• 9.369.500 stemmen

Corruzione al Palazzo di Giustizia (1975)

Thriller / Misdaad | 108 minuten

Genre: Thriller / Misdaad

Alternatieve titels: Smiling Maniacs / Streets of Eternity

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Marcello Aliprandi

Met onder meer: Franco Nero, Fernando Rey en Martin Balsam

Gesproken taal: Italiaans

Plot Corruzione al Palazzo di Giustizia

De corrupte Italiaanse politicus Carlo Goja heeft vrienden met zeer hoge posities, voornamelijk in het justitiepaleis. Tientallen onderzoeken naar gerechtelijke corruptie hebben tot niets geleid, omdat telkens een vernietigend dossier dat de hele snode constructie onderuit kan halen, op het laatste ogenblik verdwijnt. Wanneer Goja's maîtresse belooft om tegen hem te getuigen, wordt ze verkracht. Wantrouwen en geweld zetten iedereen tegen elkaar op en paranoia heerst in de heilige zalen van de rechtbanken. Bedreigingen met mishandelingen en zelfs moord doen elke rechter vrezen voor zijn toekomst.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er dus meerdere van : films waarin Franco Nero ( die jullie ook kennen uit Django unchained....) een magistraat speelt. We hebben er net een besproken, er zijn er nog meer waaronder deze vrij vers toegevoegde .

U zou kunnen hopen hier een italocrime aan te treffen, is het een beetje maar verwacht u geen Lenzi of poliziottesco spektakel. Film is opgezet als een non- genredrama en dat is niet verwonderlijk, logisch zelfs : het scenario is gebaseerd op het stuk van Ugo Betti dat handelde over de corrupte magistratuur in fasjisties Italië en een serieuze politieke lading had. We zijn hier dus eerder op terrein dat doorgaans werd bestreken door figuren als Rosi of Petri, met als niet onbelangrijk verschil dat we hier niet dergelijke coryfeeen aan het roer hebben staan, maar de middelmatige Alliprandi. Tuurlijk doet de goede man zijn best en vooral de Petri invloed is met enkele groteske trekjes duidelijk, maar het geheel blijft toch wat steken in een soort tv- look. Had misschien een tweede cadaveri eccellent kunnen zijn, is het niet. Denkt u eerder aan Damiani, dat niveau ongeveer, maar dan een vrij middelmatige. Dit alles opgezet als een semi- whodunnit waarin we moeten raden wie de "mol " binnen de magistratuur is.

Aan de cast ligt het natuurlijk niet : behalve Nero als de jongste rechter hebben we Rey ( die jullie ook kennen uit the french connection...) als waarschijnlijk belangrijkste personage van de ouwe rechter die tot zijn nek in de vuiligheid zit, Ferzetti ( die jullie ook kennen uit once upon a time in the west...) als ouwe cynicus die het allemaal wel gezien heeft en hier rondbanjert met de dikste bril uit de filmgeschiedenis tot revenge of the nerds om uiteindelijk een beslissende rol te spelen, Orsini ( die jullie ook kennen uit Bali...) als inspecteur, en Balsam ( die jullie ook kennen uit Psycho....) als de bad guy en pre- Berlusconi die dankzij de corruptie in de magistratuur steeds vrijuit dreigt te gaan .

Helaas zijn ze te goed- hier zeker Rey- voor deze wat fantasieloze film die geheel draait om de boodschap. Met dat fantasieloze bedoel ik niet alleen de afwezigheid van visuele flair- en als die er is mislukt hij tamelijk zoals in de rapesequentie die eerder uit een Russ Meyer lijkt te komen- maar de hele narratieve structuur : tamelijk onhandig is geprobeerd te verhullen dat het hier een verfilmd stuk betreft, wat dan resulteert in het volgende : A babbelt met B, heeft ruzie, rijdt vervolgens naar C die net een onprettig gesprek achter de rug heeft met D, enz. enz. .Nogal eentonig.

En somber ook, spelend grotendeels in een erg verrot ogend gerechtsgebouw als metafoor , zonder Hollywood ending, tamelijk cynisch in feite en de verplichte and justice for all redemption redevoering gaat niet door...

Geen echte genrefilm dus en ook weer geen auteursfilm, er tussenin zwemmend en in die hoedanigheid hoewel thematisch interessant als film toch half mislukt. Dit ondanks de score van Pino Donaggio ( die jullie ook kennen van 5435775 de palma films...), ook niet zijn beste waarschijnlijk.

De Italiaanse DVD bevat geen subs. Waarom ze dit niet gewoon gesubd hebben ?