• 9.372.315 stemmen

Afganistan - The Last War Bus (L'Ultimo Bus di Guerra) (1989)

Actie / Oorlog | 90 minuten

Genre: Actie / Oorlog

Alternatieve titels: Warbus 2 / War Bus Commando / The Last Warbus

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Pierluigi Ciriaci

Met onder meer: Mark Gregory, John Vernon en Savina Geršak

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Afganistan - The Last War Bus (L'Ultimo Bus di Guerra)

Soldaten zitten gevangen in een dodelijke val wanneer ze zich achter de vijandelijke linies bevinden. Hun enige hoop op overleven is om aan boord te gaan van een speciaal ontworpen 'oorlogsbus'. Zal het voertuig hen naar de vrijheid kunnen brengen?

avatar van jordandejong

jordandejong

Deel 1 moet ik nog zien, maar ik waagde me eerst aan het tweede deel van de twee delige Warbus serie. De poster belooft veel goeds met een actieheld met lange lokken en een stoere outfit. Dat is echter puur als marketingtrucje gedaan want de hoofdpersoon loopt in deze film toch echt door de woesternij van ''Afghanistan'' met een coltrui en gel in de haren. Wel is Mark Gregory opgegroeid. Hij is niet meer de horkerige leernicht die hij in de Bronx Warriors was en weet hier iets meer charme aan zijn rol te geven, al deed hij me qua uiterlijk dit keer wel denken aan Lorenzo Lamas.

Ondanks dat de poster dus veel goeds beloofde is het eerste gedeelte van de film toch echt waanzinnig saai. We zien vooral veel shots van Gregory die zich door wat berggebieden werkt met op de achtergrond een wel aardige 80's muziekscore. Regelmatig komt hij wat Russen tegen die hij dan gelijk naar het licht aan het einde van de tunnel stuurt. Veel vuurgevechten dus, die helaas echter geen seconde weten te vermaken. Het is veelal veel schietwerk en figuranten die zonder zichtbare schotwonden op dramatische wijze naar de grond vallen (zoals je het in Westerns in de jaren 60 ook vaak zag). Het weinige dialoog dat er is speelt zich af tussen Mark Gregory en een Afghaans joch, wat tot tenenkrommende situaties leidt.

En gelukkig, na 45 minuten en een The A-Team achtige reparatie montage is daar dan toch eindelijk de warbus. Vanaf het moment dat ze in het roestige wrak stappen wordt de film gelukkig toch wel tamelijk vermakelijk. Niet geheel toevallig is dat ook het moment dat Bobby Rhodes screentijd krijgt. Net zoals in Demoni 1 en 2 is hij ook hier het meest vermakelijk character van de film. Sowieso zit het met de B-cast, met namen als Mark Gregory, Bobby Rhodes en John Vernon, dus wel goed. Ook wordt de actie vanaf dan wat imponerender, inclusief shots van de bus die mortiergranaat na mortiergranaat moet opvangen.

Alles behalve hoogstaand dus deze ''The Last War Bus'' (die ook onder de toepasselijke titels War Bus Commando, Warbus 2, Warbus II Afghanistan en Afghanistan Connection uitkwam). De eerste 45 minuten zijn niet om doorheen te komen, maar de scenes met Bobby Rhodes en de war bus maken veel goed. Aanrader als je fan bent van films waarin de hero met 2 shotgun schoten appache helicopters uit de lucht knalt. Tevens Mark Gregory's laatste film waarna hij in de anonimiteit trad.