Encierro 3D: Bull Running in Pamplona (2012)
Genre: Documentaire
Alternatieve titels: Running of the Bulls / Encierro
Spanje
Geregisseerd door: Olivier van der Zee
7,3 (99)
Releasedatum: 3 juli 2014
Plot Encierro 3D: Bull Running in Pamplona
Documentaire over het jaarlijkse San Fermín in Pamplona, een van de bekendste Spaanse feesten. Gedurende acht dagen rennen deelnemers samen met losgelaten stieren door de straten van de stad tijdens de 'encierros'. Het ontstond uit noodzaak: de stieren moesten van buiten de stadsmuren naar de arena worden gedreven. Ieder jaar vallen er tussen de 200 en de 300 gewonden.
empirekees
"Het ontstond uit noodzaak: de stieren moesten van buiten de stadsmuren naar de arena worden gedreven"... Het is wat je noodzakelijk vind, haha.
Flat Eric
Het is traditie, stierenvechten is bloedserieus in Espagna. Het is een hele eer als je als klein jongetje de opleiding mag volgen.
Ik vel geen oordeel of het moreel verwerpelijk is of niet. Dat zullen anderen wel doen.
Ik ben zelf wel erg benieuwd naar de docu.
Flat Eric
Zonder twijfel een interressante documentaire over de Encierro (stierenrennen, niet stierenvechten).
Je ziet wel eens een flard van het stierenrennen in Pamplona in het nieuws maar door de docu begrijp ik nu meer van de achtergrond en de motivatie van mensen om aan deze gevaarlijke festiviteit mee te doen. Het is niet iets wat 'je even doet' voor de gein. De geinterviewden doen al jaren mee. Er gaat een enorme voorbereiding aan vooraf zowel fysiek als mentaal. De persoonlijke verhalen/ervaringen van de renners worden goed in beeld gebracht afgewisseld met foto's, uitleg over de verschillende gedeeltes van de route en leuk maar ook minder leuk beeldmateriaal van de Encierro.
De docu is met 3D camera's opgenomen maar het ruimtelijk effect was naar mijn mening niet heel opvallend aanwezig dus had ook best 2D kunnen zijn.
Een aanrader!
tattoobob
Toch jammer dat er zo weinig dode mensen vallen op zo,n evenement.
Prachtig om te zien hoe iemand gespietst word door een stier....helaas gebeurt het te weinig.
Flat Eric
Toch jammer dat er zo weinig dode mensen vallen op zo,n evenement.
Het is een documentaire geen horrorfilm
morpheus2000
Ik heb helemaal niets met stierenvechten en ook dit stierenrennen is mijns inziens vermaak waarin je dieren onrecht aandoet, dus in mijn ogen sowieso al fout vermaak. Maar verdorie, dit was toch wel een prachtig vormgegeven documentaire over dit soort "gekkigheid". Mooie beelden gedragen door goede muziek en interviews met personen die daadwerkelijk weten waar ze het over hebben. Hoe stompzinnig dat ook mag zijn....
John Milton
Is dit kijkbaar voor dierenliefhebbers (je weet wel, dat volk dat van binnen stiekem juicht, wanneer ze horen dat een Torero een hoorn door zijn zak of long gespiest kreeg), of zit er toch wel het een en ander aan dierenleed in?
Als ik de trailer bekijk zie ik zowel momenten die me boos maken (vallende stieren voor menselijk vermaak) als van genoegdoening (Darwin-award sollicitanten worden bijna verpletterd omdat het ze tof leek tussen een kudde opgejutte stieren te gaan rennen). Maar of ik kan genieten van die momentjes terwijl ik dat hele gebeuren laakbaar vind, is ook weer zoiets. Hypocrisie ligt op de loer
Van alle achterlijke tradities die echt niet meer kunnen wanneer je er als samenleving over nadenkt, staan die met stieren wat mij betreft hoog op de lijst. Ga dan lekker Gloucestershire Cheese Rolling doen. Laat die beesten lekker grazen.
Toch de moeite volgens jou, morpheus2000?
morpheus2000
John Milton, sorry voor het late reageren...
Wel zeker de moeite waard om deze te zien. Zoals aangegeven ben ik helemaal er niet voor om dit soort onzin te zien of om ervan te genieten hoe deze machtige beesten worden opgejaagd of gepest worden ter vermaak van mensen. Maar er wordt in de documentaire wel getoond waarom mensen hier zo mee bezig zijn en wat hun beweegredenen zijn om hieraan mee te doen en dat brengt er dan wel weer een ander perspectief in, hoe verwerpelijk wij er hier in Nederland dan ook over denken. Maar goed, dat zullen de Spanjaarden wel denken over Kallemooi op Schiermonnikoog of van het Zwientje tikken hier in het Oosten van het land.
Maar boven alles vond ik de beelden gewoon erg goed en mooi geschoten met een mooie soundtrack. Dus het algeheel plaatje maakte ervan dat ik er 4 sterren voor gaf.
Moet wel eerlijk zeggen dat de documentaire wel weggezonken was en dat ik even weer moest nadenken waar ik nu weer in getagt was, maar door de trailer wist ik weer enigszins waar het over ging...
Darbie
Koeien zijn hele lieve dieren ....... en dit opjagen en slaan, angstig en daarom agressief maken is een vorm van dierenmishandeling.
Maar olé ....... ik eet rundvlees en heb behalve leren schoenen ook een jas die is gemaakt van kalfsleer.
{ de documentaire zelf was nietszeggend }
Fisico
Vrij sterke docu over de traditionele en wereldberoemde stierenloop in Pamplona ter ere van de lokale heilige San Fermin. Wat wel al heel snel duidelijk wordt is de enorme verbondenheid en identificiëring er is voor dit cultureel-religieuze gebruik. Het is een gegeven dat de ziel en persoon raakt van elke inwoner van de stad. Als buitenstaander vaak moeilijk te begrijpen en elke poging tot kritiek leidt uiteraard tot grote afwijzing.
En die kritiek is enorm want erg diervriendelijk kan je het allemaal niet noemen. Niet het lot dat de stieren in de arena te wachten staat, maar ook de loop zelf is dieronterend, zowel fysisch (zie maar hoe de dieren tegen grote snelheid soms onderuit gaan op de kasseien of uit de bocht vliegen tegen de rails), maar ook maar zeker ook mentaal psychisch lijden door vooruitgedreven te worden door een dolle massa.
De docu geeft een goed beeld weer van het waarom. Het is ook de enige klok die je hoort luiden. Ben blij iets meer inzicht gekregen te hebben in deze folkore, maar ik kan deze praktijken niet goedkeuren. Stiekem inderdaad wel fijn wanneer een nozem een lesje krijgt van een briesende stier. Karma als het ware. Gelukkig en onbegrijpelijk om vast te stellen dat dodelijke (menselijke) slachtoffers eerder zeldzaam zijn ...

Oscars 2026: alle nominaties van de Academy Awards op een rij

'The Night Agent' keert snel terug: Netflix onthult trailer van derde seizoen