• 9.370.388 stemmen

Geregisseerd door: Pál Fejös

Met onder meer: Thomy Bourdelle, Tania Fédor en Jean Worms

Gesproken taal: Russisch en Frans

Plot Fantômas

De markiezin van Langrune nodigt haar vrienden uit in haar kasteel te Beaulieu. Een van hen, Heer Beltham, komt haar een aanzienlijk geldbedrag brengen. De mysterieuze Fantômas vermoordt de markiezin. Rechercheur Juve wordt op de zaak gezet.

L'inspecteur de police Paul Juve - l'ennemi juré de Fantômas

Lady Beltham - la maîtresse et complice de Fantômas

Lord Beltham - le mari de Lady Beltham

Charles Rambert, le neveu de la baronne

La princesse Sonia Danidoff

Le président Jean-Marie Bonnet - un magistrat

L'abbé Sicot - un invité de la marquise

Firmin - le valet de la marquise

Fantômas le prince du mal / Görn / Etienne Rambert

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestonden geloof ik nog niet : Fantomas films met geluid...de eer kwam op naam van auteur Pal Fejös die ons hier de gekende verhalen naar het werk van Allain opdist.

De eerste 20 minuten zijn geniaal, wie weet perfect als voorbeeld van gothic mystery schepping : een afgelegen chateau, een stormachtige winteravond, een bont gezelschap. Iemand praat over de gruweldaden van ene Fantomas : missing, presumed dead. Sommigen horen sceptisch toe, anderen een beetje bang. Er valt een schot...of neen : dat was de rattenval, vertelt de sinistere valet droogjes een nog levende rat tonend. Iemand krijgt een dreigbrief : getekend Fantomas. Het gezelschap wil naar huis, de deur is op slot. Het licht valt uit. Iemand probeert te bellen, maar de kabels zijn doorgeknipt. Nog een dreigement van Fantomas, geschreven in stof op de piano : jullie gaan sterven. Sommigen denken aan een flauwe grap, maar in feite begint iedereen nerveus te worden. De klok slaat 12. Het gezelschap besluit dat het beter is te gaan slapen en ieder zoekt zijn instant slaapvertrek op. Wat ze niet weten is dat een gemaskerde figuur door de gangen doolt, en 1 van hen nooit meer wakker zal worden...

Dat is allemaal briljant en als het niveau zou zijn volgehouden was dit een algemeen gekende klassieker geweest, helaas is dat niet het geval. Na de eerste moord entert Juve, u welgekend, en wordt het een whodunnit in het middengedeelte. Gelukkig weet Juve al snel wie de dader moet zijn : die met het perfecte alibi natuurlijk ! Elementair, vertelt hij tegen zijn Q. professor Gabriel.

Daarna wordt het weer wat beter en zitten we in een vintage actiefilm, incl. F1 race sequentie zelfs. Vintage zeg ik, dus dat actie element- hoewel leuk voor die tijd en in flink tempo- zal ons verder niet doen opveren.

Een vroege talkie bovendien met tamelijk rudimentaire dialogen- die in het begin ook pasten- en nogal matig geacteerd over het algemeen, met als uitschieter naar beneden de hysterische prinses en vooral soon to be Fandor, vertolkt door Georges Rigaud. Inderdaad : dezelfde meneer die 100 jaar later oud en grijs onder de naam Jorge Rigaud zou opdraven als slechterik van dienst in spaghetti's en andere genrefilms. Wie Fantomas vertolkt ? Wel: zijn naam staat gewoon op de poster, dus de kijkertjes toen zullen de ? in de begincredits al snel hebben ingevuld. Een Fantomas trouwens die in verschillende gedaanten slechts vrij weinig in beeld is, film had beter Juve kunnen heten

Deze klassieker die van een bescheiden score werd voorzien door o.a. Richard Wagner per ouverture tot der fliegende Holländer die ook de openingscredits begeleidt, is uitgebracht op niet meer dan een bootleg DVD met subs, alsmede een Franse VHS. Kan uiteraard worden gedownload met fansubs.