• 9.369.458 stemmen

Geregisseerd door: Magnus Stifter

Met onder meer: Asta Nielsen, Ludwig Trautmann en Magnus Stifter

Gesproken taal:

Plot Das Liebes-ABC

De jonge Lis (Asta Nielsen) wordt uitgehuwelijkt aan de verlegen en onervaren Philip von Dobbern (Ludwig Trautmann). Verkleed als man trekt ze met haar saaie echtgenote naar Parijs om hem hier in te wijden in het ABC van de liefde.

Philip von Dobbern

Graf von Kiesel

avatar van Metalfist

Metalfist

De liefde in drie aktes

Afgelopen maand was ik in Frankfurt en daar heb je een mooi filmmuseum dat zich concentreert op een ontstaan van de film. Een aanrader als je het mij vraagt en ik wou wel een souvenir meenemen, maar een probleem dat ik vaak heb is, dat ik nogal vrij specifiek op zoek ga naar wat ik juist wil hebben en het is niet gegarandeerd dat ze dat überhaupt hebben. De criteria waren deze keer: Duits, Silent en nog doenbaar qua prijs. Ik kwam terecht bij een boxset met 4 films met Asta Nielsen.

Dat was nog altijd wel een DVD set van 30 euro, maar dan had ik tenminste wel 4 films en niet eentje zoals de overige films. Bovendien zijn het allemaal films van +/- 60 minuten en eerlijk gezegd, langer trek ik het vaak niet bij silent films. Soit, op goed geluk deze Das Liebes-ABC opgezet en dat bleek een goede keuze te zijn. Al sinds Monty Python ben ik fan van mannen die zich als vrouwen verkleden (of vice versa) en waar niemand zich vragen bij stelt en regisseur Magnus Stifter bleek daar samen met scriptschrijvers Martin Jørgensen & Louis Levy ook wel het plezier van in te zien. Het resultaat is dat Lies op een dag aan het dagdromen is hoe haar toekomstige verloofde er gaat uitzien, zij heeft namelijk een Clark Gable avant la lettre voor ogen, maar eenmaal hij voor haar neus staat, blijkt het een bedeesde en schuchtere jongeman te zijn. Zelfs eentje die nog niet eens weet hoe hij een sigaret moet roken en dan is voor Lies de maat vol en besluit te zich te verkleden als man en samen met haar verloofde naar Parijs te trekken om daar te tonen wat een echte man zijn inhoudt. Misverstanden alom blijkbaar.

Eerste kennismaking met Nielsen dus en dit doet ze goed. Ze heeft iets aandoenlijks over zich hangen en is eigenlijk overtuigend als zowel vrouw (logisch natuurlijk) maar ook als man. Ludwig Trautmann speelt haar verloofde en hoewel Nielsen vooral met de aandacht gaat lopen, slaagt hij er in om zijn mannetje te staan. Nog een kleine rol is weggelegd voor Magnus Stifter zelf als de vader van Lies. De DVD release is trouwens een wat opgepoetste versie. De film was verloren geacht, maar in 1949 werd in Denemarken nog een versie ontdekt. Gejuich alom uiteraard en in Zweden werd dan nog eens een censorship card ontdekt waaruit bleek dat er veel meer tussentitels aanwezig waren dan in de Deense versie. Het Zweeds werd vertaald naar het Duits en de film mag het dus vandaag de dag doen met nieuwe tussentitels.

Tof! Ik ben al helemaal overtuigd van Asta Nielsen en ben benieuwd wat de drie overige films nog gaan brengen. Haar bekendste film hier blijkt Die Freudlose Gasse uit 1925 te zijn, al is het eerder de vraag of dat dankzij Nielsen of dankzij de jonge Greta Garbo is... Toch mooi dat dit 100 jaar na datum nog te zien blijft.