• 9.371.617 stemmen

Rupan Sansei (2014)

Actie / Avontuur | 133 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: Lupin III / Lupin the 3rd - The Master Thief / Lupin III: Famous Detective vs Lupin / Lupin the Third

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Ryuhei Kitamura

Met onder meer: Tadanobu Asano, Nick Tate en Meisa Kuroki

Gesproken taal: Engels en Japans

Plot Rupan Sansei

"Eyes On The World's Most Beautiful Prize"

Lupin, zijn rechterhand en scherpschutter Daisuke Jigen, de meester-zwaardvechter Goemon Ishikawa en de femme-fatale Fujiko komen samen voor een klus. Ze willen de 'Crimson Heart of Cleopatra' stelen uit een kluis genaamd Ark of Navarone. Naast het feit dat de kluis ontzettend zwaar beveiligd is zit ook een detective hen op de hielen, Inspector Zenigata.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van tattoobob

tattoobob

Oei wat een foeilelijke poster.

Leuk.

Al valt het wel binnen de verwachtingen. Lupin is groot, vooral binnen Japan, dus ondanks dat Kitamura als regisseur mocht opdraven blijft het allemaal wat braaf. Toch net iets slicker en actievoller dan ik verwacht had, maar de freaky Kitamura blijft in deze film braafjes op stal.

Ander probleem is dat Kitamura niet op z'n best is naarmate het budget omhoog gaat. Ook hier heeft hij weer wat problemen om de actie behoorlijk in beeld te brengen, gewoonweg omdat hij vaak te veel wil. De actiescènes vlotten niet altijd even goed, wat toch wel jammer is voor een films als Lupin.

Kleine waarschuwing verder: deze film is normaal gezien in een mix van talen. Er is ook een Japanse dub maar die gaat al snel storen wanneer er duidelijk geen Japans gesproken wordt. Ook voldoende nationaliteiten in deze film, dus gewoon de originele dub kijken.

Verder wel leuk, met een goeie Oguri. Kuroki, Tamayama en Ayano laten zich ook gelden, terwijl Asano nog eens een lekker luchtig rolletje op zich neemt. Het is allemaal lekker dik aangezet en hoewel ik niet zo héél veel Lupin gezien heb toch best herkenbaar allemaal. Het kleine wagentje, de stropdas, de maffe en luchtige actiescènes. Kitamura maakt het soms misschien iets te modern, maar mij stoorde het in ieder geval niet.

Vlot vermaak dus. Groots is het zeker niet, daarvoor komt de actie niet genoeg uit de verf, maar verder een leuk (maar lijvig) tussendoortje.

avatar van gauke

gauke

Om te beginnen ik heb de serie uit de jaren zeventig niet gezien, dus ik had geen vergelijkingsmateriaal. Ik zag een (overdreven) gestileerde actieschurkenkomedie die als een stripverhaal werkte. Het in feite onzinnige verhaal over een meesterdief, dat voorzien was van de nodige herrie en gevechts- en achtervolgingsscènes moest je niet serieus nemen. Bovendien barstte het van de logistieke gaten.

avatar van Querelle

Querelle

Plotgaten bedoel je? Anders is het wel knap dat je logistieke gaten kan zien. Meestal ziet alleen het productieteam logistieke gaten.

avatar van Shadowed

Shadowed

Regisseur Ryûhei Kitamura kondigde deze film aan als een "groots project" en tot op zekere hoogte is Rupan Sansei dat ook wel. Ik kende het bronmateriaal nog niet, maar het is klaarblijkelijk wel erg populair in Japan en dit geheel vormt daar een soort oorsprongsverhaal op. Met de dynamische regie van Kitamura moet dat ook wel tot goed vermaak komen, maar voor zijn doen is de aanpak hier relatief braafjes. Het camerawerk is gelukkig wel ouderwets energiek en de kleurrijke vormgeving van de wereld die hier wordt geschept is leuk, maar de personages komen daarentegen totaal niet van de grond. Nodeloos kinderachtig vormgegeven en vooral oninteressant uitgediept, waardoor de speelduur van 133 minuten relatief snel verzandt in saaiheid. Wat actierijke scenes tussendoor zorgen gelukkig voor wat leven in de brouwerij en Kitamura lijkt duidelijk plezier te hebben met dit project, maar hoger dan een nipte voldoende zal het voor mij niet komen.