten. Daarnaast volgen we de avonturen van twee buurtjongens, die op de drempel van volwassenheid staan, klaar om de wereld te ontdekken.

avatar van Montorsi

Montorsi

De mooiste (mooie) beelden waren in de trailer gestopt helaas. Best fraai was het, en kijkbaar, maar het biedt vrij weinig meer dan een sfeerimpressie. Had er beduidend meer van verwacht. 2.5*

avatar van Knisper

Knisper

Ik vond het juist erg sterk. Inderdaad is het niet per se een hele visueel indrukwekkende film (zoals het wel werd gepresenteerd), maar dit is echt zo'n documentaire waar een aantal mensen in een korte tijd heel veel kleur krijgen. En Demers vertelt heel veel, veel over zichzelf, maar in de korte tijd komt ook echt wel veel over Quebec naar voren. Met grappige momenten, kritische momenten. Uiteindelijk zeer overtuigend.

avatar van Montorsi

Montorsi

Ja ik ga toch nog een halfje omhoog. Had er meer (iets anders ook wellicht) van verwacht, maar minder dan 3* is het ook niet waard bij nader inzien.

avatar van Bélon

Bélon

Montorsi schreef:

Hier ben ik het mee eens. Het voornaamste wat me is bijgebleven waren de ganzenjagers met hun lokfluiten en vreemde Quebecois accent. Kijkt best lekker weg, daar niet van, maar veel meer dan een sfeerimpressie was het inderdaad niet. 2,5* is op zijn plaats.

avatar van starbright boy

Zweeft regelmatig op het kitschrandje, maar schiet er heel knap niet overheen. En als het huwelijk van de sfeertekening van nu en de jeugdherinneringen van de maker zo tegen het einde ineens een universele viering van ouder worden, maar eigenlijk van het leven zelf worden. Tsja, dan ben ik om.

De scene met de man die een stukje gaat lopen uit dat cafeetje is tamelijk briljant trouwens.

avatar van Knisper

Knisper

starbright boy schreef:

Inderdaad, ik heb al een paar keer geprobeerd om het na te vertellen, maar dat lukt gewoon niet.