• 9.370.997 stemmen

Geregisseerd door: Yukihiko Tsutsumi

Met onder meer: Yûko Takeuchi, Toshiyuki Nishida en Masahiro Takashima

Gesproken taal: Japans

Plot Hayabusa

Op 9 mei 2003 lanceert de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) het onbemande ruimteschip Hayabusa. Haar missie is om monsters te verzamelen van een nabijgelegen asteroïde genaamd 25143 Itokawa. In november 2005 dient de Hayabusa contact te maken met de asteroïde, maat terwijl het ruimteschip de asteroïde nadert, ontstaan er terug op aarde problemen voor het JAXA personeel.

Megumi Mizusawa

Manabu Tajima

Sotaro Takaoka

Chairman Tanabe

Eén van de drie.

Het is mij volledig ontgaan, maar deze Hayabusa is vernoemd naar een gelijknamige ruimteprobe die een 10-tal jaar in Japan de mensen heeft beziggehouden. Althans, als je deze film mag geloven. Er zal ook wel wat van aan zijn, want er zijn nog 2 films uit 2012 die over dezelfde probe gaan. Allicht dat de échte liefhebber van ruimtevaart wel op de hoogte was, maar erg groot internationaal nieuws was dit toch niet.

De eerste probe die op een asteroïde geland is en wat stof van de ruimtesteen rechtstreeks naar de Aarde gebracht heeft. Maar toch vooral een film over een ruimteproject dat redelijk ondergefinancieert was, waarbij een hoop Japannertjes hun beste beentje moesten voorzetten om alles in goede banen te leiden.

Het acteerwerk is wat dik aangezet en visueel stelt het niet heel veel voor. De film zelf is ook redelijk kleinschalig, dus verwacht geen Mission to Mars praktijken. Maar doorheen de film bouwt er zich wel een aangenaam sfeertje op. Op een typisch koddige Japanse manier krijgt de probe een eigen stemmetje en zien we hoe iedereen meeleeft door van de probo een bijna manga-achtig personage te maken.

Het is simpel drama dat voor érg motivational is, maar ondanks de best lange speelduur eigenlijk nooit echt gaat slepen. Geweldige cinema is het niet, maar wel één van de betere dingen die Tsutsumi de laatste tijd gemaakt heeft. Die andere twee film zal ik wanneer mogelijk nog wel eens kijken, al zit er niet veel haast bij.