• 9.370.973 stemmen

Oorsprong: Italië / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Norman T. Herman en Eriprando Visconti

Met onder meer: Burt Topper

Plot Teenage Rebellion

"A factual report on the "Now" generation... whose battle cry is "Make Love - Not War!""

Teenagers, afkomstig uit allerlei verschillende landen, worden op de voet gevolgd door de documentairemakers. De film belicht het botsen met de maatschappij door de tieners. Onderwerpen zijn: seksuele vrijheid, geboortebeperking, drugs en diverse morele zaken. Ook worden tienerprostitutie in Japan en homoseksualiteit onder Italiaanse jeugd onderzocht.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er veel van : semi- mondo's...dit is er weer zo eentje die verder geen reet met de originelen te maken heeft, maar wie zegt er dat de mondo naam ooit een beschermde brand was. Beter goed gejat etc., helaas is dit prulletje eerder slecht gejat en nog slechter verzonnen.

Co- productie, voornamelijk Amerikaans maar ook Italiaans dus, Zweeds, Brits en Japans. Dat zijn ook de landen waar we ook op focussen, ieder met een eigen "regisseur "die de plaatselijke footage mocht verzorgen. Meest ongekenden, van die Hermann verder nooit gehoord maar neefje Visconti is al wat gekender, mocht de ensceneringen in IT verzorgen en is zelfs te horen met zijn Milanese tongval, ook even in beeld te zien.

Hoe dan ook, de modus operandi moge gekend zijn: we beginnen met een- hier dodelijk saaie- voice over die de strekking van de film aankondigt, begeleid door stock footage. Hier van de gekende studentendemonstraties en de fameuze riot on sunset strip. Dit om duidelijk te maken dat de wereld geconfronteerd wordt met een zeer ernstige plaag : de teenieplaag met name. Alleen in de USA al schijnen er 18 miljoen van te wezen, en ze vermenigvuldigen zich in angstaanjagend tempo. De beruchte babyboom generatie dus, deze plaag noemen we nu "bejaarden " en verdomd : ook deze luitjes vermenigvuldigen zich nu angstaanjagend !

Dat was toen nog niet het probleem echter : de teens die god noch gebod kenden en zich te buiten gingen aan drawgs, beat muziek , sex en andere vuiligheid wel. Dit wordt dan in concreto aangetoond via footage- meest extreem goedkope ensceneringen- van over de hele wereld, in reeds genoemde landen. Maar iedere mondo heeft toch footage die weliswaar nu niet meer schokkend is misschien, maar toch minstens bizar en opmerkelijk ?

NEEN. Deze dus niet. Ik zei geloof ik n.a.v. het gelijkaardige malamondo dat we daar de wellicht saaiste mondo ever te zien kregen, deze is echter nog tig keer saaier. De truttigheid ervan is vernietigend, de filmische waarde 0 en het komt eerder over als een verzameling van aan elkaar geplakte oeroude teevee docu's . De verteller heeft bovendien niets te vertellen behalve triviale flauwekul en het oplepelen van wat een blinde dus al kan zien. Het is allemaal uiterst braaf : een beetje drawgs, geen gore, geen sleaze, geen nix...of wacht , er zat toch iets leuks in : volstrekt out of the blue worden we plots vergast op een stop motion sequentie in klei, waarin enkele aandoenlijke holbewoners het wiel uitvinden ! Op zich briljant, maar duurde te kort. Had wel buurman en buurman potentieel op zich. Was echter slechts een proloog om aan te tonen dat deze nieuwe generatie de eerste geheel gemotoriseerde was, met het automobiel natuurlijk als "paspoort naar de volwassenheid " en paradise by the dashboard light.

Ik vermoed echter dat velen hier zich zullen interesseren voor dat Italiaanse homojongetje hierboven reeds gememoreerd, niet ? Dat dacht ik al. Welnu: Visconti heeft dus een interview met dat ventje, we horen er echter niets van want de voice over maakt ons direct duidelijk wat we van deze engerd ( ook een erg opzichtige nicht, jaar of 18 ) moeten vinden : een walgelijke pervert die slechts uit eenzaamheid en verwarring de dubieuze genietingen van de sodomie opzoekt, en dringend onze hulp nodig heeft ! Gecombineerd met een ernstig verontrust toontje : ook deze perverten vormen een steeds ernstiger plaag...

Symptomatisch voor de good ol'moral values die deze film uitdraagt, en dan ook besluit met een geruststellende boodschap : het jonge volkje zal vanzelf wel bij trekken als de grietjes eenmaal beseffen dat ze slechts "babymaking machines " ( ! ) zijn en zich keurig settelen, om plaats te maken voor "de rebellie van de komende generaties ". Met als slotbeelden de inmiddels verplichte baby die uit een vagijn komt gekropen.

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een bijna imbeciel product dat in zijn stompzinnigheid al gedateerd was toen hij uitkwam zou ik denken. Ik bedoel: geen hippies, geen counterculture, spiegedelika ( heel klein beetje ) , niets van de 68 geest, geen politiek. Pure triviaalfilm, slechts voor de completisten van dit semi genre. Kwam nooit verder dan VHS dacht ik, van something weird onder andere.