• 9.372.317 stemmen

Manchas de Sangre en un Coche Nuevo (1975)

Thriller / Drama | 95 minuten

Geregisseerd door: Antonio Mercero

Met onder meer: José Luis López Vázquez, Lucía Bosé en May Heatherly

Gesproken taal: Spaans

Plot Manchas de Sangre en un Coche Nuevo

Een man ziet een auto-ongeluk gebeuren. Hij aarzelt met het helpen van de slachtoffers omdat hij bang is om bloedvlekken in de bekleding van zijn gloednieuwe auto te krijgen. Voordat hij zichzelf ertoe kan brengen in te grijpen explodeert de auto en degene die daarin beklemd zat komt om. Naarmate de tijd verstrijkt begint de man geobsedeerd te worden over zijn nalatigheid. Hij meent steeds bloedvlekken in de bekleding van zijn auto te zien.

Er bestaan er niet zoveel van : FF films van auteur Antonio Mercero...dit is een zeldzaam voorbeeld, zijn eerste ook. Maar hij dankt zijn gekendheid natuurlijk vooral aan kortfilm "la cabina" met dezelfde Lopez Vazquez.

Dat was een semi horrorfilm, net als deze die past in de psychohorror/ sriller traditie. Niet alleen dat : hij grijpt overduidelijk ook terug op de Bardem klassieker "muerte de un ciclista " , welgekend dankzij criterion. Niet geheel toevallig ook met GILF Lucia Bose, hier optredend als eega van LV en verveelde bourgeoise. Net als gene draait deze prent dus om de nasleep van een ongeluk en de daarmee gepaard gaande schuldgevoelens.

Geen direct hit dit keer, maar een guilty bystander- of driver- procédé : LV ziet hoe 2 - meervoud ja- ongelukkige zielen zijn gecrasht en vastzitten in hun auto,schreeuwen om hulp . Maar de held maakt net zijn eerste ritje met een gloednieuwe...Volvo. Nou : van mij mag je een volvo volscheppen met stront, laat staan wat bloedspettertjes. De zonderlinge LV echter is dolblij met zijn nieuwe fetish en wil dit misbaksel van smakeloze functionaliteit en degelijkheid onbevlekt houden. Het resultaat : het wrak doet BOEM, de 2 inzittenden- onder wie een kind van 8, zo blijkt later- sterven een gruwelijke dood in de vlammen ( n. b. : dat gebeurt kort nadat LV ter plaatse kwam, als hij had geprobeerd de inzittenden te redden had hij zichzelf opgeblazen waarschijnlijk- had Mercero dit wel door toen hij het bedacht ? )

Waarna de film een psychodrama wordt waarin LV op de gekende psychohorror wijze aan het delireren slaat en bloedvlekken op de achterbank ziet. Niemand interesseert zich een fuck voor zijn getormenteerde conditie en PTSS, Bose nog het minst. Gelukkig heeft hij zijn 30 jaar jongere maitresse Heatherly nog...

Hoe het allemaal afloopt begrijpt een kind en de finale wordt tamelijk getelefoneerd, zie je van mijlenver aankomen en is dus niet spannend. Bovendien beginnen die hallucinaties met dat fakebloed al snel eentonig te worden. LV is als altijd wel weer overtuigend in zijn rol, maar kan ook niet te veel uit het scenario halen.

Een scenario dat niet wordt uitgewerkt als een all out horror of zelfs karakterstudie, is primair een- dik aangezette- aanklacht tegen kleinburgerlijk materialisme met de volvo dus als tot fetish verworden commodity, maar niet alleen die Volvo: we weten immers dat LV een sellout is, een voormalig artiest die nu oude kunstwerken vulgariseert en zonodig vervalst op zin restauratiewerkplaats waar oude religieuze kunst gereed wordt gemaakt voor de veiling ervan. Nog opzichtiger is de karikaturale figuur van Bose, bourgeoise met een groteske umwelt van artsy fartsy typetjes- onder wie de onvermijdelijke semi hippe zeiknichten. Tamelijk homofoob, en opmerkelijk voor een Spaanse film uit 74 : we zien hier een ouwe zeiknicht in bed liggen met zijn schandknaapje !

De inspiratie lijkt me overigens eerder katholiek dan marksisties te zijn overigens, de religieuze kunst hadden wij reeds gememoreerd, maar let u ook op de namen van de 2 vrouwen : Bose/ Eva en Heatherly/ Maria. De eerste beyond redemption, de tweede niet. Maar die tweede is de goddeloze maitresse...

Al lijkt het me niet zo heel zinvol om een uitgebreide analyse te wijden aan deze saaiige prent, die inhoudelijk en visueel niet meer dan degelijk genoemd kan worden. Interessantste visueel nog de "gothic " finale tijdens het onvermijdelijke onweer, zeker de scène in het spookachtige atelier. Te weinig, imho.

Ten slotte : wie o wie heeft dit laten toevoegen, en waarom zie ik van diegene geen stem/ review ? Hij kan zoals jullie weten worden bekeken met subs.